SEBU'da ‘çağ’ değil cağ kebap

Kırmızı et sevenlerin kolay kolay “hayır” diyemeyeceği kuzu, usta ellerde birbirinden lezzetle yemeklere dönüşebiliyor. Girdiği tencerenin tadını değiştiren leziz et, suyu ile de pilavları şenlendirebiliyor. Sadece tuzlanarak yapılan çevirmesine karşı koyabilmek gerçekten zor. Kuşbaşı hali ise şişe takılıp, ateşe verildiğinde yemesine doyum olmuyor. Tüm reçetelere lezzet katan kuzu etinin, “yatık döner” olarak da anılan cağ kebabı formatını unutmayalım. Erzurum’da efsaneleşip, Türkiye’nin dört bir yanına yayılan enfes kebap, çoğu zaman küçük bir telafuz hatasına kurban gidiyor. Odun ateşinin üzerinde döne döne pişen kuzu eti, ahşap tutamaklı ince şişlere geçirilerek servise sunuluyor. Erzurum yöresi ağzında şiş yerine “cağ” kelimesi kullanıldığından kebap adını buradan alıyor. Mideye indirdiğiniz her bir şiş, birer cağ oluyor. Hatalı telafuz edenler için kebabın adının “çağ” değil “cağ” olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

‘YETER’ DİYENE KADAR
Bu hafta Emek 8. Cadde’de hizmet veren SEBU Oltu Cağ Kebap’ı ziyaret ettim. İlgi alanını dağıtmadan sadece cağ kebaba odaklanan mekanda, sadece oturacağınız masayı seçiyorsunuz. Kebap trafiğinden hemen önce; yeşil salata, salatalık ve biber turşusu ile beyaz soğan ikram ediliyor. Başlangıçlarla oyalanmaya fırsat bulamadan ilk cağ, tabağa ulaşıyor. Sıcak tüketilmesi gereken kebapta, toplu servis yapılmıyor. Siz bitirdikçe yeni bir cağ geliyor. Bu noktada bir hatırlatma yapmakta yarar var. Erzurum’daki geleneğe göre, “yeter” demediğiniz sürece kebap servisi sürüyor.

CAĞ SOĞUĞA GELMEZ
Karabiber, soğan ve tuz ile marine edilen kuzu etini, lezzetli bir ziyafete dönüştüren kebabı, cağın üzerinden ince lavaşla çekip, parça parça mideye indirebiliyorsunuz. Minik dürümünüzün içine soğan da ekleyebilirsiniz. Yemeği ağır yiyenlerdenseniz; cağda kalan kebabın üzerini bir lavaşla örtmenizde fayda var. Keza soğuyan kebabın hiçbir anlamı kalmıyor. Mekanda tatlı kapanış, Erzurum’un yöresel lezzeti kadayıf dolması ile yapılıyor. İçi ceviz dolu, sıkı sarılmış, silindir formundaki kaymaklı dolma, tek seçenek olmasına karşın lezzetiyle, bünyeyi başka bir arayışa yönlendirmiyor. Kabalık bir masada cağ kebap ve kadayıf dolmasının ardından vakit geçirmek istediğinizde mekanda semaver çay ikdam edildiğini hatırlatmak gerekiyor.

MENÜDE NE VAR

- Mercimek çorba    5 TL
- Cağ    8,50 TL
- Kadayıf dolması    5 TL

SEBU Oltu Cağ Kebap adres ve telefon:
8. Cad. (Bişkek Cad) No:40/B Emek/Ankara
0312 310 5540