Bal Mantı'da mutfakta kadınlar tabakta mantı var

Bal Mantı
Kayseri ile özdeşleşen fakat yapımı bölgeden bölgeye farklılık gösteren mantıya “hayır” diyebilenlerin sayısı çok az olsa gerek.
Kilo sorunu olmayanların tabak tabak mideye indirdiği, dolabındaki elbiselerine bir süre daha sığmak isteyenlerin ise düşünerek kaşıkladığı bu lezzete ilişkin çok farklı sunumlarla karşılaşabilirsiniz. Kayseri’de mantı servis eden bir mekana gittiğinizde hamur tanelerinin olabildiğince küçültülmeye çalışıldığını görebilirsiniz. Salçalı suda haşlanır ve suyu ile birlikte masaya bir nevi “çorba” gibi sunulur. Yoğurt ise mantının değişmeyen arkadaşıdır. En lezzetli halini alması için bu ikiliye kırmızı ya da pul biberli yağ eklemek gerekir. Başkent’teki mantıcılar arasına kısa süre önce eklenen bir mekanı ziyaret ettim.


Çukurambar, 1450. Sokak’ta hizmet veren Bal Mantı, mutfaktaki kadın hakimiyeti ile dikkatimi çekti.

EVİN YEMEK SALONU GİBİ
Çukurambar’ın yeni hareketlenmeye başlayan bir bölgesinde yaklaşık 2 hafta önce açıldığını öğrendiğim mekan, beyaz ağırlıklı dekoru ile aydınlık bir ortam oluşturmuş. Duvara konumlandırılan şömine ve yapay pencereler, büyük bir evin yemek salonundaymış gibi hissetmenize neden oluyor. Mekanın en büyük penceresi ise mutfağa açılıyor. Tamamen kadınların çalıştığı mutfakta yapılanları oturduğunuz yerden izleyebiliyorsunuz. Karnınız çok açsa siparişinizin hızlı gelmesi için mutfak personeli ile göz teması kurabilmeniz mümkün.

KORNİŞON TURŞUYA DİKKAT
Mekanda ana yemeğe hazırlanırken sipariş verebileceğiniz bir zeytinyağlı tabağı bulunuyor. Zeytinyağlı kırmızı biber dolması, kereviz, yaprak sarma, patlıcan söğürme ve yoğurtlu ıspanak kavurmasından oluşan tabak kimileri için başlangıç niteliği taşıyor ama masadan doymadan kalkmayı tercih edenler için bir başlı başına bir öğün olabilir. Başlangıçla beraber, masaya ev yapımı olduğunu öğrendiğim kornişon ve biber turşuları ile acılı ezme geliyor. Mezelere dokunmaktan hoşlanmasanız bile kornişon turşuyu mutlaka denemenizi tavsiye ederim. İsim yapmış geleneksel turşucuların ürünleri ile rekabet edebilecek kadar başarılı olduğunu düşünüyorum.

TEPSİDE GELEN ET SULU LEZZET
Bal Mantı’nın menüsünde deneyebileceğiniz üç tip mantı bulunuyor. İlki sadece “mantı” olarak adlandırılıyor ve orta büyüklükteki kıymalı hamurlardan oluşuyor. Yumuşaklığında hoş bir kıvam yakalayan hamur parçaları yoğurt ve kırmızı biberli yağ ile servis ediliyor. Bunun haricinde servis tabağına kuru nane ve sumak ekleniyor. İkinci seçeneğiniz ise yağ mantısı olabilir. Yağ mantısı, bükülen kalın hamur parçalarına kıyma eklendikten sonra kızartılıyor. Haliyle ortaya ağır bir gıda ürünü çıkıyor. Bol yoğurt, yeme sürecini kolaylaştırıyor. Fakat yağ mantısını yoğurtsuz yiyenlerin de olduğunu öğrendim. Mekandaki hamur üçlüsünün en lezzetlisi ise tepsi mantısı olduğunu söyleyebilirim. Taze hazırlanan mantılar, büküldükten sonra fırına atılıyor. Burada biraz esmerleştikten sonra et suyunda haşlanmaya başlıyor. Servise hazır hale gelen mantı bakır tabaklarda servis ediliyor. Tepsi mantısının sunumunda da yoğurt, pul biberli yağ, kuru nane ve sumak kullanılıyor. Mekanda gözleme, börek ve nohutlu pilav gibi seçenekler de bulunuyor fakat tümünü birden deneme fırsatım olmadı.
YARIM PORSİYON SEÇENEĞİ
Tek bir mantı deneyebilecek kadar açsanız, öncelikle tepsi mantısını tercih etmenizi öneririm. Ayrıca mekanda yarım porsiyon seçeneğinin olduğunu hatırlatmakta fayda var. Dilerseniz iki ayrı mantı çeşidini aynı tabakta buluşturabiliyorsunuz. Bu konuda mekandan herhangi bir itiraz gelmiyor. Mantının ardından doymadığını düşünenler için önerebileceğim bir kapanış lezzeti daha var. Etli yaprak sarmasını yarım porsiyon da olsa denemeniz gerekiyor. Mutfakta annelerin elinin değdiği belli olan sarmalar, yoğurt ile birlikte lezzetli bir ikili oluşturuyor. Son olarak, mekandaki fiyatların Çukurambar ortalamasına göre uygun olduğunu söyleyebilirim.


EN İRİ KIYIM KABAK TATLISI
Bu kadar yemeğin ardından tatlı bir kapanış yapmak ihtiyaç halini alıyor. Mekanda masanıza servis edilen üç çeşit tatlı bulunuyor. “Oklava tatlısı” olarak da bilinen ev baklavasının yaklaşık 40 kat hamurdan üretildiğini öğrendim. Cevizli baklavanın şerbet oranı benim için makul seviyedeydi. Bir diğer seçenek ise yoğurt tatlısı. Revaniye benzeyen vanilyalı tatlı da şerbet oranı ile tam not alıyor. Eğer hindistan cevizi sevmiyorsanız, yoğurt tatlısını sipariş verirken bu ayrıntıyı hatırlatmanız gerekebilir. Sezonu boyunca gittiği her yerde ısrarla kabak tatlısı soranlar için mekanda iri parçalı bir örneğinin bulunduğunu hatırlatmak gerekiyor. Küçük parçalı olanın herkes yapabiliyor fakat böyle büyük boyutlu kabak tatlısını bulmak zor. Ceviz parçaları ile servis edilen kabak, tatlı kapanış için en ideal seçenek olabilir.

MENÜDE NELER VAR?
- Mantılar 12 TL
- Etli yaprak sarma 14 TL
- Kuru dolma 8 TL
- Gözlemeler 5,5-6,5 TL
- Baklava 7 TL
- Yoğurt tatlısı 5,5 TL

Bal Mantı adres ve telefon
Kızılırmak Mahallesi 1450. Sk. Ankara Ticaret Merkezi, B Blok No: 111 Çukurambar/Ankara
0312 286 86 46 - 0312 286 86 56


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map