Ekmek fırınları, marketlerin çoğalması ile birlikte yok olmaya
yüz tutan bir anı haline geldi. Evin küçük çocuğu olanlar, özellikle hafta
sonlarında uykudan uyandırılıp, fırına gönderilirdi. Sabah kahvaltısının
vazgeçilmezi olan sıcak ekmek, mahallenin fırınından alınırdı. Mayalı hamur ve
çıtır ekmeğin kokusu birbirine karışır, sabah iştahını ikiye katlardı. Odun
ateşinde pişen ekmekler, hamurlaşmaması için önce kağıda sarılır, ardından ağzı
açık bir poşete konularak evin yolu tutulurdu. Fırın ile ev arasındaki yolun
uzunluğuna göre de ekmeğin bir bölümü adrese teslim edilmeden önce mideye
inerdi. Bugün, odun ateşinde pişen ekmeği, en sıcak haliyle alabileceğimiz
mahalle fırınlarının sayısı bir elin parmağını geçmez. Fırınlar da, bizler de
değişime ayak uydurduk. Ancak bu geleneğin modernize edildiği mekanlar
bulabilmek mümkün.
Bu hafta, Çukurambar küçük bir mahalleyken 1958 yılında
kurulan Fırıncı Orhan’ın yıllar sonra aynı bölgede açtığı “gurme” şubesini
ziyaret ettim.
EKMEK DOLU SEPET
56 yıl önce bir mahalle fırını hizmet vermeye başlayan mekan,
bugün üçüncü kuşak işletmecilerle 10 şubeli bir zincir olarak yoluna devam
ediyor. İsim hala Fırıncı Orhan ama mekanda bulunabilecekler ekmeğin çok
ötesinde olduğunu hatırlatmakta fayda var. Mekanın Çukurambar şubesine yaptığım
öğle yemeği ziyareti lezzetli bir anıya dönüştü. Geniş menüden seçim yapmaya
çalışırken masama birkaç çeşit ekmek ulaştı. Sepetteki ciabatta, üçgen ve tam
buğday ekmeklerinin ardından ezme, Antakya’dan geldiğini öğrendiğim zeytinyağı
ile birlikte zeytin ikram edildi. Bunlar dışında yemek öncesi; humus, közlenmiş
patlıcan salatası ve yoğurtlu sarmanın tadına baktım. Etli sarmanın içi ve
yaprağı ile tam not aldığını söylemem gerekiyor. Başlangıç serisinde sipariş
edilmesini önereceğim bir diğer seçenek de ceviz ile birlikte servis edilen
Erzincan tulum peyniri ve eski kaşarı bünyesinde barındıran peynir tabağı
olacak.
ANTRİKOTLU BIÇAK ARASI
Kökeni fırın olan bir restoranda, ana yemek tercihleri de
öncelikle taş fırında pişen seçeneklere doğru kayıyor. Tadına baktığım bıçak
arası pide ince hamuru ve antrikotla kaplı yüzeyi ile kırmızı et severlerin bir
numarası olabilir. Sunumda bıçak arasının üzerine eklenen kıyılmış maydanozlar
da pideye renk katıyor. Pidede hamurun üzerini kalabalık görmeyi sevenler için
önereceğim seçenek közlenmiş patlıcanlı ve kavurmalı pide olacak. İnce kıyılmış
kavurma ve közlenmiş patlıcanlar, hamurun üzerine serildikten sonra ateşe
verilen bu lezzetin üzerinde erimiş kaşar peyniri bulunuyor. Masanıza ulaştıktan
sonra soğutmadan, naneli ayran eşliğinde hızlıca yemenizi öneririm. Mekanın
salata çeşitleri arasında ilginç bir seçenek olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Kadayıf ile sarılmış keçi peyniri salatası, farklı içeriği ile sizi
şaşırtabilir. Yeşilliklerin üzerinde kavrulmuş badem, kuru kayısı ve nar
taneleri bulunuyor. Kadayıfla kaplanan keçi peyniri ise salatanın en üst
kısmında yer alıyor.
LOKUMA MANTARLI SOS
Menüde ızgara et sevenleri mutlu edecek iki seçeneğin de tadına
baktım. Bunlardan ilki, ev usulü ızgara köfte oldu. Pilav, közlenmiş domates ve
biber, sumaklı soğan ve cin biber ve patates tava ile ahşap bir platform
üzerinde servis edilen köftenin baharat karışımı tam not aldı. Menünün en
keyifli üyesi ise FO lokum bonfile... Balıkesir, Çankırı ve Çubuk gibi farklı
yörelerden gelen bonfile parçalarına, köz patates, domates ve biberin yanı sıra
brokoli ve köz soğan eşlik ediyor. Taze kekik, mantar ve sarımsak karışımı ile
hazırlanan sos ise kıvamındaki ete ayrı bir tat katıyor.
SÜTLÜ NURİYE GERİ SAYIMDA
Fırıncı Orhan’da tatlı kapanış için birbirinden keyifli
seçenekleri bulabilmek mümkün. Ankara’da bulunması güç olan sütlü nuriye ile
burada karşılaşmak beni fazlasıyla mutlu etti. Yaz sıcaklarının bastırması ile
birlikte raf ömrü kısalan sütlü tatlıyı denemek isteyenlerin elini çabuk tutması
gerekiyor. Bunun dışında cevizli ev baklavanın Beypazarı formatını yakaladığını
hatırlatmak gerekiyor. Sipariş verildiğinde sabırla bekleyebileceklere önerim
ise Antep katmeri olacak. İçerisi “kuş boku” adı verilen Antep fıstıkları ile
doldurulan katmer, ağır ama keyifli bir tatlı kapanış alternatifi oluyor. Sezonu
kapanmak üzere olan kabak tatlısı da ince dilimler halinde hazırlanıyor.
Üzerinde iri ceviz parçaları ve kaymağın bulunduğu kabak tatlısını tahin ile
birlikte denemenizi öneriyorum.
MENÜDE NE VAR
- Yaprak sarma 6,50 TL
- Humus 4,50 TL
- Bıçak arası pide 18,50 TL
- Patlıcan ve kavurmalı pide 16,50 TL
- Ev usulü ızgara köfte 17,50 TL
- Keçi peyniri salatası 16,50 TL
- Sütlü nuriye 6,5 TL
- Cevizli ev baklavası 6,50 TL
- Humus 4,50 TL
- Bıçak arası pide 18,50 TL
- Patlıcan ve kavurmalı pide 16,50 TL
- Ev usulü ızgara köfte 17,50 TL
- Keçi peyniri salatası 16,50 TL
- Sütlü nuriye 6,5 TL
- Cevizli ev baklavası 6,50 TL
Fırıncı Orhan Çukurambar adres ve telefon:
1425. Cd. No:30/A Çukurambar/Ankara
0312 284 3333
0312 284 3333
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map