Künar Restoran'da Bozkır’ın Ege rüyası



Kıyı Ege mutfağının üç sihirli hammaddesi vardır. Balık, otlar ve zeytinyağı... Bölgede içlere doğru çekildikçe, balık yerini yavaş yavaş kırmızı ete bırakır otların da çeşitliliği değişmeye başlar. Fakat Ege yemeklerini unutulmaz kılan zeytinyağı, tahtını kolay kolay kimselere bırakmaz. Ne de olsa bölgenin en eskilerinden biridir. Tarih kaynakları zeytine ilişkin en eski verinin Ege Denizi’nde bugün beyaz binaları ve mavi kubbeleri ile bilinen “balayı adası” Santorini’deki arkeolojik çalışmalarda bulunduğunu söylüyor. Arkeologlara göre, zeytinin bölgede 39 bin yıllık geçmişi var. Egeliler de zeytinyağının 40 bin yıla yaklaşan hatrını hiçbir zaman kırmaz. Bölge mutfağındaki her tencere, her tabakta mucizevi sıvının izine rastlayabilirsiniz. 

ZEYTİNYAĞININ ‘BASKIN’ TADI

Bu hafta, damağında zeytinyağının “baskın” tadını hissetmekten hoşlananların denemek isteyecekleri bir mekanı ziyaret ettim. 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinin kesiştiği bölgede hizmet veren, Aydın mutfağını Başkent’e taşıyan Künar Restoran’dan söz ediyorum. Adını çam fıstığının yöresel karşılığı “künar”dan alan mekan geniş bir menüye sahip. Tadına bakabildiğim yemeklerle Başkent’te ufak bir Ege turuna çıktığımı söyleyebilirim. Künar’daki yöresellik hassasiyetini, masanıza ulaşan pet şişedeki suyun dahi Aydın’ın Bozdoğan ilçesinden getirildiğini görünce anlayabilirsiniz. Mekanda siz sipariş vermeye hazırlanırken gobite benzer küçük ekmekler ve dört çeşit başlangıç servis ediliyor. Yoğun zeytinyağı tadı alabileceğiniz patlıcan ezmesi, acı biber turşusu ile küp domateslerden oluşan lezzetli ikili, zeytin ve zeytinyağı ile süslenmiş tuzsuz peynir tabağının yanı sıra yoğurtla birlikte servis edilen kurutulmuş biber başlangıçlar arasında yer alıyor.

PİŞMAN ETMEYEN MENÜ

Çok açsanız mekanın zeytinyağlı yaprak sarma, biber dolma ya da lahana sarmasını ana yemek öncesi araya sıkıştırabilirsiniz. Enginar, yaprak sarma, imam bayıldı, lahana sarma, biber dolmasından oluşan karışık bir zeytinyağlı tabağını da sipariş etmek mümkün. Tadına baktığım Ödemiş köfte, lezzetiyle hatrımda kaldı. Baharatsız yoğrulan ve silindir şeklinde tereyağda kızartılan köfteler; yağlı, pul biberli kıtır ekmek parçalarının üzerinde servis ediliyor. Anavatanında hiç yiyemediğim için kıyas yapamıyorum ama denediğinizde memnun kalacağınızı düşünüyorum. Denediğim bir diğer lezzet olan özel Künar pidede ise odun ateşinde pişirilmiş ince hamurun içindeki yumuşacık kaşara biftek parçaları eşlik ediyor. Mekanda servis edilen kırmızı et ürünleri, kesinlikle “Keşke sipariş etmeseydim” dedirtmiyor. Bunların yanı sıra kalabalık olduğunu söylediğim menüde popülerliği sabit yemekleri de bulabilmek mümkün. Aydın usulü güveç, yuvarlamanın yanı sıra sunumu zengin olan saçta kavurma ve çöp şişi deneyebilirsiniz. Pide çeşitleri de bir hayli fazla. Unutmadan, seçme zorluğu yaşayanlar için mekanda yarım porsiyon seçeneğinin olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

TATLI ÖNCESİ MOLA İHTİYACI

Büyük porsiyonlar ile doyuruculuğu yüksek yemeğin ardından tatlıya geçebilmek için bir süre dinlenmek gerekiyor. Mekanın klasiklerinden biri olan tahinli cevizli pidenin mutlaka tadına bakılmalı. Yuvarlak ince hamurun üzerine tahin seriliyor ve üzerine ceviz parçacıkları serpiliyor. Balla birlikte dilimlere bölünmüş halde servis edilen pideyi soğumadan tüketmeniz gerekiyor. Aydın yöresine özgü tahinli, cevizli yaprak dilimli kabak tatlısı da Künar’daki bir diğer lezzet fakat tahinli pidenin ardından ilk denememde bana pek hitap etmedi. Özetle; bozkırda bir Ege rüyası görmek istiyorsanız, Künar’ı denemeniz gerekiyor.

MENÜDE NELER VAR

- Zeytinyağlı Tabağı 15 TL
- Yuvarlama 11 TL
- Özel Künar Pide 14.50 TL
- Ödemiş Köfte 13.50 TL
- Gavurdağı Salata 7.50 TL
- Tahinli Pide 8.50 TL
- Kabak Tatlısı 6.50 TL

Künar Restoran adres ve telefon
Karakusunlar Mah. 1505 Cad. No:2 100. Yıl Balgat Çankaya/ANKARA
0312 220 09 23 - 0312 220 09 24 - 0312 287 00 71


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map