35 mm Sandwich - Ekmek arası keyif molası


“Ekmek arası” ya da İngilizce ifadesiyle “Sandwich”, hızla üretilen ve tüketilen bir gıda türü olduğu için Türkiye’de genellikle “yemekten sayılmama” gibi bir muameleye maruz kalır. Halbuki sandwich, yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip, sınırsız seçeneklerde hazırlanabilen bir yiyecek. 1700’lü yıllarda Birleşik Krallık sınırları içerisinde yer alan Sandwich Adaları’nın tek hakimi Kont 4’üncü John Montagu, o dönemde devlet adamlığının yanı sıra kart oyunlarına düşkünlüğü ile tanınıyor. Kont Montagu, uzun süren oyunlarını yemek sebebiyle bölmek istemediği için uşağından kendisine iki dilim ekmek arasında et hazırlamasını istiyor. Zaman içerisinde Montagu’nun bu alışkanlığı, masadaki diğer oyun arkadaşları tarafından da benimseniyor ve ekmek arası yemekler “sandwich” adıyla anılmaya başlanıyor.
Tarihi öyküsü bir yana sandwich, hızlı kent yaşamının temposuna ayak uydurmaya çalışan Ankaralılar’ın da sıkça tercih ettiği yemek seçenekleri arasında yer alıyor. Bu hafta, Başkent’in mekanları arasına henüz birkaç ay önce katılan 35 mm Sandwich’i ziyaret ettim.

BEYAZ PERDEDEN EKMEĞİN ARASINA

OSTİM 100. Yıl Caddesi Ofim İş Merkezi’nde yer alan mekanın; sandwich üzerine uzmanlaşması, menü ve dekorasyon konseptleri ile Ankara’ya yeni bir soluk getirdiğini söyleyebilirim. Sandwichin ana vatanı İngiltere’yi dekorasyonu ile yakalayan mekanda; duvarları Londra fotoğrafları, tavanı ise Charlie Chaplin şapkalarından yapılan avizeler süslüyor. İki cephesi kara tahtalarla kaplı olan 35 mm Sandwich’te konuklar istedikleri mesajı renkli tebeşirlerle duvarlara yazabiliyor. Asıl konumuz olan menüye gelirsek, mekanda sizi beyaz perdeden tanıdığınız isimlere sahip olan sandwichler karşılıyor. Kütüphanedeki sinema dergileri ise şık bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Kırmızı ve beyaz etin yanı sıra vejeteryanları mutlu edecek seçenekleri menüde bulabilmek mümkün. Tadına baktığım Godfather sandwich, susamlı ekmeğin arasında roast beef, macar salam, dana jambon, chedar peyniri, domates ve iceberg ile hazırlanıyor. Barbekü sosla daha da lezzetlenen Godfather’ın, isminin ağırlığı ile mekanın en çok tercih edilen ürünü olduğunu öğrendim. Kekikli tavuk, kaşar peyniri, mısır, zeytin ve icebergi aynı sandwichte buluşturan Gandalf ise beyaz et severlerin tercih edebileceği bir seçenek. Menünün vejeteryan üyesi ise Master Yoda adıyla anılıyor. Etsiz seçenekte; kaşar peyniri, beyaz peynir, chedar peyniri, domates, kırmızı biber, nane, salatalık ve iceberg susamlı ekmeğin konukları oluyor. Tüm sandwichler, tost makinesinde ısıtılarak ılık bir şekilde servis ediliyor.

FORMU KORUYAN ‘BATMAN’

Ekmekten uzak durmayı tercih edenler için 35 mm Sandwich, salata çeşitleri de sunuyor. Kekikli tavuk, mısır, zeytin, domates, kırmızı biber, nane ve iceberg ile hazırlanan Batman salata, öğle ya da akşam öğününü düşük kalori ile kapatmak isteyenler için uygun bir tercih olabilir. Lezzetli ve sağlıklı bir seçenek olduğunu hatırlatmakta fayda var. 35 mm Sandwich’in açık mutfağında, gözünüzün önünde hazırlanan sandwichlere eşlik edecek keyifli içecekler bulabilirsiniz. Gazlı içeceklerden uzak durmanız tavsiyesiyle ilk önerim taze sıkılmış portakal suyu olacak. Ayrıca mekanın muzlu sütü denemeye değer. Kek, çikolatalı fındık kreması ve süt ile hazırlanan frappeyi hiç düşünmeden sipariş edebilirsiniz.

DAMLA ÇİKOLATA VE PORTAKALLI MUFFIN

Sandwichin ardından tatlı kapanış yapmak isteyenler, mekanın ikramı olan portakallı ve damla çikolatalı muffin kekler ile keyiflenebilir. Bir diğer tatlı kapanış seçeneği için Spartacus tercih edilebilir. Tost ekmeğinin arasında çikolatalı fındık kreması ve muz ile hazırlanan sıcak tatlı, mütevazı bir waffle kıvamında. Önünde geniş bir otoparkı bulunan 35 mm Sandwich, içerisinde imalat sektörüne ilginç katkılar sunan üretim tesislerini barındıran OSTİM’de sıra dışı bir mekan olma özelliğini taşıyor. Metro istasyonuna yakın bir konumda bulunan mekanın pazar günleri kapalı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

MENÜDE NE VAR

- Master Yoda 5 TL
- Gandalf 7,50 TL
- Godfather 8,50 TL
- Batman 6,50 TL
- Spartacus 5 TL
- Muzlu süt 5 TL
- Frappe 7,50 TL

35 mm Sandwich adres ve telefon:
Ostim Mah. 100. Yıl Bulvarı, No:99 Ostim Finans ve İş Merkezi (OFİM) Yenimahalle/Ankara
0312 385 4985


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map