Sarayburnu, Haliç, Arnavutköy ve Cihangir’de İstanbul Boğazı, Nevşehir Avanos’ta Kızılırmak Nehri manzaralı şubeleri ile hizmet veren Sur Balık, son olarak Başkentli balık severler ile buluştu. Konya Yolu ile 1071 Malazgirt Bulvarı’nın kesiştiği köşede birkaç ay önce açılan mekan, geniş menüsü ve sunumdaki özeniyle dikkat çekiyor.
TEK SUNUMDA SEKİZ MEZE
Sur Balık’ta yemek; kurtulmuş domates, Edremit zeytini, yeşillik
tabağı ve ceviz ile başlıyor. Başlangıcın unlu üyeleri ise, focaccia ve sıcak
mısır ekmekleri oluyor. Çok sayıda meze seçeneği arasından tercih yapmak zor. Bu
noktada mekanın “kaşık sunum”u tercih edilebilir. Tahta bir platform üzerine
yerleştirilen kaşıklarda tadımlık mezeler servis ediliyor. Sunum, 8 çeşit mezeyi
aynı anda denemenizi sağlıyor. Sipariş ettiğim kaşık sunumda; ahtapot söğüş, sur
ezmesi, radika, yoğurtlu semiz, ahtapot carpaccio, odun ateşinde közlenmiş
patlıcan, Çerkes balığı ve İskenderun karidesini denedim.
İSKENDERUN'DAN GELİYOR
İlk önerim, kısa süre
sonra bulamayacağınız radika olacak. Limon, zeytinyağı ve sarımsak ile
hazırlanan otun üzerinde dilim peynir ve çeri domates bulunuyor. Sezonunu
kaçırmamanızı öneririm. Bol zeytinyağı ve tereyağı ile sunulan ahtapot söğüş de
keyifli bir seçenek. Karabiber ile servis edilen ahtapot carpaccio ise, iz
bırakan bir tat. İskenderun’dan gelen taze karidesi de unutmamak gerekiyor.
Mezeler dışında soğuk başlangıç serisinde balık pastırmaya sarılı ayva ile truf
yağında kuşkonmaz ve mantarı deneyebilirsiniz. Bebek mısır eşliğinde servis
edilen kuşkonmaz ve mantar, hafif ve faydalı bir başlangıç.
TERBİYELİ KALAMAR IZGARA
Sur Balık’ın menüsünde “ara sıcak” kategorisine “soğuk başlangıç”
adı verilmiş. Başlangıçların sıcak bölümünde üç seçenekten söz edeceğim. Tadına
baktıklarım arasında en keyiflisi ahtapot tandır oldu. Kızarmış dilim ekmeğin
üzerinde domates sosu ile servis ediliyor. Baharat karışımını beğendiğim balık
köfte ise, bir diğer sıcak alternatif. Sıcak tercihleri arasında mutlaka
denenmesini önereceğim lezzet ise, sırrını öğrenemediğim terbiyesi ile kalamar
ızgara oldu. Mekan, dilerseniz balık köfte ve kalamar ızgarayı, tartar sos ile
aynı sunumda buluşturuyor. Kalamar, ahşap bir platformdan uzanan iki metalin
üzerinde duran şişte servis ediliyor.
KAĞITTA SEBZELİ FIRIN LEVREK
Balık tercihimi kağıda sarılı fırında levrekten yana kullandım.
Balığın üzerinde; domates, California biber, soğan ve mantarlar bulunuyor.
Balığın içinde piştiği kağıt servis sırasında açılıyor ve pişim sırasında
tadının kaçmasını engelliyor. Üzerine tuz ve karabiber eklemenizi tavsiye
ediyorum. Sur Balık’ta salata denemek isterseniz, tercihinizi “cano”dan yana
kullanabilirsiniz. Sirkede bekletilen kabuksuz domates dilimleri ve soğan ile
hazırlanan cano salatanın, mekanın müdavimleri tarafından mutlaka sipariş
edildiğini öğrendim. Sirke sevmeyenler için önerim ise karidesli Sur salata
olacak. Küp domates, roka, soğan ve ezine koyun peynirinin karides ile buluştuğu
lezzetli bir seçenek. İki ana arterin kesişim noktasında bulunan Sur Balık’a
ulaşım oldukça kolay. Ayrıca mekanın, trafik denetimine takılmaktan çekinen
konuklarını, şoförlü bir araç ile istedikleri adresten alıp, gecenin sonunda
aynı noktaya bıraktığını öğrendim. Ekstra bir ücret talep edilmeyen bu hizmet
ile Ankara’da daha önce karşılaşmadığım için farklı bulduğumu
söyleyebilirim.
ÇİKOLATA ÇUBUKLU AYVA TATLILARI
Mekanda tatlı kapanış için birçok seçenek bulunuyor. Bunca
yemeğin ardından yeriniz kaldıysa tatlı kapanış için ilk tavsiyem ayva tatlısı
olacak. Rengi bordoya dönen ayva parçaları; kaymak, ceviz ve taze nane
yaprakları eşliğinde sunuluyor. Her bir parçanın üstünde ince çikolata çubukları
bulunuyor. Sur Balık’ın özel lezzetleri arasında yer alan fındık tatlısı ise,
farklı bir deneyim vaadediyor. İnce kek dilimleri üzerine serilen fındık
kremasının üzerine yine fındık özünden elde edilen bir sos dökülüyor. Pembe
bezelerle zengileşen sunumda her bir tatlı için tabağa fındık frappe ekleniyor.
MENÜDE NE VAR
- Radika 6 TL
- Ahtapot carpaccio 12 TL
- Truf yağında kuşkonmaz 8 TL
- Pastırma ayva eşliğinde 12 TL
- Karides 14 TL
- Kalamar ızgara 18 TL
- Cano salata 12 TL
- Ayva tatlısı 12 TL
- Fındık tatlısı 12 TL
- Ahtapot carpaccio 12 TL
- Truf yağında kuşkonmaz 8 TL
- Pastırma ayva eşliğinde 12 TL
- Karides 14 TL
- Kalamar ızgara 18 TL
- Cano salata 12 TL
- Ayva tatlısı 12 TL
- Fındık tatlısı 12 TL
Sur Balık Ankara adres ve telefon:
Mevlana Bulvarı (Konya Yolu) Fen Lisesi Kavşağı No:196/1 Çankaya/Ankara
0312 286 6141
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map