Yemyeşil zeytinlikler ile masmavi denizin arasına konuşlanan Bursa’nın şirin sahil kasabası Trilye’yi ziyaret edenler, buram buram tarih kokan o sokakları iyi bilir. Keyifli bir hafta sonu geçirmek isteyen Ankaralılar’ın da kaçış
rotalarından biri olan Trilye’de; gündüz saatlerinde ara sokaklar gezilir,
tepedeki tarihi manastıra gidilir ve ardından kordona inilir. Hava kararırken
balıkçıların ağlarına takılanlar, kasabanın restoranlarındaki yerlerini almaya
başlar. Konakladığınız pansiyon ya da otelin mavi manzaralı odasına geçmeden
önce taze deniz mahsullerini mideye indirmezseniz Trilye ziyaretinin en önemli
ayağını atlamış olursunuz. Kısaca, bir keyif kasabasıdır Trilye... Bozkır Ankara’da da manzara hariç, Trilye keyfi yapabilmek mümkün.
“Nasıl” diye soranlar için bu hafta, Gaziosmanpaşa Filistin Cadesi Hafta Sokak
üzerinde yaklaşık 12 yıldır hizmet veren Trilye Restaurant’ı ziyaret ettim.
HER KENTTEN YÖRESEL TAKİP
Uluslararası gastronomi derneklerinin sıkça ziyaret ettiği,
dünyanın dört bir yanından aldığı ödüllerle namı Türkiye’nin dışına yayılan
Trilye’nin kalitesinden uzun uzadıya bahsetmeye ihtiyaç olmadığını düşünüyorum.
Merak edenler için mekanın yöresel ürünlerinin hangi noktalardan geldiğini
hatırlatmak gerekiyor. Mekanda Manisa Salihli ve Balıkesir Edremit’ten gelen
zeytinyağının tadına varabilirsiniz. Bunun dışında beyaz peynir Çanakkale
Ezine’den; sinarit, mercan, istakozlar Saros Körfezi’nden, kalkan balığı
Samsun’dan, ahtapot Ayvalık’tan, kalamar Ege’den, deniz börülcesi Edremit
Deltası’ndan, Kaya koruğu Mersin’den ve karides ise İskenderun’dan Ankara’ya
ulaşıyor. Lezzeti yakalamak için Türkiye’nin dört bir yanından ucu Başkent’e
çıkan bir tedarik zinciri oluşturulmuş.
DENİZDEN GELEN PASTIRMA
Mekandaki yerinizi almanızın ardından önce etli zeytin ve Trilye
ekmekleri masanıza ulaşıyor. Mısır ekmeği ve siyah zeytin parçacıkları içeren
dilimleri soğutmadan denemenizi tavsiye ediyorum. Başlangıç için masanıza gelen
meze tepsisinden seçim yapabilmek gerçekten zor... Tümünü inceledikten sonra
balık pastırmalı humus, isli uskumru, ahtapot carpaccio, deniz mahsullü köpoğlu
ve lakerdayı denedim. Pastırmalı humus meze severlerin “hayır” diyemeyeceği bir
tat. Fakat Trilye’de bu ürün az çemenli balık pastırması ile yapılıyor olması,
onu diğerlerinden farklı kılıyor. İsli uskumruda, özel bir is tabancası ile
duman altı edilen uskumru püre haline getiriliyor. Uskumru sunumuna üzerinde
parmesan bulunan ince bir dilim kızarmış ekmek eşlik ediyor. Roka parçaları
üzerine dizilen ince ince dilimlenmiş ahtapot bacaklarının üzerinde çam fıstığı,
kapari ve karabiber ile servis edilen ahtapot carpaccioyu hafif bir başlangıç
yapmak isteyenlere mutlaka tavsiye ediyorum.
TRAKYA MEZESİNE MAVİ KATKI
Közlenmiş patlıcan ve yoğurtla yapılan Trakya mezesi köpoğlunun
Trilye versiyonuna ahtapot ve karides parçacıkları eşlik ediyor. Torik
balığından elde edilen lakerda ise bir dilim kırmızı soğan üzerinde dere otu ile
birlikte sunuluyor. “Takoz” adıyla tabir edilen lakerda parçaları, tadına
varılabilecek kadar iri ve lezzetli. Başlangıç serinize eşlik etmesi için maket
bir sandal üzerinde kancalara asılarak servis edilen balık pastırmayı sipariş
edebilirsiniz. Menünün orjinal ürünü, sıradışı sunumu ile masanıza renk
katıyor.
LAHOZDAN BALIK ADANA
Trilye’de ara sıcaklarınızı da menünün ilginç üyeleri arasından
seçebilirsiniz. Bu noktada ilk tavsiyem balık Adana olacak. Zırhta çekilen lahoz
balığından yapılan Adana kebap, ince lavaş üzerinde soğan, turşu biber ve acı
sos ile sunuluyor. Menüde ara sıcaktan sayılsa da ana yemek niyetine tüketilecek
muazzam bir buluş olduğunun altını çizmek gerekiyor. Taş üzerinde masanıza
ulaşan rokfor soslu dil balığı ise “ağır” bir lezzet. Rokfor peynirinin yoğun
tadından keyif alanlar ara sıcak olarak tercih edebilir. Kalamarı mısır unu ile
kızartılan halkalar şeklinde tüketmeye alışkın olanlar bir değişiklik yapmak
isterlerse, kalamar ızgarayı deneyebilirler. Dere otlu tartar sosu ile rulo
halinde servis edilen kömürde pişirilmiş taze kalamar, lezzetiyle iz bırakıyor.
GÜVEÇTEN DÜLGER ÇIKTI
Başlangıç ve ara sıcakların ardından sıra ana yemeğe geliyor.
Tümü taze olta ve ağ balıklarından üretilen keyifli yemeklerin arasından seçim
yapmak da güç. Fakat Trilye’nin nazik servis görevlileri bu konuda size yardımcı
oluyor. Önerileri dikkate alırsanız pişman olmayacağınızı söyleyebilirim.
Denediğim levrek ızgarayı uzun süre unutmayacağım. Tombul bir levrek filetosu,
çam fıstıklı ıspanak, roka, soğan ve fırınlamış patates ile seramik bir platform
üzerinde servis ediliyor. Izgara balık sevenlerin sezon itibariyle ilk tercihi
olabilir. Daha kapsamlı bir yemek isteyenler için ilk önerim ise dülger kavurma
olacak. Sait Faik’in öyküsüne konu olan, balık severlerin lezzetini çok iyi
bildiği dülger balığı; domates, soğan ve kaliforniya biberleri ile güveçte
pişiriliyor. Kuşbaşı balık eti ve sebzelere; defne yaprağı, biberiye ile limon
baharatı ekleniyor. Dilerseniz servis sırasında üzerine karabiber
çektirebilirsiniz. Tadına baktığım bu iki lezzeti, kafanızda hiç soru işareti
olmadan deneyebilirsiniz.
LEBLEBİDEN ATEŞ TATLISI
Trilye’de tatlı kapanış için iki önerim olacak. İlki “leblebi
tatlısı” olarak da bilinen fakat menüdeki ismi “Ateş tatlısı” olan keyifli bir
seçenek. Tatlının ilginç bir öyküsü var. Mekanın sahibi Süreyya Üzmez’in dostu
olan Doğan Holding Ankara Koordinatörü Ateş Amiklioğlu, mekanı her ziyaretinde
memleketi Çorum’dan leblebilerle geliyor. Bir süre sonra Trilye’nin deposunda
kilolarca leblebi birikiyor. Süreyya bey, leblebi stoğunu nasıl eriteceğini
düşünürken aklına bir fikir geliyor. Toz haline getirilen leblebiler; süt, şeker
ve tarçınla karıştırılıyor. Böylece Ateş tatlısı ortaya çıkıyor. Trilye’deki
diğer kapanış önerisi ise süt, irmik ve karamelle yapılan “suyun ötesi” adlı
Rumeli tatlısı... Yeriniz varsa ikisini de deneyebilirsiniz. Lakin leblebi
tatlısız geçen Trilye ziyaretinin eksik bir deneyim olacağını hatırlatmakta
fayda var.
MENÜDE NE VAR
- Pastırmalı humus 8 TL
- İsli uskumru 7 TL
- Köpüoğlu 8 TL
- Ahtapot carpaccio 10 TL
- Balık pastırma 12 TL
- Balık Adana 25 TL
- Levrek ızgara 100 TL
- Dülger kavurma 100 TL
- Ateş tatlısı 14 TL
- Suyun ötesi 10 TL
- İsli uskumru 7 TL
- Köpüoğlu 8 TL
- Ahtapot carpaccio 10 TL
- Balık pastırma 12 TL
- Balık Adana 25 TL
- Levrek ızgara 100 TL
- Dülger kavurma 100 TL
- Ateş tatlısı 14 TL
- Suyun ötesi 10 TL
Trilye Restaurant adres ve telefon
Hafta Sokak No:11/B Gaziosmanpaşa-Ankara
0312 447 1200
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map