Kebap 44'te müdavimin çıtır tutkusu

Stres ve yorgunluğa yenik düşülen anlarda, kazınan mideyi hızlıca normale döndürmenin yöntemini sorarsanız, “kıymalı pide” vereceğim ilk üç yanıt arasında olur. Düşünün, iş arkadaşlarınız ile kalabalık bir şekilde mesaiye kaldınız, yorgunluk had safhada ve açlıktan bayılmak üzeresiniz. Karnı acıkan kitlenin büyük bölümünün önceliği Türk mutfağı ise gelsin kıymalı pide... Yeni bir eve taşındınız, mutfak eşyalarının hangi kolide olduğunu bulmanız işten bile değil. Zaten bulsanız da yemek hazırlamakla kim uğraşacak. O halde birer kıymalı pide söyleyelim. Tabii yanında ayranı unutmayalım... İdeal kıymalı pidenin nasıl olması gerektiği konusunda herkes birbirinden farklı görüşler sunabilir. Biz bu hafta, kıymalının ideal formunun “çıtır” olduğuna inananlarla birlikte, stresli ve yorgun anların yemeğini, keyfe dönüştüren bir mekanı ziyaret ediyoruz.

PİDENİN LEZZET SIRRI

Ayrancı Nevzat Tandoğan Caddesi üzerinde bulunan Kebap 44, yaklaşık 41 yıldır hizmet veriyor. Müdavimler, yıllanmış mutfak ekibinin elinden çıkan pide ve kebapların tadına bakmak için mütemadiyen mekanı ziyaret ediyor. Kafa karıştırmayan, sade menüden seçim yapmanızın ardından salatanız masaya ulaşıyor. Mevsim sebzeleri ile hazırlanan salatanın daimi arkadaşları Çubuk’ta imal edilen salatalık ve lahana turşusu oluyor. Salatanızı çeşnilendirmek isterseniz, Ege yöresi zeytinyağı ve Adana’dan gelen nar ekşisi seçenekleriniz bulunuyor. Yemeğe, mekan ile özdeşleşen kıymalı çıtır pidenin tadına bakarak başladım. İlk kez geleceklere de öncelikle bu seçeneği denemelerini tavsiye ediyorum. Pidenin lezzet sırrı, 39 yıldır aynı mutfakta hizmet veren ustada saklı. Kıymalı malzeme, ince hamurun üzerine serildikten sonra odun ateşinde pişiriliyor. Kenarları yakılmadan, çıtır hale getirilen pidenin üzerine közlenmiş biberler ekleniyor. Mekan, soğuma sürecini yavaşlatmak için pideyi çelik tabakta servis ediyor. Kıymalı çıtır pide, ünlü oyuncu Tamer Karadağlı’nın da favori yemekleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, seyir defterini Hürriyet Seyahat’e anlatan Karadağlı, Kebap 44’ün kıymalı çıtır pidesi için, “Hiçbir yerde bu kadar lezzetlisini yemedim” demişti.

MEŞE KÖMÜRÜNDE IZGARA

Mekanda tadına bakılabilecek bir başka pide çeşidi ise “44 özel” oluyor. Et döner, kaşar peyniri ve mantar üçlüsü ince bir hamurun arasına saklanıyor. Üzeri kapatılan pide yumurta sürüldükten sonra odun fırınına veriliyor. Lezzeti ile unutulamayanlar arasındaki yerini alan 44 özelin son dönemde çıtır kıymalı ile ciddi bir rekabet içinde olduğunu öğrendim. Mekana kalabalık gitmeniz durumunda iki çeşitten de sipariş edip, masada paylaşabilirsiniz.Tek kişi olmanız durumunda iki pideyi bünye kaldırmayabilir. Keza Kebap 44’ün porsiyonları göz doyurup, mide dolduran türden... Karbonhidattan uzak durmayı tercih edenler, pide yerine kebap çeşitlerini tercih edebilir. Menüdeki alternatiflerden birini seçebileceğiniz gibi birkaçını aynı anda tatmak için karışık tabak yaptırabilirsiniz. Tercihimi; Adana, tavuk şiş, kanat, döner ve şiş kebaptan yana kullandım. Akyurt ve Çubuk bölgesinde yetişen hayvanlardan elde edilen etler; meşe kömürü ile pişirildikten sonra közlenmiş biber, domates, patates kızartması ve maydanoz ile sunuluyor. 

MUTFAĞIN EN HAFİFİ

Mekanda tatlı kapanış için iki önerim olacak. İlki, Kebap 44’ün tatlı seçenekleri arasındaki en eski üyelerden biri olduğunu öğrendiğim tel kadayıf...  Üzeri hafif kızarmış, alt bölümü kıvamında şerbetlenmiş kadayıf, fındık ve Antep fıstığı eklenerek servis ediliyor. Tatlıya düşkünseniz ve midenizde hala yer varsa, denemeniz gereken bir diğer seçenek ise fırın sütlaç. Türk mutfağının en hafif tatlılarından biri olan sütlaç, toprak güveçlerde fırınlanıyor. Hafif yanık üst tabakasına fındık ve Antep fıstığı serilen lezzetli tatlı büyük bir keyifle mideye doğru yol alıyor.

MENÜDE NE VAR
- Kıymalı pide    11 TL
- 44 özel pide    14 TL
- Karışık ızgara    24 TL

Kebap 44 adres ve telefon:
Nevzat Tandoğan Cad. 3/A Aşağı Ayrancı/Ankara
0312 467 7244