Vilayetler Evi'nde vatandaşa açık bürokrat manzarası


Öğle ya da akşam yemeği için manzaralı mekan arayanlardansanız, gelin Gölbaşı’nda keyifli bir mekanı ziyaret edelim. Mogan Gölü’ne vuran ışıklar eşliğinde Vilayet Evi’nin mönüsündeki klasiklerin tadına bakalım.
Ankaralılar, sıklıkla manzaraya karşı yemek yiyebilecekleri yerlerin azlığından şikayet eder. Haksız da değiller, denizden uzak kentin restoranlarının büyük bölümü ya bir başka restorana ya da işlek bir caddeye bakıyor. Hal böyle olunca manzaralı mekan arayışına girdim. Başkent’te “deniz kenarı” niyetine gidip geldiğim Mogan Gölü çevresinde yer alan, manzaraya hakim bir mekanı ziyaret ettim. Gölün kıyısında, konumu itibarıyla muhteşem bir görünüm sunan Gölbaşı’ndaki Vilayetler Evi’nden bahsediyorum. Birçoğunuz, “Ama orası halka açık değil” diye düşünecek. Mekanın yaklaşık 6 yıldır herkesin kullanımına açıldığını ben de yakın zamanda öğrendim. Ankara’da manzaralı yemek planı yapmak isteyenlere yardımcı olması için mekanın lezzetlerinden bahsedeceğim. 1980’lerden beri geleneklerini terk etmeden bürokrasiye hizmet eden Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde, lezzet ve sunuma dikkat eden nazik bir ekip çalışıyor. Mutfaktan çıkan lezzetler arasında iki klasik bulunuyor. Bürokrasinin seneler vazgeçemediniz bu iki lezzet, fıstıklı kremalı mantar çorbası ve ve bademli levrek tava...



KLASİKLERİ DENEMELİSİNİZ

Mönüyü elinize aldığınızda bu iki yemeğin üzerinde “Vilayetler Evi Klasiği” ibarelerini göreceksiniz. Çok sevdiğim kremalı mantar çorbasını ilk kez fıstık eşliğinde içtim. Çorba içerisindeki Antep fıstıklarını önce yadırgasam da biraz bekledikten sonra yumuşamaları ile birlikte çorbaya ayrı bir tat kattıklarını gördüm. Fıstıklı çorbayı denemeyi düşünürseniz, size de yemeye başlamadan önce bir süre beklemenizi öneririm. Mekanın bir diğer klasiği olan bademli levrek tavanın çok eğlenceli bir sunumu var. Tabağın bir yanında bekleyen kızartılmış levrek filetolara, tereyağda kavrulmuş çiğ bademler eşilk ediyor. Hemen yanında ise mutfaktaki uğraşın eseri olan limon kabuğundan yapılmış hayvan figürü yer alıyor. Sunum eğlenceli olmasının yanısıra lezzetli de... Tabağın bir başka unsuru; domates kurusu, taze domates, ceviz, ve parmesan karışımı ile oluşturulan roka salatası. Bademli levrek tavanın son iki lezzet arkadaşı haşlanmış patates ve tartar sos. Tabaktaki herşey balığa ayrı bir lezzet katıyor. Klasik olması boşuna değil...

SIRT ETİNDEN GELENEKSEL TAT

Bu iki klasiğin haricinde mönüde bulunan birkaç yemeği daha denedim. Dananın sırtından çıkarılan yumuşak kuşbaşı et parçalarının arpacık soğanlar ve çeri domatesler ile birlikte bakır tabakta sunulduğu Osmanlı et kavurma, mutlaka bol baharatlı sipariş edilmeli ve fazla soğutmadan tüketilmeli. Denediğinizde, etin lezzeti ve yumuşaklığı konusunda bana hak vereceksiniz. En az iki gün bekletilen etten hazırlanan mantarlı kaşarlı bonfile de hafızamda yer etti. Bunun dışında dağ kekikli kuzu kavurmayı deneyebilirsiniz. Yemeğinize eşlik edecek salata için ilk tavsiyem Gavurdağı. Soğan ile aranız yoksa roka salatayı denemelisiniz.

GÖLE UZANAN YARIMADADAN SEYİR KEYFİ

Göle uzanan bir yarımadanın üzerine kurulan Vilayetler Evi, teras katında Başkent için eşsiz bir manzara sunuyor. Mekanın karşısında bulunan Mogan Park’ın ışıklarının suya yansıması lezzet turuna görsel bir ayrıcalık katıyor. Buradan günbatımını izlemek de ayrı bir keyif... Yemeğinizin tatlı kapanışında damla sakızı kazan dibi ya da kabak tatlısı deneyebilirsiniz. Kalabalık mutfak ekibinin başında Şef Şakir Yörübulut bulunuyor. Gelenekleri koruyan servis ekibinin özeni, akşam yemeğinizde kendinizi üst düzey bir bürokrat gibi hissetmenize de neden olabilir. Mekanın göl kıyısındaki yemyeşil bahçesinde esintili yemeklere havaların soğuması ile ara verilmiş. Bu keyif için yaz aylarını beklemek gerekiyor.

Ankara Vilayetler Evi adres ve telefon
Konya yolu 22. km No: 6 Gölbaşı/Ankara
0312 484 10 46 - 0312 484 63 60


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map