Stres ve yorgunluğa yenik düşülen anlarda, kazınan mideyi hızlıca normale döndürmenin yöntemini sorarsanız, “kıymalı pide” vereceğim ilk üç yanıt arasında olur. Düşünün, iş arkadaşlarınız ile kalabalık bir şekilde mesaiye
kaldınız, yorgunluk had safhada ve açlıktan bayılmak üzeresiniz. Karnı acıkan
kitlenin büyük bölümünün önceliği Türk mutfağı ise gelsin kıymalı pide... Yeni
bir eve taşındınız, mutfak eşyalarının hangi kolide olduğunu bulmanız işten bile
değil. Zaten bulsanız da yemek hazırlamakla kim uğraşacak. O halde birer kıymalı
pide söyleyelim. Tabii yanında ayranı unutmayalım... İdeal kıymalı pidenin nasıl
olması gerektiği konusunda herkes birbirinden farklı görüşler sunabilir. Biz bu
hafta, kıymalının ideal formunun “çıtır” olduğuna inananlarla birlikte, stresli
ve yorgun anların yemeğini, keyfe dönüştüren bir mekanı ziyaret ediyoruz.
PİDENİN LEZZET SIRRI
Ayrancı Nevzat Tandoğan Caddesi üzerinde bulunan Kebap 44,
yaklaşık 41 yıldır hizmet veriyor. Müdavimler, yıllanmış mutfak ekibinin elinden
çıkan pide ve kebapların tadına bakmak için mütemadiyen mekanı ziyaret ediyor.
Kafa karıştırmayan, sade menüden seçim yapmanızın ardından salatanız masaya
ulaşıyor. Mevsim sebzeleri ile hazırlanan salatanın daimi arkadaşları Çubuk’ta
imal edilen salatalık ve lahana turşusu oluyor. Salatanızı çeşnilendirmek
isterseniz, Ege yöresi zeytinyağı ve Adana’dan gelen nar ekşisi seçenekleriniz
bulunuyor. Yemeğe, mekan ile özdeşleşen kıymalı çıtır pidenin tadına bakarak
başladım. İlk kez geleceklere de öncelikle bu seçeneği denemelerini tavsiye
ediyorum. Pidenin lezzet sırrı, 39 yıldır aynı mutfakta hizmet veren ustada
saklı. Kıymalı malzeme, ince hamurun üzerine serildikten sonra odun ateşinde
pişiriliyor. Kenarları yakılmadan, çıtır hale getirilen pidenin üzerine
közlenmiş biberler ekleniyor. Mekan, soğuma sürecini yavaşlatmak için pideyi
çelik tabakta servis ediyor. Kıymalı çıtır pide, ünlü oyuncu Tamer Karadağlı’nın
da favori yemekleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, seyir defterini
Hürriyet Seyahat’e anlatan Karadağlı, Kebap 44’ün kıymalı çıtır pidesi için,
“Hiçbir yerde bu kadar lezzetlisini yemedim” demişti.
MEŞE KÖMÜRÜNDE IZGARA
Mekanda tadına bakılabilecek bir başka pide çeşidi ise “44 özel”
oluyor. Et döner, kaşar peyniri ve mantar üçlüsü ince bir hamurun arasına
saklanıyor. Üzeri kapatılan pide yumurta sürüldükten sonra odun fırınına
veriliyor. Lezzeti ile unutulamayanlar arasındaki yerini alan 44 özelin son
dönemde çıtır kıymalı ile ciddi bir rekabet içinde olduğunu öğrendim. Mekana
kalabalık gitmeniz durumunda iki çeşitten de sipariş edip, masada
paylaşabilirsiniz.Tek kişi olmanız durumunda iki pideyi bünye kaldırmayabilir.
Keza Kebap 44’ün porsiyonları göz doyurup, mide dolduran türden...
Karbonhidattan uzak durmayı tercih edenler, pide yerine kebap çeşitlerini tercih
edebilir. Menüdeki alternatiflerden birini seçebileceğiniz gibi birkaçını aynı
anda tatmak için karışık tabak yaptırabilirsiniz. Tercihimi; Adana, tavuk şiş,
kanat, döner ve şiş kebaptan yana kullandım. Akyurt ve Çubuk bölgesinde yetişen
hayvanlardan elde edilen etler; meşe kömürü ile pişirildikten sonra közlenmiş
biber, domates, patates kızartması ve maydanoz ile sunuluyor.
MUTFAĞIN EN HAFİFİ
Mekanda tatlı kapanış için iki önerim olacak. İlki, Kebap 44’ün
tatlı seçenekleri arasındaki en eski üyelerden biri olduğunu öğrendiğim tel
kadayıf... Üzeri hafif kızarmış, alt bölümü kıvamında şerbetlenmiş kadayıf,
fındık ve Antep fıstığı eklenerek servis ediliyor. Tatlıya düşkünseniz ve
midenizde hala yer varsa, denemeniz gereken bir diğer seçenek ise fırın sütlaç.
Türk mutfağının en hafif tatlılarından biri olan sütlaç, toprak güveçlerde
fırınlanıyor. Hafif yanık üst tabakasına fındık ve Antep fıstığı serilen
lezzetli tatlı büyük bir keyifle mideye doğru yol alıyor.
MENÜDE NE VAR
- Kıymalı pide 11 TL
- 44 özel pide 14 TL
- Karışık ızgara 24 TL
- 44 özel pide 14 TL
- Karışık ızgara 24 TL
Kebap 44 adres ve telefon:
Nevzat Tandoğan Cad. 3/A Aşağı Ayrancı/Ankara
0312 467 7244
0312 467 7244