Üç farklı süt çeşidini bir araya getiren, son dönemin popüler tatlısı trileçenin tadına bakmış olduğunuzu tahmin ediyorum.Türkiye’de Balkan kökenli olarak tanınan tatlının geçmişine
baktığımızda, çıkış noktasının Güney Amerika’ya hatta Ortaçağ Avrupası’na
uzandığını öğreniyoruz. Kekin üzerine şerbet dökülerek ıslatılması ile
oluşturulan tatlıar Ortaçağ Avrupası’nda görülüyor. Bu tür tarifler 19.
yüzyılda, Amerika ile Avrupa arasında yaşanan kültürlerarası değişimin etkisi
ile Meksika’ya ulaşıyor. 1930’larda Arjantin, Şili, Küba, Meksika ve
Venezuela’da popüler olan ıslak kekler, trileçenin ataları olarak
değerlendiriliyor. Türkiye’nin son birkaç yıldır denemeye başladığı trileçe, 85
yıl önce Latin Amerika ülkelerinin ağzını tatlandırıyor. İspanyolca’daki “tres”
ile “leches” sözcükleri “üç” ve “süt” anlamlarını taşıyor.
MANDA, KEÇİ VE KOYUN SÜTÜ
Güney Amerika’da “tres leches” şeklinde anılan tatlı, önce
Balkanlara ve “trileçe” adını alarak Türkiye’ye ulaşıyor. Tatlı sever bünyelerde
tepsiye dalma isteğine neden olan trileçenin yapımında, pandispanyaya banzer bir
kek kullanılıyor. Kekin üzerine de manda, keçi ve koyun olmak üzere üç ayrı
sütten hazırlanan bir şerbet dökülüyor. Tepside hazırlanan tatlının en üst
katmanı ise karamel ya da frambuazlı sostan oluşuyor. Türkiye’de en iyi
örneklerinin Boşnak ve Arnavut göçmenlerce üretildiği konusunda genel bir görüş
var. Farklı mekanlarda tadına baktığım bir çok trileçenin ardından bu görüşe
katılmadan edemiyorum. Bu hafta ziyaret ettiğim mekanda denediğim trileçenin de
Başkent’te yaşayan Boşnak bir aile tarafından üretildiğini öğrendim. Aç karına
tatlı yiyemeyenlerdenseniz, önce mekanın yemeklerine göz atılım, ardından
Trileçe’ye geri döneceğiz.
TARİHİ MEKANDA YEMEK
Hamamönü’nde tarihi, ahşap bir binada hizmet veren Kahve Şöleni,
konuklarına bistro lezzetleri sunuyor. Menüde çok sayıda seçenek var. Köşe
başındaki mekanın bahçesine oturup, Hamamönü hareketliliğini izlerken keyifli
bir atıştırma molası verebilirsiniz. Menüden ilk seçimim, et fajita oldu. Ahşap
bir platform üzerine yerleştirilen döküm tava içinde servis edilen fajitada,
jülyen doğramış dana bonfile parçaları bulunuyor. Bonfilelere, California biber
ve ve soğan parçaları eşlik ediyor. Ahşap platformun kenarında dizilen minik
kaselerde ise avokado sos, tatlı ekşi sos ve rendelenmiş kaşar peyniri
bulunuyor.
MEŞEDE STEAK
Mekanın menüsünde yer alan meşede steak, denediğim bir başka
yemek oldu. Meşeden yapılan bir ahşap platformun üzerinde üç parça ızgara dana
bonfile bulunuyor. Bonfilelere; sotelenmiş havuç, kabak kırmızı ve yeşil
biberler ile patates püresi eşlik ediyor. Kremalı fettucini makarna da ahşap
platform üzerindeki yerini alıyor. Kahve Şöleni’nin menüsünde yer alan hellim
salatayı da yemeğinizin yanında sipariş etmenizi öneriyorum. Yeşilliklerin
üzerinde ızgara hellim dilimleri ve küp ekmek parçaları bulunuyor. Domates,
salatalık ve mısır taneleri ile renklenen tabağı bol nar ekşisi ile
çeşnilendirebilirsiniz.
BOŞNAK AİLEDEN SÜTLÜ TRİLEÇE
Tatlı kapanışa geldiğimizde önerim
kesinlikle trileçe olacak. Boşnak bir aile tarafından üretilen tatlı, geniş bir
tabakta sunuluyor. Tabağın üzerine konumlandırılan tüp şeklindeki trileçe
dilimi, üç farklı sütten oluşan şerbetini etrafına salıyor. Trileçeyi isteğinize
göre karamel ya da frambuaz sosla sipariş edebilirsiniz. Aynı sostan tabağın
kenarına yapılan müzikal süsleme de sunuma hoş bir görünüm katıyor. Tatlının
yanınıda mekanın özel ürünlerinden biri olan kumda sütlü hurma kahvesini
deneyebilirsiniz. Süt ile yapılan hafif bir kahve... Kuş lokumu ile birlikte
sunulan kahveyi, lezzetinden dolayı yudum yudum içmek sabırsızlanmanıza sebep
olabiliyor. Hafif soğuduğunda tek hamlede içilebilmek mümkün...
MENÜDE NE VAR
- Et fajita 24,50 TL
- Meşede steak 24,50 TL
- Hellim salata 10 TL
- Trileçe 10 TL
- Hurma kahvesi 7 TL
- Meşede steak 24,50 TL
- Hellim salata 10 TL
- Trileçe 10 TL
- Hurma kahvesi 7 TL
Kahve Şöleni adres ve telefon:
İnönü Mh. Talatpaşa Bulvarı No: 106/C Hamamönü - Altındağ/Ankara
0312 311 0092