Kayseri ile özdeşleşen fakat yapımı bölgeden bölgeye farklılık gösteren mantıya “hayır” diyebilenlerin sayısı çok az olsa gerek.
Kilo sorunu olmayanların tabak tabak mideye indirdiği, dolabındaki
elbiselerine bir süre daha sığmak isteyenlerin ise düşünerek kaşıkladığı bu
lezzete ilişkin çok farklı sunumlarla karşılaşabilirsiniz. Kayseri’de mantı
servis eden bir mekana gittiğinizde hamur tanelerinin olabildiğince küçültülmeye
çalışıldığını görebilirsiniz. Salçalı suda haşlanır ve suyu ile birlikte masaya
bir nevi “çorba” gibi sunulur. Yoğurt ise mantının değişmeyen arkadaşıdır. En
lezzetli halini alması için bu ikiliye kırmızı ya da pul biberli yağ eklemek
gerekir. Başkent’teki mantıcılar arasına kısa süre önce eklenen bir mekanı
ziyaret ettim.
Çukurambar, 1450. Sokak’ta hizmet veren Bal Mantı, mutfaktaki kadın hakimiyeti ile dikkatimi çekti.
EVİN YEMEK SALONU GİBİ
Çukurambar, 1450. Sokak’ta hizmet veren Bal Mantı, mutfaktaki kadın hakimiyeti ile dikkatimi çekti.
EVİN YEMEK SALONU GİBİ
Çukurambar’ın yeni hareketlenmeye başlayan bir bölgesinde yaklaşık
2 hafta önce açıldığını öğrendiğim mekan, beyaz ağırlıklı dekoru ile aydınlık
bir ortam oluşturmuş. Duvara konumlandırılan şömine ve yapay pencereler, büyük
bir evin yemek salonundaymış gibi hissetmenize neden oluyor. Mekanın en büyük
penceresi ise mutfağa açılıyor. Tamamen kadınların çalıştığı mutfakta
yapılanları oturduğunuz yerden izleyebiliyorsunuz. Karnınız çok açsa
siparişinizin hızlı gelmesi için mutfak personeli ile göz teması kurabilmeniz
mümkün.
KORNİŞON TURŞUYA DİKKAT
Mekanda ana yemeğe hazırlanırken sipariş verebileceğiniz bir
zeytinyağlı tabağı bulunuyor. Zeytinyağlı kırmızı biber dolması, kereviz, yaprak
sarma, patlıcan söğürme ve yoğurtlu ıspanak kavurmasından oluşan tabak kimileri
için başlangıç niteliği taşıyor ama masadan doymadan kalkmayı tercih edenler
için bir başlı başına bir öğün olabilir. Başlangıçla beraber, masaya ev yapımı
olduğunu öğrendiğim kornişon ve biber turşuları ile acılı ezme geliyor. Mezelere
dokunmaktan hoşlanmasanız bile kornişon turşuyu mutlaka denemenizi tavsiye
ederim. İsim yapmış geleneksel turşucuların ürünleri ile rekabet edebilecek
kadar başarılı olduğunu düşünüyorum.
TEPSİDE GELEN ET SULU LEZZET
Bal Mantı’nın menüsünde deneyebileceğiniz üç tip mantı bulunuyor.
İlki sadece “mantı” olarak adlandırılıyor ve orta büyüklükteki kıymalı
hamurlardan oluşuyor. Yumuşaklığında hoş bir kıvam yakalayan hamur parçaları
yoğurt ve kırmızı biberli yağ ile servis ediliyor. Bunun haricinde servis
tabağına kuru nane ve sumak ekleniyor. İkinci seçeneğiniz ise yağ mantısı
olabilir. Yağ mantısı, bükülen kalın hamur parçalarına kıyma eklendikten sonra
kızartılıyor. Haliyle ortaya ağır bir gıda ürünü çıkıyor. Bol yoğurt, yeme
sürecini kolaylaştırıyor. Fakat yağ mantısını yoğurtsuz yiyenlerin de olduğunu
öğrendim. Mekandaki hamur üçlüsünün en lezzetlisi ise tepsi mantısı olduğunu
söyleyebilirim. Taze hazırlanan mantılar, büküldükten sonra fırına atılıyor.
Burada biraz esmerleştikten sonra et suyunda haşlanmaya başlıyor. Servise hazır
hale gelen mantı bakır tabaklarda servis ediliyor. Tepsi mantısının sunumunda da
yoğurt, pul biberli yağ, kuru nane ve sumak kullanılıyor. Mekanda gözleme, börek
ve nohutlu pilav gibi seçenekler de bulunuyor fakat tümünü birden deneme
fırsatım olmadı.
YARIM PORSİYON SEÇENEĞİ
Tek bir mantı deneyebilecek kadar açsanız, öncelikle tepsi
mantısını tercih etmenizi öneririm. Ayrıca mekanda yarım porsiyon seçeneğinin
olduğunu hatırlatmakta fayda var. Dilerseniz iki ayrı mantı çeşidini aynı
tabakta buluşturabiliyorsunuz. Bu konuda mekandan herhangi bir itiraz gelmiyor.
Mantının ardından doymadığını düşünenler için önerebileceğim bir kapanış lezzeti
daha var. Etli yaprak sarmasını yarım porsiyon da olsa denemeniz gerekiyor.
Mutfakta annelerin elinin değdiği belli olan sarmalar, yoğurt ile birlikte
lezzetli bir ikili oluşturuyor. Son olarak, mekandaki fiyatların Çukurambar
ortalamasına göre uygun olduğunu söyleyebilirim.
EN İRİ KIYIM KABAK TATLISI
Bu kadar yemeğin ardından tatlı bir kapanış yapmak ihtiyaç halini
alıyor. Mekanda masanıza servis edilen üç çeşit tatlı bulunuyor. “Oklava
tatlısı” olarak da bilinen ev baklavasının yaklaşık 40 kat hamurdan üretildiğini
öğrendim. Cevizli baklavanın şerbet oranı benim için makul seviyedeydi. Bir
diğer seçenek ise yoğurt tatlısı. Revaniye benzeyen vanilyalı tatlı da şerbet
oranı ile tam not alıyor. Eğer hindistan cevizi sevmiyorsanız, yoğurt tatlısını
sipariş verirken bu ayrıntıyı hatırlatmanız gerekebilir. Sezonu boyunca gittiği
her yerde ısrarla kabak tatlısı soranlar için mekanda iri parçalı bir örneğinin
bulunduğunu hatırlatmak gerekiyor. Küçük parçalı olanın herkes yapabiliyor fakat
böyle büyük boyutlu kabak tatlısını bulmak zor. Ceviz parçaları ile servis
edilen kabak, tatlı kapanış için en ideal seçenek olabilir.
MENÜDE NELER VAR?
- Mantılar 12 TL
- Etli yaprak sarma 14 TL
- Kuru dolma 8 TL
- Gözlemeler 5,5-6,5 TL
- Baklava 7 TL
- Yoğurt tatlısı 5,5 TL
Bal Mantı adres ve telefon
Kızılırmak Mahallesi 1450. Sk. Ankara Ticaret Merkezi, B Blok No: 111 Çukurambar/Ankara
0312 286 86 46 - 0312 286 86 56
- Etli yaprak sarma 14 TL
- Kuru dolma 8 TL
- Gözlemeler 5,5-6,5 TL
- Baklava 7 TL
- Yoğurt tatlısı 5,5 TL
Bal Mantı adres ve telefon
Kızılırmak Mahallesi 1450. Sk. Ankara Ticaret Merkezi, B Blok No: 111 Çukurambar/Ankara
0312 286 86 46 - 0312 286 86 56
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map