Türkiye’nin geniş mutfak kültüründe, bazen tatların birbirine çok yakın ilçeler arasında bile farklılık gösterdiğine tanık oluyoruz. Bu kadar farklılık arasında kebapları ve ocakbaşı alışkanlığı ile
öne çıkmayı başaran güney mutfağı, ağzının tadını bilenlerin ilk tercihleri
arasında yer alıyor. Kırmızı etin farklı tekniklerle işlenip, şişe dizilmesi
güneyin vazgeçilmez geleneği... Bölge nüfusundan, mutfağa hakim, yakın bir
arkadaşınız varsa hafta sonları yapabileceğiniz mangal seansları güney tatları
ile keyifli hale gelebilir. Fakat herkes bu kadar şanslı olmayabiliyor. Ayrıca
Başkent’te meze, kebap ve şişlerle donatılmış bir sofra kurmak için ihtiyaç
duyulan orjinal malzemeleri bulabilmek kolay değil. Kuzu eti, kırmızı biber, nar
ekşisi ve şalgam gibi tüm bileşenlerin farklı bölgelerden taşımak gerekiyor.
Böyle zorlu bir sürece girmektense, tatları bir araya getiren mekanları ziyaret
etmeyi tercih edenlerdenseniz Ankara’da keyifli bir mekan önerim var.
SADECE İÇECEĞİ SEÇİN
Adana’nın kebap kültürünü Ankara’ya taşıyan mekanlardan biri olan
Balgat 1331. Sokak’taki Dayı’nın Yeri, temel olarak şişe dizilen kırmızı et
çeşitlerini servis ediyor. Lezzet konusunda da hakkını vermek gerekiyor. Fakat
her an, her masanın başında görebileceğiniz mekanın işletmecisi Şahin Usta,
servis sisteminde yarattığı farklılık ile dikkat çekiyor. İlk kez gelenleri
şaşırtan mekanda siz sadece içeceğinizi seçiyorsunuz. Kebap keyfi yapacağınız
mekanda gazlı içecek sipariş etmenizi kesinlikle önermiyorum. Adana Ceyhan’dan
getirilen ev yapımı şalgam suyunun mekandaki tüm masalarca tercih edildiğini
görebilirsiniz. İçecek seçiminin ardından güney mutfağının nimetleri masanıza
sıra sıra gelmeye başlıyor. Bakır eşyalar ve taş duvarlarla dekore edilen
Dayı’nın Yeri’nde, içecek seçiminizin ardından masaya önce mezeler ulaşıyor.
Sıcak pide eşliğinde gelen domates ezmesi, cacık, nar ekşili
közlenmiş soğan, turşu, sumaklı soğan, mevsim salatası, roka ve maydonoz ile
güney mutfağının ısınma turu başlıyor. Hepsinin tadına bakmaya fırsat bulamadan
fındık lahmacun tabaklara ulaşıyor. Mekanın ocak manzaralı bölümüne
konuşlandıysanız bacaya doğru yükselen dumanlar iştahınızın açılmasına neden
oluyor. Mezelerle karnınızı doyurmamanızı tavsiye ederim. Keza çeşit çeşit
kırmızı ete yer bırakmak gerekiyor.
DİYARBAKIR’DAN SÜT KUZU
Sıra sıra masanıza ulaşacak olan kırmızı etler ateş üstünde son
işleminden geçiyor. Diyarbakır’dan getirilen süt kuzu eti ile hazırlanan şişler,
sadece Maraş biberi ve tuz ile terbiye ediliyor. Tuz ve biberle yetinmeyip,
farklı çeşniler kullanmak isterseniz, masanıza baharat isteyebilirsiniz. Şiş
lezzetlerinden ilk servis edilen Adana kebap oluyor. Yağlı lavaş parçaları
üzerinde gelen kebaplara, közlenmiş domates biber ve Kastamonu Taşköprü
sarımsakları eşlik ediyor. Tam bu esnada Şahin Usta masanıza gelerek, közlenmiş
sarımsakları soymaya başlıyor ve ilk kez gelenlerdenseniz mutfak hakkında
bilgiler veriyor.
KEMİĞE YAKIN LEZZET
Adana kebabı, kuzu çöp şişler takip ediyor. Ocak üzerinden alınan
etler şişleri ile birlikte masanıza ulaşıyor. Gözünüzün önünde şişten çekilerek,
tabağınıza servis ediliyor. Yumuşaklığı ile hafızamda yer edinen çöp şişin
mutlaka tadına bakmanız gerekiyor. Üçüncü sırayı alan kaburga ise mekandaki en
keyifli deneyim oluyor. Kasapların sıkça dile getirdiği, “Kemiğe yakın olan et
en lezzetlisidir” sözünün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz.
Kemikli ve kemiksiz parçalardan oluşan kaburgaların tadı unutulmayacak
türden...
CİĞER ŞİŞ FİNALİ
Etli şişlerin son servisinde masanızın konuğu ciğer oluyor.
Sakatatlara karşı mesafeli durabilir ya da bu konuda kötü deneyimler yaşamış
olabilirsiniz fakat Dayı’nın Yeri’ndeki ciğerin tadına bakmalısınız. Şiş
üzerinde gelen ciğer, Şahin usta tarafından yemeye hazır hale getiriliyor. Usta,
küçük bir lavaş parçasının içine ciğer, sumaklı soğan ve kimyon üçlüsünü
doldurduktan sonra masadaki herkese tek tek ikram ediyor. Şayet ikinci ya da
üçüncü ciğeri isterseniz obur olduğunuzu düşünmeyin çünkü masaların çoğunda aynı
sipariş veriliyor.
HAŞHAŞLI REVANİ
Diğer adı yoğurt tatlısı olan revaniyi herkes bilir. Hamuruna
yoğurt takılarak yapılan irmikli ve şerbetli tatlıyı haşhaşlı hali ile ilk kez
Dayı’nın Yeri’nde denedim. Tarihi kaynaklarda Osmanlı’dan kalma bir tatlı olduğu
söz edilen revaniyi denemenizi öneririm. Bununla birlikte mekanda tadına
bakabileceğiniz bir de irmik helvası bulunuyor. Öğle yemeğinin son saatlerine
kalırsanız, mekanın taze tatlı stoklarına yetişemeyebilirsiniz.
Dayı'nın Yeri - Şahin Usta adres ve telefon
Çetin Emeç Bul. 1314 Cd. 1331. Sk. No:3/A Çankaya/Ankara
0312 473 0682
Dayı'nın Yeri - Şahin Usta adres ve telefon
Çetin Emeç Bul. 1314 Cd. 1331. Sk. No:3/A Çankaya/Ankara
0312 473 0682
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map