Cennetkuşu Kebap - Urfa-Ankara kebap köprüsü

Güneydoğu’nun dumanlı yemek ritüeli, hafızaya kazınan lezzetleriyle her daim “Yine gitsek de yesek” sözünü tekrarlatır. Rastgele bir Şanlıurfa sabahında Gümrük Han yakınlarında başınızı göğe kaldırdığınızda, yangın çıktığını düşünebilirsiniz. Han’ın dar sokaklarından yükselen dumanlar günün ilk saatlerinde şaşırtır. Yaklaştıkça burnunuza gelmeye başlayan koku, bunun bir “lezzet yangını” olabileceğine dair ilk ipuçlarını verir. Hanın kebapçılar bölümüne girdiğinizde ise ne olduğunu anlayamadan kendinizi kırmızı etli kahvaltı için sıraya girenlerin arasında buluverirsiniz. Ufak taburelerden birinde yer bulup, önce bir ciğer sipariş edilir. Sıcak lavaşın içine çekilen taze şişe, közlenmiş isot ve soğan eşlik eder. Demir tabakta servis olmazsa olmazdır. Doymadan kalkmamak için ciğer bitmeden bir porsiyon da kuşbaşı söylenmesi adettendir. Bünyeye göre devamı istenebilir fakat sabah sabah kolesterolü zıplatmamak adına iki porsiyonda durmak sağlık açısından makul olanıdır. Güneydoğu’nun hiç söndürülmeyen mangalları günün her saati yörenin leziz etlerini unutulmaz tatlara dönüştürür. Bu hafta Urfa mutfağını Başkent’e taşıyan lezzet dolu bir mekanı ziyaret ettim.
İNCE HAMURLU ÇITIR LAHMACUN

Çayyolu Sarnıç Park AVM’nin bir köşesine konuşlanan Cennetkuşu Kebap, Şanlıurfa ile Ankara arasında kurduğu köprü ile lezzet taşıyor. Emek’te uzun yıllar boyunca, konuklarına Urfa lezzetlerini sunan mekan, birkaç yıllık aranın ardından geçtiğimiz mayıs ayında Çayyolu’ndaki yeni adresinde hizmet vermeye başlamış. Menüdeki birçok üründe Urfa’dan gelen isotun hakimiyeti var. Mekandaki lezzetli Şanlıurfa turu; acılı ezme, yeşil salata ve balon lavaş ile başlıyor. Akşam servisinde ise bostanın tadına bakabilmeniz mümkün. Eğer önceden sipariş verirseniz masanızı etli çiğköfte ile renklendirebilirsiniz. Servis, porselen yerine Urfa’daki klasik mekanlarda olduğu gibi demir tabaklarda yapılıyor. Kafa karıştırmayan sadelikteki menünün keyifli üyeleri lezzet yarışına girdiği için seçim yapabilmek kolay değil. Fakat Cennetkuşu’na yapılacak ziyareti lahmacunsuz bırakmanın büyük bir hata olacağını belirtmem gerekiyor. İnce ve mayasız hamurun üzerine serilen isotlu malzeme, görüntüsü ile iştah açıyor. Ayrıca yan masadan bir çıtırtı işitiyorsanız, birileri lahmacununu ısırıyor olmalı. Mekan, Ankara’da eşine zor rastlanır bir lahmacun deneyimi yaşatıyor. 

KUŞBAŞININ SIRRI

Lahmacunun ardından sıra mangal faslına geliyor. Karışık tepside patlıcanlı kebap, Adana kebap ciğer şiş ve kuşbaşının tadına baktım. Göz doyuran tepsideki etlere; közlenmiş biber, domates, isot ve sumaklı soğan eşlik ediyor. Sunumun odak noktasına konumlanan patlıcanlı kebabı yeme konusunda deneyiminiz yoksa mekanın işletmecileri Turan bey ya da Dicle hanımdan yardım isteyebilirsiniz. Keza, böyle lezzetli bir kebabı usulüne uygun biçimde yediğinizde aldığınız keyif artıyor. Dana ve kuzu etinin karışımıyla hazırlanan Adana kebap da tepsinin dikkat çeken üyelerinden biri oluyor. Zırhta çekilen Adana’yı soğutmadan mideye indirmenizi öneririm. Kimyon ve sumaklı soğanla beraber lavaş arasına sarılarak yenmesi gereken ciğer şişi unutmamak gerekiyor. Tepsinin yıldızı ise sırrını öğrenemediğim marine sürecinde enfes hale gelen kuşbaşı oluyor. Kuzu eti sevenlerin denemesi gereken iddialı bir seçenek...

SEZONU BİTMEDEN BİRECİK PATLICANI

Lahmacun ve mangalın dışında mekanda pide çeşitlerini de sipariş edebilmek mümkün. Fakat yerim kalmadığı için deneme şansım olmadı. Tüm Urfalıların sezonunu heyecanla beklediği Birecik patlıcanı konusunda bir hatırlatma yapmakta fayda var. Patlıcanlı kebabın en iyisi Birecik’te yetişen mahsulle yapılıyor. Cennetkuşu da haftada iki kez Birecik’ten gelen patlıcanları tükenene dek konuklarına sunuyor. Eğer denemek isterseniz mekanla iletişime geçip, isminizi patlıcanlı kebap kontenjanına yazdırabiliyorsunuz. Açık mutfak ile üretim sürecini izlenebilir hale getiren mekanda Balıkesir ve Kırşehir Kaman yöresinin etleri kullanılıyor.

KÜNEFE İLE SEYLAN ÇAYI

Cennetkuşu’nda tatlı kapanışın tek seçeneği Antakya’da üretilip, Ankara’da şerbetlenen künefe oluyor. Üzerinde bolca fıstıkla servis edilen künefeyi masanızdaki bir başkası ile paylaşmayı aklınızdan geçirmeyin. Çünkü künefe, paylaşım sürecinde kavgaya sebep olabilir. Mekanda tatlı ile birlikte servis edilen çaydan da söz etmek gerekiyor. Güneydoğu’da “kaçak çay” adıyla anılan, artık yasal yollarla da Türkiye’ye giriş yapan Seylan çayı farklı bir aromaya sahip. Karadeniz çayına karşı bağımlılık geliştiren bünyeler Seylan ile tanıştığında o günden sonraki tercihlerini değiştirmeyi düşünebilir.
MENÜDE NE VAR

- Lahmacun 4,50 TL
- Patlıcan kebap 18 TL
- Adana kebap 14 TL
- Ciğer kebap 18 TL
- Kuşbaşı kebap 18 TL

Cennetkuşu Kebap adres ve telefon:
Sarnıç Park AVM Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mh. 2902. Sk. No:7/18 Çayyolu/Ankara
0312 284 04 88


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map