Ana caddelere konuşlanan ve “Ristorante” olarak anılan
restoranlar, yoğunlukları sebebiyle bazen yanlış seçim olabilir. İtalyan
kentlerinin ara sokaklarında keşfe çıkıldığında, genellikle aileler tarafından
işletilen ve “Trattoria” şeklinde isimlendirilen küçük ve sevimli mekanlarla
karşılaşılır. Trattorialar, “esnaf lokantası” gibi hizmet veren yüksek lezzetli
mekanlardır. Kalabalık ve gürültüden uzak olmaları da tadına bakılan her şeyden
alınan keyfi artırır. Bu hafta trattoria konseptini özel tatlar eşliğinde
Ankara’ya taşıyan bir mekanı ziyaret ettim. Reşit Galip Caddesi No:89’daki
Cucina Makkarna, 2006 yılından bu güne İtalyan lezzetlerini Türk damak tadı ile
kaynaştıran bir mekan.
GÜVEÇTE BULUŞAN DENİZ MAHSULLERİ
Çankaya’da yemek yerken, trafik gürültüsü ve şehrin kargaşasından
uzak kalmak isteyenlerin Cucina Makkarna’yı mutlaka denemesi gerekiyor. Havanın
ısınması ile birlikte mekanın bahçesinin daha keyifli hale geldiğini hatırlatmak
gerekiyor. Ekoseli masa örtüleri, çiçekler arasında yemeğinize keyifli müzikler
eşlik ediyor. Menü ile birlikte, masanıza mekanın üretimi olduğunu öğrendiğim
grissini ve ekmekler ulaşıyor. Başlangıç serisi Ayvalık zeytini, zeytinyağı ve
cin biberi sosundan oluşuyor. Turuncu renkli sos, aylarca zeytinyağından
bekletilen İtalyan cin biberlerinden elde ediliyor. İlk kez gidilen
restoranlarda yaşanan “Ne sipariş etsem” gerginliğini Cucina Makkarna’da
yaşamıyorsunuz. Servis görevlileri, soru-cevap yöntemi ile size uygun seçeneği
nokta atışı bulmanıza yardımcı oluyor. Bu diyalogda öncelikle; risottolar,
etler, makarnalar ve pizzalar arasından seçim yapmanız gerekiyor. Ardından diğer
soruları yanıtlayarak tercihinizi belirleyebiliyorsunuz. Mekanda başlangıç
olarak güveçte taze domatesli deniz mahsullerini denedim. Porselen kapta, taze
domates sosunun içinde pişen karides, kalamar, iç midye, kum midye ve ahtapot
bacakları bulunuyor. Servis öncesi üzeri ince bir yuka ile kapatılan başlangıç
masada paylaşım tartışmasına neden olabilir.
MENÜNÜN YENİ ÜYESİ
Büyük porsiyonlar nedeniyle İtalya’dan geldiğini öğrendiğim
risottolar ve iki hafta boyunca marine edilen etleri deneme şansım olmadı. Bu
nedenle tadına baktığım pizza ve makarnalardan söz edeceğim. Dünya mutfağı sunan
tüm restoranlarda orjinal tarifinden koparılan Fettucini Alfredo’yu burada
denemeniz gerekiyor. Bol parmesan, krema ve süt eşliğinde hazırlanan fettucinide
özel bir baharat karışımı kullanılıyor. Tabağın dibini görmek uzun sürmüyor.
Yemeğini yavaş yiyenlerdenseniz, hamurlaşmaması için tabağınızdaki el yapımı
taze makarnayı alt-üst etmeniz gerekiyor. “Etsiz asla” diyenlere önerim ise
menüye yeni katıldığını öğrendiğim köfteli spaghetti olacak. Taze domates
sosunda haşlanarak pişen iri kıyım köfteler, spaghettinin üzerine seriliyor.
Taze fesleğen yaprakları ile sunulan makarnayı üzerine karabiber çektirerek,
soğutmadan yemenizi öneriyorum.
ALTINI GÖSTEREN İNCE HAMUR
Cucina Makkarna’nın pizzaları, zincir mekanların sunduğu
başparmak kalınlığındaki hamura alışkın olanları şaşırtıyor. Çünkü pizzada
kullanılan hamur, yufka gibi ince bir kıvamda hazırlanıyor. Malzemeden geriye
kalan bölümleri çıtır çıtır yenilebiliyor. Servis görevlisi ile
gerçekleştirdiğim soru-cevap sürecinin ardından grimm pizzayı denemeye karar
verdim. Altını gösteren ince hamurun üzerinde mozzarella, karamelize soğan,
kurutulmuş domates, çeri domates, zeytin ve kapari ile hazırlanan pizzanın
tadını unutmak güç olacak. Hafif acı sevenler, üzerine cin biberi sosu
ekletebilir. Kurutulmuş domates ile acı sos bir araya geldiğinde ortaya farklı
bir lezzet çıkıyor. Laf arasında öğrendiğim bir bilginin de altını çizmek
gerekiyor. Cucina Makkarna’da tüm yemekler, tek porsiyon halinde üretiliyor.
Örneğin aynı masadaki iki kişi aynı yemeği sipariş ettiğinde dahi, bu iki yemek
ayrı tavalarda pişiriliyor. Ayrıca pazar günleri kapalı olan mekanda geniş bir
plak koleksiyonu bulunuyor. Haftanın bazı geceleri, plak dinletileri
gerçekleştiriliyor.
İRMİĞİN EN TATLI HALİ
İtalyan usulü tatlı kapanış yapmak isteyenler mascarpone peyniri
ile yapılan tiramisuyu denemeli. Tiramisu; sütlü krema, taze nane yaprağı ve
böğürtlen eşliğinde servis ediliyor. Mekande geliştirilen bir tatlı olan
'maKKarna özel' ise dikkat çeken bir lezzete sahip. İtalyan irmiği, süt ve petit
beurre bisküvi karışımı bir tabağa seriliyor. Üzerine çikolata sos ve dondurma
ekleniyor. İkinci porsiyonu sipariş etmek için kendinizi engellemeniz
gerekiyor.
MENÜDE NE VAR
- Güveçte deniz mahsulleri 22,50 TL
- Fettucini Alfredo 20 TL
- Köfteli spaghetti 23,50 TL
- Grimm pizza 23,50 TL
- Tiramisu 18 TL
- maKKarna özel 11 TL
- Fettucini Alfredo 20 TL
- Köfteli spaghetti 23,50 TL
- Grimm pizza 23,50 TL
- Tiramisu 18 TL
- maKKarna özel 11 TL
Cucina Makkarna adres ve telefon
Reşit Galip Caddesi No:89/2 Gaziosmanpaşa/Ankara
0312 436 8088
0312 436 8088
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map