Çalgan Et Lokantası - Alacaatlı’da Rize yaylası

Yemyeşil yamaçlara konuşlanan Karadeniz yaylalarını gözünüzün önüne getirin. Serenderler, şırıl şırıl akan dereler, yükseltinin yarattığı bulutların arasındaymış hissi... Düşüncesi dahi huzur veriyor. Kilometrelerce uzakta olması nedeniyle her kafamız estiğinde Karadeniz yaylalarına uzanabilmemiz pek mümkün olmuyor. Bu durumda Başkent’te şartların el verdiğince yayla yaşamını yakalamayı başarmış bir mekana konuk olabiliriz.


Alacaatlı’nın engebeli kesimlerinde yamaç üzerine kat kat inşa edilen Çalgan Et Lokantası, 1997’de Rizeli Mehmet Demirci’nin Ankara içinde mini bir yayla kurma fikriyle ortaya çıkıyor. Geçmişte Adnan Menderes’in de kullandığı çiftlik, bugün 3 mutfak, 4 salon ve 7 bahçeye yayılan bir mekana dönüşmüş durumda. Serender, şelaleler ve geniş arazide hüküm süren doğal yaşam, kentin stresinden uzaklaşmanızı sağlıyor. Sözü fazla uzatmadan Çalgan’da denediğim tatlardan bahsetmek istiyorum.

SAHANDA TURŞU KAVURMASI

Mekanda yemek, mezelerle başlıyor. Sıcak lavaş eşliğinde; börülce, haydari, közlenmiş kırmızı biber, enginar, acılı ezme ve şakşukanın tadına baktım. Başlangıç atıştırması yapmayı sevenler için mekanda çok sayıda meze çeşidinin bulunduğunu hatırlarmam gerekiyor. Karadeniz havasının böylesine hakim olduğu bir mekana gelip de turşu kavurmasını denememek olmaz. Soğan ile kavrulan taze fasulye turşusu bir miktar maydonoz eklenerek sahanda servis ediliyor. Daha önce denemeyenler için farklı bir deneyim olabilir fakat müdavimleri için vazgeçilmez bir lezzet. Mekanın ara sıcakları arasında yer alan bıldırcın Ankara’da kolayca bulamayacağınız bir tat. Mersin’den gelen bıldırcın, terbiye edildikten sonra ızgarada pişiriliyor. “Küçücük kuşun ne kadar eti olabilir” demeden tadına bakmalısınız.

BAKIR ÜSTÜ LEZZETLER

Ana yemek ile doyurucu hamleyi yapmak isteyenler Çalgan spesyeli deneyebilir. Mekanda servis edilen birkaç kebap, bakır platformun üzerinde buluşuyor. Yağlı pidelerin üzerine kuzu etinden yapılan Adana kebap, tavuk şiş ve kanatlar diziliyor. Közlenmiş domates, biber ve kaşarlı mantarlar kebabın aksesuarları oluyor. Doyurucu alternatifin odak noktasında bulunan lezzet ise Çalgan kebabı... Terbiyelendikten sonra ateşle buluşan kuzu kuşbaşıların üzerine kibrit patates ve sarımsaklı süzme yoğurt ekleniyor. Toz biber ve tereyağı karışımıyla son dokunuşun yapıldığı kebap, bakır platformun üzerinde yer alan diğer unsurların yıldızı haline geliyor. Mekanda tatlı kapanış için tercih ettiğim ayva tatlısı keyifli bir seçenek oldu. Kıvamında şerbeti ile iç yakmayan turuncu renkli yarım ayvanın içerisinde elma rendesi bulunuyor. Üzerine kaymak ve ceviz parçacıkları eklenen tatlı, kış sezonunda ilk tercih olabilir.

MUHLAMASIZ OLMAZ

Yılın 365 günü açık olan mekanın popüler öğünlerinden biri de kahvaltı. Özellikle hafta sonları Çalgan’ı dolduran müdavimler, Rize’den gelen kolot peyniri ve tereyağı ile yapılan muhlamaya ekmek banıyor. Kış aylarında orta şöminenin etrafına konumlanan daire şeklindeki ahşap salonda yer bulabilmek için rezervasyon yaptırmak gerektiğini hatırlatmak gerekiyor. Çocuklar, kendilerine ayrılan alanda eğlenirken, aileler günün ilk öğününde keyif çatabiliyor.

MENÜDE NE VAR

- Mezeler 7.50-9 TL
- Turşu kavurma 9 TL
- Bıldırcın 10 TL
- Adana kebap 21 TL
- Çalgan kebap 29 TL
- Ayva tatlısı 9 TL


Çalgan Et Lokantası adres ve telefon:
Alacaatlı Mah. No:1 Çayyolu Çankaya/Ankara
0312 239 1270