Kebap konusunda standardını yüksek tutan mekanlar, lezzet ve kıvamı yakalamak için eti birçok işlemden geçirir. Dinlendirme, terbiye etme gibi süreçlerle kırmızı etten alınan keyif üst düzeye çıkarılır. Lezzet geleneğinin “sır” yöntemlerle ustadan çırağa aktarıldığı yerlerden biri de Şanlıurfa’da Gümrükhan çevresinde konuşlanan kebapçılardır. Yolunuz hiç düşmediyse sabah kahvaltısında ciğer ya da kuşbaşı et yemek size çok uzak gelebilir. Fakat Urfalılar, sabahın ilk saatlerinde bu bölgeye gelip, dürümlerini sarmaya başlar.
Gümrükhan bölgesinde etin doğallığı ve terbiyenin dışında lezzeti
sağlayan bir diğer unsur ise atmosferdir. Çatal kullanılmaz, tabak yoktur,
dumanı tüten etler şişi çekilip, bohça haline getirilmiş bir lavaşın içinde
servis edilir. Masalar yere yakındır, sırtınızı yaslayamayacağınız ufak
taburelere oturursunuz. Lavaşın içinde etin yanı sıra közlenmiş bir isot biberi
bulunur. Böyle bir ortamda kırmızı ete sıcak bakmayan biri dahi olsanız, ikinci
porsiyon için siparişinizi fazla vakit kaybetmeden verirsiniz. Saat ilerledikçe
Gümrükhan’ın kalabalığı mangalların dumanı ile beraber artmaya başlar. Masalar
bir dolar, bir boşalır. Lezzetin asıl sebebi “salaş” olarak tabir edilen “doğal”
ortamdır. Bir gün fırsatınız olursa, Şanlıurfa’ya gidip bu deneyimi yaşamanızı
tavsiye ederim. Tabii buna yakın bir ortamı Ankara’da bulabilmeniz mümkün. Konya
Yolu üzerinde, Balgat Köprüsü’nü geçtikten sonra bir akaryakıt istasyonunun
içerisine konuşlanan Bayram Usta Yaprak Kebap’tan söz ediyorum. Bayram Usta,
Urfa’nın damak tadını orjinaline yakın biçimde Ankara’ya taşıyor.
GELENEKSEL GÜNEYDOĞU MUTFAĞI
“Yol üstü” mekanı olarak anılan Bayram Usta’da, tabureler ve yere
yakın masalardaki yerinizi aldıktan sonra kırmızı et yolculuğunuz için hızlıca
karar verebilirsiniz. Mekanın adından da anlaşılacağı üzere, özel ürünü yaprak
kebap. Terbiyelendikten sonra şişe dizilen kırmızı et, kıvamıyla övgüye değer.
Servisinizi beklerken, güneydoğu mutfağının geleneksel başlangıçları masanızdaki
yerlerini almaya başlayacak. İnce kıyılmış mevsim sebzelerinden oluşan salata,
bol nar ekşisi eşliğinde sunuluyor. Yoğurtlu közlenmiş patlıcan ve turşu da
lezzetli salataya eşlik ediyor. Mekanın mezeleri mevsime göre farklılık
gösterebilir fakat hepsinin başarılı olduğunu söyleyebilirim.
LAVAŞ ÜSTÜ LEZZETLER
Ocak başında Bayram Usta tarafından ağır ağır pişirilen şişe
dizili kebaplar, közlenmiş biber eşliğinde servis ediliyor. “Lokum” kıvamındaki
et, lavaşın üzerinde sade bir sunuma sahip. Yaprak Kebap ile yetinemeyecek kadar
açsanız, kuşbaşı ve ciğer siparişini de vakit kaybetmeden verebilirsiniz.
Hepsini bir arada söylemeniz durumunda ortaya önce gözünüzü doyuran bir tabak
çıkacak. Ciğer şişi kimyon ile birlikte denemeyi unutmayın. Tavsiyem, mezeleri
ana yemek gelmeden önce tüketmeniz. Çünkü açlığınızı bastırıp, ardından etin
tadına varmanız gerekiyor. Bunların dışında mekanda Adana kebap ve beyaz et de
bulabilirsiniz. Tüm bu lezzetleri asitli içecekler ile keyifsiz hale
getirmemenizi öneririm. Urfa tatlarını şalgam suyu ya da ayran ile
taçlandırabilirsiniz.
DONDURMAYI ISITAN SICAK İRMİK
HELVASI
Şanlıurfa’da kimilerinin “künefe” kimilerinin de “kadayıf”
ismiyle andıkları lezzeti maalesef Ankara’da bulabilmek çok zor. Ayrı bir
uzmanlık alanı olduğu için bazı mekanlar bu seçenekten uzak duruyor. Bayram Usta
da bu tercihi yapanlar arasında. Mekanda servis edilen tereyağlı, dondurmalı
irmik helvası en az yaprak kebap kadar meşhur. Namı, dilden dile dolanıyor. Bir
kaseye yerleştirilen sıcak irmik helvasının içine vanilyalı dondurma gizleniyor.
Servis sırasında da üzerine tarçın ya da toz antep fıstığı serpiliyor. Sıcak ve
soğuk iki ayrı lezzetin buluştuğu tatlı, kalabalık masalarda kaşık kavgasına
sebep olabiliyor.
Bayram Usta Yaprak Kebap adres ve telefon
Konya Yolu Üzeri Petrol Ofisi İçi (Volvo Grup Oto yanı) Balga/Ankara
0312 286 65 75
Bayram Usta Yaprak Kebap adres ve telefon
Konya Yolu Üzeri Petrol Ofisi İçi (Volvo Grup Oto yanı) Balga/Ankara
0312 286 65 75
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map