Route - ‘Kızılay’ algısını kıracak alternatif

Ankara’da yaşayan herkesin yolu bir şekilde Kızılay’a düşer. Günün her saati barındırdığı yoğun nüfusla Başkent’in kavşak noktasındaki Kızılay, uzun süredir ayak üstü döner, çiğköfte ve simit ile anılır olmaya başlamıştı. Kızılay’da yeme-içme ritüelinin “ucuza, hızla tüket” şeklinde dönüştüğüne, bölgede zaman geçiren herkes katılacaktır. Bu arada senelerdir kalitesini bozmadan, hizmet vermeyi sürdüren mekanların hakkını teslim etmek gerekiyor. Fakat, arkadaş grubu ya da aile ile “Haydi yemeğe çıkalım” dendiğinde kaç kişinin aklına Kızılay geliyor? Yakın zamana kadar durum gerçekten böyledi. 

Bu aralar Kızılay’ı dikkatli gözlerle inceleyenler; menü, mutfak, lezzet, sunum, dekorasyon, personel, atmosfer ve müzik gibi birçok unsura dikkat eden mekanların kendini göstermeye başladığını görebilir. Bu hafta yaptığım mekan ziyareti; Kızılay’daki insan hareketliliğini fırsat bilip, tek tipleşen mekanların artık şapkayı önüne koyma vaktinin geldiğini gösteriyor.

KATLARDAN KAT BEĞENİN

Yaklaşık 1 ay önce Selanik 2 Caddesi’nde açılan Route adlı mekana gerçekleştirdiğim ziyarette, Başkent’te oluşan “Kızılay” algısına karşı bayrak açıldığını düşünmeden edemedim. Dört katlı bir binaya konumlandırılan Route’un her katı, Kızılay yoğunluğuna ayrı bir alternatif oluşturuyor. Ön ve arka bahçeleri ile geniş bir alana yayılan giriş kat, Selanik hareketliliğinden kopmamak isteyenler için. Kitap kurtları ve sessizliği sevenler için duvarları kütüphaneler, köşeleri koltuklarla oluşturulan ikinci kat müzik yayınının olmadığı sakin bir bölge. Bistro masalar ve sahne ile oluşturulan üçüncü kat eğlence severlere hitap ediyor. Açık havada, gözlerden uzak kalıp, sakince vakit geçirmek isteyenler için de teras katı bulunuyor. Ruh halinize göre, tercih sizin...

İŞTAH AÇAN BAŞLANGIÇLAR

Mekanın menüsünde çok sayıda seçenek bulunuyor. Başlangıç, salata, pizza ve makarnalarda İtalyan mutfağı ön plana çıkıyor. Salatalar arasında Lübnan esintilerini de görebilmek mümkün. Ana yemekler ise hafif Uzakdoğu etkisi ile Amerikan mutfağına daha yakın. Siz menüden yemek seçiminizi yaparken, zeytinli ve baharatlı İtalyan ekmekleri şık bir ahşap platform üzerinde masanıza ulaşıyor. Eğer bir kaç seçenek deneme niyetindeyseniz, lezzetine karşın kendinizi ekmeğe fazla kaptırmamanızı tavsiye ederim. Keza diğer tatlara yer bırakmak gerekiyor. Hafif bir başlangıç için açılışı caprese salatası ile yapabilirsiniz. Taze fesleğen ile sotelenmiş mozzarella ve domates dilimlerine renkli biberler ve çilek dilimleri eşlik ediyor. “Hafif başlangıç” bana uymaz diyenler için tavsiyem ise asma yaprağına sarılı ızgara hellim olacak. Tuzlu asma yapraklarına sarılan ızgara hellim, çeri domates, fesleğenli sos ve yeşillikler eşliğinde servis ediliyor. İştah açıcı etki gösterdiğini belirtmek isterim. Etli başlangıç denemek isterseniz, Fransızların “şiş kebap” alışkanlığını sarımsaklı, fesleğenli ekmek üstüne taşıyan tavuk ya da dana etli brochette öneririm. Üzerinde domates özü ve parmesan peyniri ile meşe platformda servis edilen lezzetli bir seçenek.

IZGARA SEVERLERE MANTARLI SEÇENEK

Başlangıçları fazla kaçırıp, iştahınızı kapatmadıysanız, denediğim üç ana yemekten söz edeceğim. Menüde yıldızla işaretlenen yemeklerden biri olan sosyete karışık, ızgara sevenler için ideal. Meşe platformda; köfte, bonfile ve tavuk külbastı parçaları istiridye mantarlarla örtülüyor. Taze fesleğen ve dağ kekiği ile çeşnilenen etlerin üzerinde bir miktar hardal bulunuyor. Türk mutfağından vazgeçemeyenlerin deneyebileceği ılık yoğurtlu kebabın zemini, tereyağ ve domates soslu ekmekler ile oluşturuluyor. Biberiye ve barbekü sosla sotelenen dana bonfile parçalarının üzerinde de naneli ekşi yoğurt bulunuyor.

MADALYALI ŞEF’İN MUTFAĞI

Tadına baktığım bir diğer yemek ise körili fesleğenli tavuk. Hindistan cevizi sütü ile marinelenen tavuk parçalarının yumuşaklığı dikkat çekiyor. Körinin ihtiyatlı kullanımı ve fesleğen katkısı ile ortaya lezzetli bir yemek çıkıyor. Sunumda ise tavuk parçalarına California biber ve kabuklu patatesler eşlik ediyor. Dünyanın farklı ülkelerinde edindiği deneyimleri, uluslararası yarışmalarda kazandığı madalyaları olduğunu öğrendiğim Şef Emrah Altundağ, lezzet ve sunum konusunda Kızılay standartlarını bir hayli yukarı çekiyor. Mekanın dekorasyonu, servisin kalitesi ve fiyatlar da göz önünde bulundurulduğunda Route, Ankara’da denenmesi gereken mekanlar arasında birkaç adım öne çıkıyor.

DOPİNG İÇERİKLİ İTALYAN PİDESİ

Route’un tatlı kapanış seçenekleri arasında da bir çok alternatif var. Fakat ben aradığım farklı seçeneği pizza sayfasında buldum. İtalyanların “kapalı pidesi” olarak adlandırabileceğimiz calzone anlayışına tatlı bir müdahalede bulunulmuş. Calzone doping adlı pizzanın iç bölümünde ceviz, badem, nutella ve muz bulunuyor. Pişme sırasında balon gibi şişirilen hamurun üzeri bal damlaları ile süsleniyor. Frambuaz marmelatı, kivi, çilek ve kaymak eşliğinde servis edilen calzone doping, özellikle waffle severlerin denemesi gereken tatlı bir tat. Bunun dışında da mekanda sufle, cheesecake, brownie gibi seçenekleri bulabilirsiniz.

MENÜDE NE VAR

- Izgara hellim    11,50 TL
- Brochette (dana)    7,50 TL
- Sosyete karışık    18 TL
- Ilık yoğurtlu kebap    18,50 TL
- Körili tavuk    13,50 TL
- Calzone doping    16,50 TL

Route Kızılay adres ve telefon
Selanik 2 Cad. No: 70 Kızılay/Ankara
0312 424 00 23


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map