Ankara’da tatminkar meze çeşitliliğini yakalamak isteyenler, genellikle balık restoranlarının konuğu oluyor. Özgürce seçim yapılabilecek geniş meze çeşitlerini kırmızı ve
beyaz et ile aynı ortamda sunan mekanların sayısı fazla değil. Balık ve meze
ikilisinin “ayrılmaz” imajı nedeniyle, meze ziyafeti çekmek isteyenlerin aklına
ilk olarak deniz ürünleri sunan mekanlar geliyor. Başkent, bu konuda şanslı
şehirlerden biri... Kentin dört bir yanında; keyifli mezeleri, lezzetli deniz
ürünleri ile buluşturan mekanlar bulabilmek mümkün. Fakat balık
tüketemeyenlerin, meze yiyebilmek için bir deniz mahsülleri restoranında zaman
geçirmeleri pek keyifli olmayabiliyor. Ankara’da bu sorunu ortadan
kaldırabileceğini düşündüğüm bir mekanı ziyaret ettim.
Emek 4. Cadde’de hizmet
veren Hüsnü Et Balık Mangal, meze ve et çeşitliliği ile farklı seçenekleri aynı
mekanda buluşturuyor. Pembe ve turkuaz renkleri ile dekore edilen restoran,
yemeğe hazırlayan ve devamına da eşlik eden sıcak bir ortama sahip. Mekanın dört
bir yanında kullanılan dekoratif objeler, ilk kez gelen konukların sipariş
vermesini geciktirebiliyor. Keza Hüsnü’de göze hitap eden birçok ayrıntı
var.
KLASİK TATLARA GÜNCEL DOKUNUŞ
Siz menüden seçim yapmaya çalışırken mekanın kara fırınında
pişirilen özel ekmekler masanıza ulaşıyor. Mısır ekmeğinin tadına mutlaka
bakmanızı tavsiye ediyorum. Sayıları 70’i bulan meze çeşitleri arasından seçim
yapabilmek gerçekten zor. Klasik tatları, kendi mutfağında güncelleyen Hüsnü’de
ilginç mezeler denedim. Bunlardan ilki, baharatlı acılı balık marin oldu. Lagos
balığından hazırlanan marin, baharat ve acı biber ile soteleniyor. Kuşadası’nın
Ağaçlı Köyü’nden geldiğini öğrendiğim zeytinyağı ile birlikte servis ediliyor.
Damak dolduran bir lezzet olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ezine koyun peyniri,
kuşkonmaz ve yoğurtlu sosun patlıcan ile bütünleştiği patlıcan sarma bir diğer
meze çeşidi. Karadeniz lezzeti mısır ezme, dereotu eşliğinde servis ediliyor.
Yeşillikler, ceviz, Hatay’dan gelen biber salçası ve Şanlıurfa isotunu bir araya
getiren sultan ezmeyi denemelisiniz. Kırmızı közlenmiş biber, kuru soğan,
patlıcan ve sarı süs biberinin zeytinyağı ile marine edilerek oluşturulduğu
babaganuşu ilk kez denedim. İz bırakan bir meze... Daha önce tadına
bakmadıklarım arasında bulunan Van cacığı da nane, dereotu, sarımsak, domates
kurusu, dereotu ve sarımsak ile hazırlanıyor. Süzme yoğurtla buluşan koyu
kıvamlı karışım, keyifli meze seçenekleri arasındaki yerini alıyor. Mekanda
Girit ezmesinin baharatlı şekilde hazırlanan halini bulabilmeniz mümkün. Meze
seçenekleriniz arasında yer almasını tavsiye ediyorum.
KIRMIZI VE BEYAZ TABAKLAR
Masa başı mangalların bulunduğu mekanda, ana yemekte sipariş
edeceğiniz etleri kendiniz de pişirebilirsiniz. Hüsnü’de, ocakbaşı anlayışı bu
mangallar ile özelleştiriliyor. Karışık kırmızı ve beyaz et tabakları ile çok
sayıda seçeneğin tadına bakma fırsatım oldu. Adana kebap, köfte, kuzu külbastı,
kuzu kaburga, kuzu pirzola ve kuzu şişten oluşan tabak, lezzetli bir kırmızı et
ziyafeti vaadediyor. Balıkesir, Karaman ve Polatlı’dan Ankara’ya getirilen
kuzularının servis edildiğini öğrendim. Lezzetli kırmızı et tabağına sunumda,
patates püresi, haşlanmış sebzeler, bulgur pilavı ile közlenmiş çeri domates ve
biber eşlik ediyor. Etlerin altında ince lavaşlar bulunuyor. Beyaz et tabağının
kalorisi düşük tatları ise; kanat, tavuk külbastı, kemikli pirzola ve tavuk şiş
oluyor. Hüsnü’de sağlığına dikkat edenler için zeytinyağlı yemekler de servis
ediliyor. Öğle saatlerinde kurulan açık büfede zeytinyağlı tatlardan
dilediğinizi seçip, hafif bir yemekle güne devam edebiliyorsunuz. Bunun dışında
mekanda masa başına kurulan semaver eşliğinde kahvaltı edebilmek mümkün. Hafta
sonlarında Hüsnü’nün serpme kahvaltısının bölgede popüler olduğunu hatırlatmakta
fayda var.
KAYMAKLI VE ÇİLEKLİ DOLAZ
Müziksiz bir mekan olan Hüsnü’de ortam sesi, dost sohbetleri ile
sağlanıyor. Farklı mezeler ve ızgara çeşitlerinin ardından tatlı kapanışta
Nevşehir yöresine özel bir tatlı olan dolaz ikram ediliyor. Un, tereyağı ve süt
ile hazırlanan dolaz, üzerinde tahin, pekmez ve ceviz ile sunuluyor. Dilerseniz
kaymak ve çilek ekleterek, tatlı kapanışı renklendirebilirsiniz. Bunun dışında
menüde; fırında helva, Kemalpaşa, künefe ve ekmek kadayıfı gibi seçenekleri de
bulabilirsiniz.
MENÜDE NE VAR
- Mezeler 8,50-12 TL
- Karışık kırmızı et 29,50 TL
- Tavuk külbastı 22,50 TL
- Fırında helva 9,50 TL
- Dolaz 8,50 TL
- Karışık kırmızı et 29,50 TL
- Tavuk külbastı 22,50 TL
- Fırında helva 9,50 TL
- Dolaz 8,50 TL
Hüsnü Et Balık Mangal Kahvaltı adres ve telefon:
Emek 4. Cadde (Kazakistan Caddesi) No 159/4 Çankaya/Ankara
0312 222 8090
0312 222 8090
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map