Diyetisyenlerin sıkça tekrarladığı “Üç beyazdan uzak durun” sözü; un, tuz ve şekeri işaret ediyor.
Bu tekrarın yanlış anlaşılması sonucu, beyaz ete ilişkin şehir
efsaneleri ortaya çıkabiliyor. Kırmızı et ile kıyaslandığında beyaz etin daha
lezzetsiz olduğu görüşü de sos faktörü gözardı edilerek yapılıyor. Siz bunlara
kulak asmayın. Kolesterol gibi sorunları nedeniyle kırmızı etten uzak durmak
zorunda kalanların tercih olan beyaz et, iyi işlendiğinde lezzetli bir seçime
dönüşebiliyor. Sadece beyaz et ürünleri servis eden mekanların uzun yıllardır
var olması bu tarz menülerin de rağbet gördüğünü ortaya koyuyor. Sadece pilav
eşliğinde sunulan piliç çevirmeden tutun, çeşit çeşit tavuk içerikli yemekler
sunan bir çok mekan var. Beyaz eti lezzetlendiren en büyük etken soslar oluyor.
Doğru baharat karışımı ile hazırlanan sosun içerisinde dinlendikten sora ateşle
buluşan beyaz et, keyifli bir ziyafete dönüşebiliyor.
KÖZDE HAZIRLANAN MEZELER
Ankara’da menüsünün ana unsurlarını soslu beyaz et üzerine kuran
bir mekanı ziyaret ettim. Öveçler 8. Cadde üzerinde bulunan Kanatçı Balgat,
menüsünde tavuk etini ön plana çıkarıyor. Her akşam canlı müzikle neşelenen
mekanda yemeğinize mezeler ile başlayabilirsiniz. Mangal severlerin soslu beyaz
ete eşlik edebilecek mezeleri tercih etmesini öneririm. Bu noktada koyu kıvamlı
bir cacık sipariş edebilirsiniz. İçeceğinize göre menüdeki mezelerden
seçebilirsiniz fakat, közde sarımsak ve patlıcanı masanızın bir kenarında
bulundurmanızı tavsiye ediyorum.
SOSTA BEKLEYEN KANATLAR
Mekana ismini veren kanat, ana yemek için ilk tercih olabilir.
Beyaz etin farklı birkaç çeşidini de denemek isterseniz karışık ızgarayı
seçebilirsiniz. Karışık ızgarada, kanatlara tavuk şiş ve tavuk külbastı eşlik
ediyor. Bulgur pilavı, közlenmiş biber, domates ve sumaklı soğan ile maydanoz
eşliğinde servis edilen karışık ızgara tabağında ete lezzet veren soslar dikkat
çekiyor. Mangala ulaşmadan önce sosta bekleyen kanatları yerken ellerinizi
kullanmanız gerekebilir. Izgara tabağı ile birlikte gelen lavaş parçalarının
yanı sıra mekanda kızarmış ekmek servis ediliyor. Yemeğin yanında tercih
edebileceğiniz çok sayıda salata çeşidini menüde görebilirsiniz. Tavsiyem
gavurdağı salata yönünde olacak. İri ceviz parçaları ile kaplı, üzerinde taze
nane yaprağı bulunan salata, nar ekşisi ile ızgara beyaz etin yanında keyifli
bir seçim oluyor. Tabii menü sadece beyaz etten oluşmuyor. Kırmızı et tüketmek
isteyenler için de mekanda çeşitli seçenekleri bulabilmek mümkün.
HAFTAYA YAYILAN TÜRKÜ GECELERİ
Kanatçı Balgat, yemek tercihlerinin yanı sıra eğlenmek isteyen
Ankaralılar’a türkü gecesi gibi alternatifler sunuyor. Başkent’te gece
eğlencesinin cuma ve cumartesiye sıkıştırıldığını herkes bilir. Hafta içi, akşam
saatlerinde ziyaret ettiğim Kanatçı Balgat da bu alışkanlığın kırıldığını
gördüm. Canlı müzik dinlemek ve beraberinde yemek yemeye gelen ailelerin çokluğu
dikkatimi çekti. Mekanda, Ankaralı türkü severlerin tanıdığı Erdal Beyazgül,
Nurettin Rençber, Birsen Kavut, Cankat Edoğan, Özcan Türe, Gökhan Kılıç gibi
isimlerin haftanın farklı günlerinde sahne aldığını öğrendim.
MENÜDE NELER VAR
- Kanat 14 TL
- Karışık ızgara 22 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Sac kavurma 19,50 TL
- Gavurdağı salata 8,50 TL
- Kaşık salata 7,50 TL
Balgat Kanatçı adres ve telefon
Çetin Emeç Bul. Öveçler 8. Cad. No: 15 Çankaya/Ankara
0312 473 7633
- Karışık ızgara 22 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Sac kavurma 19,50 TL
- Gavurdağı salata 8,50 TL
- Kaşık salata 7,50 TL
Balgat Kanatçı adres ve telefon
Çetin Emeç Bul. Öveçler 8. Cad. No: 15 Çankaya/Ankara
0312 473 7633
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map