Sur Balık manzara ve lezzetiyle Ankara'ya geldi

İstanbul’da balık yemenin en çekici yanı boğaz manzarasıdır. Konuğu olduğunuz restoranın sunduğu lezzetler damak tadınıza hitap ediyorsa, üzerine eklenen manzara yemeğin keyfini kat kat artırır. Tabii yedi tepeli şehirde lokasyonu ile göz boyayıp, menüsüyle hayal kırıklığı yaratan mekanlara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Bu noktada sosyal medya kanallarında ufak çaplı bir araştırma, doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir. Boğaz manzarası, Ankara için tatlı bir hayal olsa da bu hafta keyifli menüsü ile İstanbul’dan Başkent’e açılan bir mekanı ziyaret ettim.
Sarayburnu, Haliç, Arnavutköy ve Cihangir’de İstanbul Boğazı, Nevşehir Avanos’ta Kızılırmak Nehri manzaralı şubeleri ile hizmet veren Sur Balık, son olarak Başkentli balık severler ile buluştu. Konya Yolu ile 1071 Malazgirt Bulvarı’nın kesiştiği köşede birkaç ay önce açılan mekan, geniş menüsü ve sunumdaki özeniyle dikkat çekiyor.

TEK SUNUMDA SEKİZ MEZE


Sur Balık’ta yemek; kurtulmuş domates, Edremit zeytini, yeşillik tabağı ve ceviz ile başlıyor. Başlangıcın unlu üyeleri ise, focaccia ve sıcak mısır ekmekleri oluyor. Çok sayıda meze seçeneği arasından tercih yapmak zor. Bu noktada mekanın “kaşık sunum”u tercih edilebilir. Tahta bir platform üzerine yerleştirilen kaşıklarda tadımlık mezeler servis ediliyor. Sunum, 8 çeşit mezeyi aynı anda denemenizi sağlıyor. Sipariş ettiğim kaşık sunumda; ahtapot söğüş, sur ezmesi, radika, yoğurtlu semiz, ahtapot carpaccio, odun ateşinde közlenmiş patlıcan, Çerkes balığı ve İskenderun karidesini denedim. 

İSKENDERUN'DAN GELİYOR

İlk önerim, kısa süre sonra bulamayacağınız radika olacak. Limon, zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan otun üzerinde dilim peynir ve çeri domates bulunuyor. Sezonunu kaçırmamanızı öneririm. Bol zeytinyağı ve tereyağı ile sunulan ahtapot söğüş de keyifli bir seçenek. Karabiber ile servis edilen ahtapot carpaccio ise, iz bırakan bir tat. İskenderun’dan gelen taze karidesi de unutmamak gerekiyor. Mezeler dışında soğuk başlangıç serisinde balık pastırmaya sarılı ayva ile truf yağında kuşkonmaz ve mantarı deneyebilirsiniz. Bebek mısır eşliğinde servis edilen kuşkonmaz ve mantar, hafif ve faydalı bir başlangıç.

TERBİYELİ KALAMAR IZGARA

Sur Balık’ın menüsünde “ara sıcak” kategorisine “soğuk başlangıç” adı verilmiş. Başlangıçların sıcak bölümünde üç seçenekten söz edeceğim. Tadına baktıklarım arasında en keyiflisi ahtapot tandır oldu. Kızarmış dilim ekmeğin üzerinde domates sosu ile servis ediliyor. Baharat karışımını beğendiğim balık köfte ise, bir diğer sıcak alternatif. Sıcak tercihleri arasında mutlaka denenmesini önereceğim lezzet ise, sırrını öğrenemediğim terbiyesi ile kalamar ızgara oldu. Mekan, dilerseniz balık köfte ve kalamar ızgarayı, tartar sos ile aynı sunumda buluşturuyor. Kalamar, ahşap bir platformdan uzanan iki metalin üzerinde duran şişte servis ediliyor. 

KAĞITTA SEBZELİ FIRIN LEVREK

Balık tercihimi kağıda sarılı fırında levrekten yana kullandım. Balığın üzerinde; domates, California biber, soğan ve mantarlar bulunuyor. Balığın içinde piştiği kağıt servis sırasında açılıyor ve pişim sırasında tadının kaçmasını engelliyor. Üzerine tuz ve karabiber eklemenizi tavsiye ediyorum. Sur Balık’ta salata denemek isterseniz, tercihinizi “cano”dan yana kullanabilirsiniz. Sirkede bekletilen kabuksuz domates dilimleri ve soğan ile hazırlanan cano salatanın, mekanın müdavimleri tarafından mutlaka sipariş edildiğini öğrendim. Sirke sevmeyenler için önerim ise karidesli Sur salata olacak. Küp domates, roka, soğan ve ezine koyun peynirinin karides ile buluştuğu lezzetli bir seçenek. İki ana arterin kesişim noktasında bulunan Sur Balık’a ulaşım oldukça kolay. Ayrıca mekanın, trafik denetimine takılmaktan çekinen konuklarını, şoförlü bir araç ile istedikleri adresten alıp, gecenin sonunda aynı noktaya bıraktığını öğrendim. Ekstra bir ücret talep edilmeyen bu hizmet ile Ankara’da daha önce karşılaşmadığım için farklı bulduğumu söyleyebilirim.

ÇİKOLATA ÇUBUKLU AYVA TATLILARI

Mekanda tatlı kapanış için birçok seçenek bulunuyor. Bunca yemeğin ardından yeriniz kaldıysa tatlı kapanış için ilk tavsiyem ayva tatlısı olacak. Rengi bordoya dönen ayva parçaları; kaymak, ceviz ve taze nane yaprakları eşliğinde sunuluyor. Her bir parçanın üstünde ince çikolata çubukları bulunuyor. Sur Balık’ın özel lezzetleri arasında yer alan fındık tatlısı ise, farklı bir deneyim vaadediyor. İnce kek dilimleri üzerine serilen fındık kremasının üzerine yine fındık özünden elde edilen bir sos dökülüyor. Pembe bezelerle zengileşen sunumda her bir tatlı için tabağa fındık frappe ekleniyor. 

MENÜDE NE VAR
- Radika 6 TL
- Ahtapot carpaccio 12 TL
- Truf yağında kuşkonmaz 8 TL
- Pastırma ayva eşliğinde 12 TL
- Karides 14 TL
- Kalamar ızgara 18 TL
- Cano salata 12 TL
- Ayva tatlısı 12 TL
- Fındık tatlısı 12 TL

Sur Balık Ankara adres ve telefon:
Mevlana Bulvarı (Konya Yolu) Fen Lisesi Kavşağı No:196/1 Çankaya/Ankara
0312 286 6141


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map