Havalar ısınmaya başlayınca Ankaralılar, asi dalgaları nispeten durulan Batı Karadeniz kıyısına inmeye başlar. Soğuk aylarda hamsi, sıcak aylarda ise 06 plaka bolluğunun yaşandığı kasabadır Amasra... Gün içerisinde herkes farklı bir aktivite ile meşgul olsa da akşamları herkes balık restoranlarında bir araya gelir. Amasra sofraları, “Vira Bismillah” diyerek dalgaları yarmaya başlayan teknelerin getirdikleriyle özenli biçimde süslenir. Yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki bu güzelliğe her daim vakit ayırabilmek mümkün olmuyor. Öte yandan Ankara’da da balık hasretini gidermek isteyenlerin tercih edebileceği çok sayıda mekan var. Bu hafta, Batı Karadeniz nimetlerini Başkentliler’e sunan bir mekanı ziyaret ettim.
Gazi Osman Paşa, Koza Sokak üzerindeki Amasra Balıkçısı, o şirin kıyı
kasabasını Ankara’ya taşımaya çalışıyor.
EMEĞİN ÜRÜNÜ İSLİ ÇİROZ
Yokuş üzerindeki konumu nedeniyle önünden sık sık geçenlerin dahi
fark etmediği bir noktada bulunan Amasra Balıkçısı’nda Batı Karadeniz serüveni,
mezeler ile başlıyor. Günlük ortalama 12 mezenin servise sunulduğu mekanda; isli
çiroz, balık pastırma, karides salatası, fava, deniz börülcesi ve yoğurtlu semiz
otunu denedim. Mezelerde kullanılan ve Muğla Köyceğiz’den geldiğini öğrendiğim
zeytinyağı temas ettiği her ürüne ayrı bir tat katıyor. Meze seçiminizi yaparken
aklınızda bulunması gereken bir ayrıntıdan söz etmek istiyorum. Yumurtasını
döküp, zayıflayan uskumru balıklarının kurutulması ile yapılan isli çiroz,
gerçekten zahmetli bir sürecin içinden geliyor. Arka plandaki uğraşları da
düşünerek meze siparişinizin arasına isli çirozu eklemeyi unutmayın. Yaklaşık
iki hafta boyunca askıda kalan balıkların zeytinyağı ile buluşmasından sonra
ortaya çıkan tadı alınca bana hak vereceksiniz.
RİZE’DEN GELEN MISIR UNU
Ara sıcakların öncesinde masanızı süsleyen bir başka güzellik de
Batı Karadeniz kıyısına inen herkesin bildiği meşhur Amasra salatası oluyor. 10
çeşit yeşillik, havuç, turp, turşudan oluşan salatada havuç suyuyla yapılan özel
bir sos kullanılıyor. Lezzetinin yoğun olması nedeniyle henüz balıklar masanıza
ulaşmadan salatanın dibini görmeniz mümkün. Bu nedenle ağırdan almanızı tavsiye
ediyorum. Mekanda, ara sıcaklardan karides güveç ve kalamar tavanın tadına
bakabildim. Arpacık soğan ve mantar parçaları ile toprak güvecin içerisinde
servis edilen karides dumanı üzerinde geliyor. Aynı serviste masaya ulaşan
kalamar tavaya dere otlu tartar sos eşlik ediyor. Dere otunu sevmeyenler
olabilir ama kalamara ayrı bir lezzet katıyor. Kalamarları kaplayan lezzetli
malzemenin Rize’den getirilen mısır unu olduğunu öğrendim. Ara sıcak
tercihinizde önceliğiniz kalamar tava olabilir.
ŞİŞE DİZİLEN HAMSİLER
Sezon itibariyle mekanda ilk denediğim balık hamsi oldu. Tava
yerine menüde rastladığım ve ilginç bulduğum “hamsi şiş” seçeneğini tercih
ettim. Küçük bir balık olduğu uğraş gerektiren hamsinin çöp şişlere dizilmiş
halini tavsiye ediyorum. Mekanın mutfağındaki genç yetenek Erdal usta hamsileri,
sırrını açıklamadığı bir sosta bekletiyor ve ardından şişlere diziyor. Kömür
ateşinde yavaş yavaş pişen hamsiler şiş üzerinde servis ediliyor. Sezonu
kapanmadan hamsi şişi bir kez de olsa denemeniz gerektiğini düşünüyorum. Barbun
tava ise Amasra Balıkçısı’nda şu günlerde tadına bakılabilecek ikinci favori
balık. Bunun dışında mekanın çok tüketilen balıklarını güleryüzlü şef Erman ve
ikinci şef Erdal beyden öğreniyorum. Verdikleri bilgilere göre; deniz levreği,
sinarit ve lüfer ızgara çok popüler. Karadeniz mezgit tava da son dönemde bolca
sipariş edilenlerden biri oluyor.
KIŞ GÜNLERİ KESTANE İKRAMI
Mekandaki fasıl ekibini de unutmamak gerekiyor. Salıdan
cumartesiye müzik yaptıklarını öğrendim. Başkent’te ay ışığının üzerine vuracağı
bir deniz yok. Haliyle yakamoz oluşması da mümkün değil. Fakat fasıl ekibi,
mekandaki yemeklerin ardından konukları Amasra’ya yaklaştıran ikinci etmen
oluyor. Bir kış hafta sonunda yolunuz Amasra Balıkçısı’na düşerse, açık havadaki
sürprizden yararlanabilirsiniz. Bahçeye kurulan mangalda pişen kestaneden
dilediğiniz kadar alabilme imkanına sahipsiniz. Balığın üzerine gerçekten iyi
gidiyor.
MEYVELİ SICAK HELVA
Bu kadar deniz ürününün ardından tatlı bir kapanış yapmadan
olmaz. Mekanda kabak tatlısı, ekmek kadayıfı, incir ve ayva tatlısı bulabilmek
mümkün. Fakat ben size menüde son sırada kalan sıcak helvayı öneriyorum. Balık
restoranlarının çoğunda bulunan sıcak helvayı, bu mekandaki meyveli hali ile
denemeniz gerekiyor. Çömlek içerisinde pişirilen tahin helvasına meyve
parçacıkları katılıyor. İsteğinize göre; çilek, portakal, muz ya da elma
seçebilirsiniz. Üzeri iyice kızaran sıcak helvaya sunum öncesi toz antep fıstığı
ekleniyor. Yemek sırasında fazla kaçırmayıp, sıcak helva için mutlaka yer
bırakmak gerekiyor.
- İsli Çiroz 12 TL
- Balık Pastırma 12 TL
- Deniz Börülce 6 TL
- Kalamar Tava 18 TL
- Karides Güveç 20 TL
- Barbun Tava (Pors) 25-30 TL
- Amasra Salatası 10 TL
- Sıcak Helva 10 TL
Amasra Balıkçısı adres ve telefon
Koza Sk. No: 138/10 Gaziosmanpaşa/Ankara
0312 446 99 96
- Balık Pastırma 12 TL
- Deniz Börülce 6 TL
- Kalamar Tava 18 TL
- Karides Güveç 20 TL
- Barbun Tava (Pors) 25-30 TL
- Amasra Salatası 10 TL
- Sıcak Helva 10 TL
Amasra Balıkçısı adres ve telefon
Koza Sk. No: 138/10 Gaziosmanpaşa/Ankara
0312 446 99 96
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map