Daha önce hiç işitmemiş olanlar için birkaçını yazılı hale
getirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. İskenderin özenli biçimde sunulduğu
mekanlarda, kızgın tereyağı, kebap servis edildikten sonra etin üzerine eklenir.
Kulaktan kulağa yayılan bir öyküye göre, bu kebabın mucidi dükkanının kalabalık
olduğu bir öğle saatinde yoğunluktan dolayı birkaç müşterinin kebabına tereyağı
eklemeyi unutur. Eksikliği fark eden usta, elindeki kızdırılmış tereyağı tavası
ile masaya gider ve konuklarından özür dileyip, kenarından yenmeye başlanmış
kebapların üzerine yağ ekler. Bu duruma tanık olan diğer konuklar, kebap
siparişlerinde tereyağının sonradan eklenmesini istemeye başlar. Böylece masada
tereyağ ekleme uygulaması bir ritüele dönüşür.
YOĞURT NEDEN EKLENDİ
Bir başka öykü ise tabakta
kontrast yaratan süzme yoğurdun iskendere nasıl eklendiğini anlatır. İskenderin
tam lezzetini yakalayabilmesi için tabağın altındaki pide parçalarının
tereyağını iyice çekmesi gerekir. Fakat yemeğe başlamak için sabırsızlanan
konuklar bu süreci beklemez. Kebabın mucidi de iskender ziyafeti öncesi,
konukların oyalanması için tabağın kenarına bir miktar süzme yoğurt ekler.
Böylece iskender yemek bir sabır işine dönüşüverir. Eğer siz de bir Bursalı ile
iskender yerken yoğurdu, pide ve etlere boca ederseniz; bu öykü yoluyla nazikçe
uyarılabilirsiniz. Lafı Bursa ve kebaptan açmışken Ankara’da 31 yıldır hizmet
veren bir iskender mekanından söz etmek istiyorum.
ODUN ATEŞİNDE ÇITIR LAHMACUN
Kızılay’da 1983 yılından bugüne hizmet veren Cihan Kebap,
yaklaşık 5 ay önce Kudüs Caddesi Park Oran Ofis’te açtığı şubesi ile Çankaya’nın
rakımı yüksek kesimlerine ulaştı. “Belki yeni bir öykü dinlerim” beklentisiyle
mekan ziyaretine iki Bursalı ile beraber gittim. Yukarıda anlattıklarımdan
farklı bir şey öğrenememiş olsamda tadına baktığım lezzetli kebaplardan söz
edebilirim. Klasik unsurlarla dekore edilen mekanda yemek; bulgur pilavı, acılı
ezme ve yeşil salata ile başlıyor. Açlığı bastıran mezelere balon lavaş eşlik
ediyor. Bu kadar lafını etmişken tabii ki de ana yemek için önerim iskender
kebap olacak. Fakat açlık oranınız yüksekse Cihan Kebap’ın lahmacununu araya
sıkıştırmakta fayda var. Lahmacun, domates ve biber karışımlı, isotsuz iç harcı
ile Şanlıurfalı emsallerinden farklı bir tada sahip. Orta incelikteki hamuru,
odun ateşinde pişince çıtır bir kıvama geliyor. Maydonoz ve limonla yapılan sade
sunumu beğendiğimi söyleyebilirim. Keza, lahmacunun marul ve kırmızı lahana ile
dürüm yapılmasına karşı olanlardanım.
TEREYAĞI RİTÜELİNİ UNUTMAYIN
Ana yemekte masaya ulaşan iskender kebap, meşakkatli bir süreç
gerektiriyor. Balıkesir süt danalarından elde edilen etler önce döner şişine
diziliyor. Araya eklenen kaburga çevresi etlerin verdiği tadı, hassas damaklar
hissedebilir. İnce yapraklar halinde kesilen döner, küp doğranmış tırnaklı pide
parçalarının üzerine diziliyor. Sos eklendikten sonra; süzme yoğurt, közlenmiş
domates ve biber tabaktaki yerini alıyor. Kebabınız masaya ulaştıktan sonra ne
kadar aç olursanız olun önemli bir ritüel için sabırla beklemeniz gerekiyor.
Kebaba tereyağı ekleme ritüelinin mekanda başarılı bir şekilde uygulandığını
hatırlatmalıyım. Altı alevli bir sac ayağa kondurulan tava, Trabzon’dan gelen
tereyağının kaynar halini korumaya yardımcı oluyor. Üzeri köpüklü tereyağ
kebabımıza eklendikten sonra bir süre daha beklemeniz gerektiğini hatırlatmama
gerek yok. Bu sürede tabağınızdaki yoğurtla ilgilenebilirsiniz. Cihan Kebap’ta
menü iskenderle sınırlı değil. Küp pidelerin üzerine yoğurt ve Adana
parçalarının serilmesi ile oluşturulan yoğurtlu kebap denediğim ve tavsiye
edebileceğim bir diğer lezzet. Tereyağı ritüeli, yoğurtlu kebap için de
geçerli... Hamur işi sevenler de mekanın pide çeşitlerini deneyebilir. Tatlı
kapanış içinse peyniri Antakya’dan gelen künefenin tadına bakılabilir.
MENÜDE NE VAR
- Lahmacun 5 TL
- Kıymalı pide 13 TL
- İskender kebap 18 TL
- Yoğurtlu kebap 18 TL
- Künefe 8 TL
- Kıymalı pide 13 TL
- İskender kebap 18 TL
- Yoğurtlu kebap 18 TL
- Künefe 8 TL
Cihan Kebap - Park Oran Ofis adres ve telefon:
Kudüs Caddesi Park Oran Ofis No:61 (Panora Yanı) Oran/Ankara
0312 490 5999
0312 490 4999
0312 490 5999
0312 490 4999
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map