Dayı'nın Yeri'nde Şahin Usta getirsin siz götürün

Türkiye’nin geniş mutfak kültüründe, bazen tatların birbirine çok yakın ilçeler arasında bile farklılık gösterdiğine tanık oluyoruz. Bu kadar farklılık arasında kebapları ve ocakbaşı alışkanlığı ile öne çıkmayı başaran güney mutfağı, ağzının tadını bilenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Kırmızı etin farklı tekniklerle işlenip, şişe dizilmesi güneyin vazgeçilmez geleneği... Bölge nüfusundan, mutfağa hakim, yakın bir arkadaşınız varsa hafta sonları yapabileceğiniz mangal seansları güney tatları ile keyifli hale gelebilir. Fakat herkes bu kadar şanslı olmayabiliyor. Ayrıca Başkent’te meze, kebap ve şişlerle donatılmış bir sofra kurmak için ihtiyaç duyulan orjinal malzemeleri bulabilmek kolay değil. Kuzu eti, kırmızı biber, nar ekşisi ve şalgam gibi tüm bileşenlerin farklı bölgelerden taşımak gerekiyor. Böyle zorlu bir sürece girmektense, tatları bir araya getiren mekanları ziyaret etmeyi tercih edenlerdenseniz Ankara’da keyifli bir mekan önerim var.


SADECE İÇECEĞİ SEÇİN

Adana’nın kebap kültürünü Ankara’ya taşıyan mekanlardan biri olan Balgat 1331. Sokak’taki Dayı’nın Yeri, temel olarak şişe dizilen kırmızı et çeşitlerini servis ediyor. Lezzet konusunda da hakkını vermek gerekiyor. Fakat her an, her masanın başında görebileceğiniz mekanın işletmecisi Şahin Usta, servis sisteminde yarattığı farklılık ile dikkat çekiyor. İlk kez gelenleri şaşırtan mekanda siz sadece içeceğinizi seçiyorsunuz. Kebap keyfi yapacağınız mekanda gazlı içecek sipariş etmenizi kesinlikle önermiyorum. Adana Ceyhan’dan getirilen ev yapımı şalgam suyunun mekandaki tüm masalarca tercih edildiğini görebilirsiniz. İçecek seçiminin ardından güney mutfağının nimetleri masanıza sıra sıra gelmeye başlıyor. Bakır eşyalar ve taş duvarlarla dekore edilen Dayı’nın Yeri’nde, içecek seçiminizin ardından masaya önce mezeler ulaşıyor. 

KIRMIZI ETE YER BIRAKIN

Sıcak pide eşliğinde gelen domates ezmesi, cacık, nar ekşili közlenmiş soğan, turşu, sumaklı soğan, mevsim salatası, roka ve maydonoz ile güney mutfağının ısınma turu başlıyor. Hepsinin tadına bakmaya fırsat bulamadan fındık lahmacun tabaklara ulaşıyor. Mekanın ocak manzaralı bölümüne konuşlandıysanız bacaya doğru yükselen dumanlar iştahınızın açılmasına neden oluyor. Mezelerle karnınızı doyurmamanızı tavsiye ederim. Keza çeşit çeşit kırmızı ete yer bırakmak gerekiyor.

DİYARBAKIR’DAN SÜT KUZU

Sıra sıra masanıza ulaşacak olan kırmızı etler ateş üstünde son işleminden geçiyor. Diyarbakır’dan getirilen süt kuzu eti ile hazırlanan şişler, sadece Maraş biberi ve tuz ile terbiye ediliyor. Tuz ve biberle yetinmeyip, farklı çeşniler kullanmak isterseniz, masanıza baharat isteyebilirsiniz. Şiş lezzetlerinden ilk servis edilen Adana kebap oluyor. Yağlı lavaş parçaları üzerinde gelen kebaplara, közlenmiş domates biber ve Kastamonu Taşköprü sarımsakları eşlik ediyor. Tam bu esnada Şahin Usta masanıza gelerek, közlenmiş sarımsakları soymaya başlıyor ve ilk kez gelenlerdenseniz mutfak hakkında bilgiler veriyor. 

KEMİĞE YAKIN LEZZET

Adana kebabı, kuzu çöp şişler takip ediyor. Ocak üzerinden alınan etler şişleri ile birlikte masanıza ulaşıyor. Gözünüzün önünde şişten çekilerek, tabağınıza servis ediliyor. Yumuşaklığı ile hafızamda yer edinen çöp şişin mutlaka tadına bakmanız gerekiyor. Üçüncü sırayı alan kaburga ise mekandaki en keyifli deneyim oluyor. Kasapların sıkça dile getirdiği, “Kemiğe yakın olan et en lezzetlisidir” sözünün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Kemikli ve kemiksiz parçalardan oluşan kaburgaların tadı unutulmayacak türden...

 CİĞER ŞİŞ FİNALİ

Etli şişlerin son servisinde masanızın konuğu ciğer oluyor. Sakatatlara karşı mesafeli durabilir ya da bu konuda kötü deneyimler yaşamış olabilirsiniz fakat Dayı’nın Yeri’ndeki ciğerin tadına bakmalısınız. Şiş üzerinde gelen ciğer, Şahin usta tarafından yemeye hazır hale getiriliyor. Usta, küçük bir lavaş parçasının içine ciğer, sumaklı soğan ve kimyon üçlüsünü doldurduktan sonra masadaki herkese tek tek ikram ediyor. Şayet ikinci ya da üçüncü ciğeri isterseniz obur olduğunuzu düşünmeyin çünkü masaların çoğunda aynı sipariş veriliyor.


HAŞHAŞLI REVANİ

Diğer adı yoğurt tatlısı olan revaniyi herkes bilir. Hamuruna yoğurt takılarak yapılan irmikli ve şerbetli tatlıyı haşhaşlı hali ile ilk kez Dayı’nın Yeri’nde denedim. Tarihi kaynaklarda Osmanlı’dan kalma bir tatlı olduğu söz edilen revaniyi denemenizi öneririm. Bununla birlikte mekanda tadına bakabileceğiniz bir de irmik helvası bulunuyor. Öğle yemeğinin son saatlerine kalırsanız, mekanın taze tatlı stoklarına yetişemeyebilirsiniz.

Dayı'nın Yeri - Şahin Usta adres ve telefon
Çetin Emeç Bul. 1314 Cd. 1331. Sk. No:3/A Çankaya/Ankara
0312 473 0682


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map