Her tür sebzeyi hatta meyveyi kuzu eti ile bir araya getirebilen,
baharat karışımlarının sanata dönüştüğü, yüzlerce çeşide sahip Antep mutfağını,
“lezzet hazinesi” şeklinde tanımlamanın abartlı olmayacağını düşünüyorum. Öğle
yemeğinden kalkmadan akşam ne yiyeceğini düşünmeye başladıklarını her daim dile
getiren Antepliler, nesilden nesile aktardıkları mutfak sırları ile efsanevi
tatları günümüze ulaştırıyor. Bu mutfağın tadına bakabilmek için Ankara’dan
kalkıp, Antep’e gitmek her zaman mümkün olmuyor. Fakat Gaziantep mutfağını
Başkent’e taşıyan mekanlar aracılığıyla yöresel lezzetlere kolayca ulaşabilmek
mümkün.
ÖZBEK PİLAVINI SOĞUTMAYIN
Temsilcisi olduğu geleneğin zengin başlangıç seçeneklerini sunan
Altınşiş’te masanıza önce ezme, zeytin sızması, turşu, sumaklı soğan, bulgur
pilavı ve yeşil salata ulaşıyor. Bu başlangıçlar dışında tadına baktığım yöresel
ara sıcaklardan söz etmem gerekiyor. Ev yapımı pirinç unu, et ve yumurtadan
oluşan yuvarlak taneleri yoğurt çorbasına yakın bir kıvamda kâsede buluşturan
yuvalama, limon tuzu katkısı ile esaslı bir başlangıç. Servis öncesi yuvalamanın
üzerine kuru nane ve yağ ekleniyor. Et ve nohutun eşlik ettiği firik pilavının
ise kendine özgü bir tadı var. Olgunlaşmamış buğdayın közlenip, etrafındaki
kabuklarından ayrılması ile elde edilen firik, Güneydoğu mutfağında pirince
alternatif olarak kullanılan bir ürün. Kuşbaşı kuzu eti, havuç ve pirincin
karışımı ile ortaya çıkan Özbek pilavını soğutmadan bitirmenizi öneriyorum.
Ekşili yaprak sarma ise mekandaki diğer bir seçenek.
SABAHLARI BEYRAN DOPİNGİ
Mutlaka denenmenisini tavsiye ettiğim yemeklere gelince;
bunlardan ilki, Antep’in Oğuzeli ilçesinden geldiğini öğrendiğim kuru patlıcan
ile yapılan dolmalar, salçalı iç malzeme ve limon tuzu ile lezzeti katlanan
patlıcan dolmaları, kalabalık sofralarda paylaşım tartışmasına neden olabilir.
Yemeğin bu safhasında ekşili ufak köfteden bahsetmek gerekiyor. Dana eti,
bulgur, nohut, soğan, biber salçası aynı kâsede buluşturan ekşili ufak köfte
gerçek bir Antep deneyimi için olmazsa olmazlardan... Ara sıcak önerilerim ince
ve çıtır hamuru ile iz bırakan lahmacun ve içli köfte ile son buluyor. Mutfak
zengin olunca tadına bakılması gerekenlerin listesi uzayıp, gidiyor. Antep
yemeklerine yeni başlayanların farklı zamanlarda, farklı seçenekleri denemesi ya
da Altınşiş’te farklı yemekleri bir araya getiren menü alternatifine yönelmesi
gerekiyor. Arada bahsedilmesi yanlış hoş karşılanmayabilir ama kuzunun gerdan
eti ve pirinç karışımı ile hazırlanan beyran çorbasını da mekanda içebilmek
mümkün. Kenti ziyaret edenler, Antepliler'in, beyranı hastalık ve soğuk havaya
karşı geliştirip, sabah saatlerinde doping niyetine içtiklerini bilir.
YENİ DÜNYA KEBABI
Yeni gelenlerin, pazar günleri Gaziantep’in sisli olduğunu
düşünmelerine sebep olan mangal dumanı, kebap kültürünün kentin
vazgeçilmezlerinden biri olmasından kaynaklanıyor. Altınşiş’te ana yemeğinizi
kebap seçenekleri arasından seçebilirsiniz. Adana, patlıcanlı kebap, kuzu şiş,
kuzu pirzola ve tavuk şişi aynı tabakta buluşturan karışık kebabı denedim.
Balıkesir süt kuzularının ne kadar lezzetli olduğunu anlatmaya gerek yok. Bir
gün sütte bekletilen, bir gün de terbiyelenerek dinlendirilen etler; bulgur
pilavının üzerinde maydadozlu soğan, közlenmiş domates ve biber ile birlikte
servis ediliyor. Başlangıç ve ara sıcak serisini zayıf tuttuysanız, tercihinizi
karışık kebaptan yana kullanabilirsiniz. Yanında gelen ince lavaşla kendi
dürümlerinizi yapabilirsiniz. İlginç ve sezonluk bir Antep lezzetini denemek
isteyenlere yeni dünyalı kebabı öneriyorum. İri çekirdekli, sarı renkli yeni
dünya meyvesi zırhta çekilmiş kebap ile aynı şişe diziliyor. Közlenmiş taze
soğan ve biber ile servis edilen bu kebaba; nar ekşisi, zeytinyağı ve yöresel
baharatlarla hazırlanan bir sos ekleniyor. “Meyveli kebap olur mu” sorusunu
aklından geçirenlerin, yanıtı öğrenmek için fazla vakti yok. Yeni dünyalı
kebabın servisi mayıs ayı ile birlikte son bulacak. Ta ki gelecek nisan ayına
dek...
HAFTA SONU GÜNE ETLİ BAŞLANGIÇ
Kahvaltı sofralarından da etin eksik edilmediği Antep’in meşhur
ciğer kebabı ve nohut dürümünü hafta sonları Ankara’da bulabilirsiniz.
Altınşiş’te sırrını öğrenemediğim bir baharat karması ile harmanlanan ciğer
kebap, kıyılmış maydanoz ve taze soğan ile tırnaklı pidenin üstünde sunuluyor.
İlikli kemik suyunda haşlanan nohutlar da kırmızı toz biber eklenerek pide
üzerinde servis ediliyor. Yöresel kahvaltı sofrasında bunların dışında zeytin,
semsek böreği, loğlaz, maş piyazı ve Antep peynirini de bulabilirsiniz.
İÇİ DIŞI FISTIKLI SICACIK KATMER
Gaziantep, batısında kalan illerde her ne kadar baklavası ile
meşhur olsa da kentin en popüler tatlısının katmer olduğunu hatırlatmak
gerekiyor. İnce açılan çıtır hamur katmanlarının arasına kaymak ve “kuşboku”
adıyla bilinen bir tür Antep fıstığı seriliyor. Üzerine de fıstık eklenerek
“halı saha” görünümüne kavuşan Antep katmeri, sıcak bir şekilde servis ediliyor.
Her parçada “bu son” deseniz de elinize hakimiyetini kaybettiren katmer,
unutulamayacak bir tatlı kapanış seçeneği... Mekanda yemeğin bitimi ile birlikte
masanızın kenarına kurulan semaverden aromalı çayınızı içebilir, yöresel bir
çerez olan kendir tohumunun tadına bakabilirsiniz.
MENÜDE NE VAR
- Serpme kahvaltı 19 TL
- Altınşiş menü 16,90 TL
- Yuvalama 11 TL
- Ekşili ufak köfte 11 TL
- Patlıcan dolma 7 TL
- İçli köfte 3,50 TL
- Beyran 11 TL
- Karışık kebap 24 TL
- Yeni dünya kebap 17 TL
- Katmer (2 kişilik) 14 TL
- Altınşiş menü 16,90 TL
- Yuvalama 11 TL
- Ekşili ufak köfte 11 TL
- Patlıcan dolma 7 TL
- İçli köfte 3,50 TL
- Beyran 11 TL
- Karışık kebap 24 TL
- Yeni dünya kebap 17 TL
- Katmer (2 kişilik) 14 TL
Gaziantep Altınşiş Kebapçısı adres ve telefon:
Ceyhun Atuf Kansu Caddesi, 1412. Sokak, No:4 Balgat/Ankara
0312 287 5052
Ceyhun Atuf Kansu Caddesi, 1412. Sokak, No:4 Balgat/Ankara
0312 287 5052
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map