Deniz kenarı kentlerde; büyük tabelaları olmayan, önünden defalarca geçmenize rağmen içeri girmedikçe fark edemediğiniz küçük meze mekanları vardır. “Herkes” yerine “müdavimler” ve onların çevresine hitap etmeyi
seçen bu adreslerde; hızla koşturan garsonlar, çeşitliliği vitrinlere sığmayan
mezeler bulmanız güç olabilir. Fakat tavsiyelere uyup, size önerilenlerin tadına
baktığınızda, keyifli bir meze deneyimi yaşama olasılığınız çok yüksektir. Bu
hafta, “denizel etki” dışında, sahile yakın meze mekanlarının karakteristik
özelliklerini Ankara’ya taşıyabilen bir adresi ziyaret ettim. Sarmaşıklarla
gizlenen bu mekanı, önünden geçerken keşfetmeniz bir hayli zor. Öyle büyük
ışıklı panoları yok. Kapıyı araladığınızda su kabağından avizelerle aydınlanan
loş bir ortam, taş duvarlar ve pencerelerin önünde dizili onlarca saksı ile
karşılaşıyorsunuz. Fonda çalan Yunan müzikleri, içeri girdiğinizde Ankara’nın
kasvetli ortamından uzaklaştırıyor. Deniz kenarında olmamanıza karşın ortam ve
mezeler, sizi “öyleymiş” gibi hissetmeye zorluyor. Bu yönleriyle mekan için
“bozkırın meze vahası” diyebiliyorsunuz.
Yıldız Tagore Caddesi’nde bulunan Zozo Meze ve Balık, dışarıdan
bakıldığında fark edilemeyen saklı bir adres. Mekanda masanızı belirledikten
sonra meze vitrinine uğramanız gerekiyor. Tadına baktığım; somon sarma, ızgara
kabak, börülce, ezme, erik dolması, çağla ve börülceli enginarda yoğun
zeytinyağının Çeşme’den geldiğini öğrendim. İçerisine bakla fava eklendikten
sonra sarılan filetolarla oluşturulan somon sarma, aslında iki farklı mezeyi bir
araya getiriyor. Aldığınız yoğun zeytinyağı tadı, lezzeti artırıyor. Izgarada
pişirilmiş ince kabak dilimleri arasına boy baharatlı Girit ezmesi eklenerek
hazırlanan mezede kabağın nötrlüğü ile ezmenin baskın tadı birbirini dengeliyor.
Bol zeytinyağı ile yumuşatılmış börülcenin üzerinde rende tulum peyniri
bulunuyor.
ERİK DOLMASI VE ÇAĞLA
Mezeler arasında ezme gördüğünüzde mesafeli yaklaşmanız olası.
Fakat Zozo’nun vitrininde yer alan ezmenin, kebapçılardaki örneklerinden çok
uzak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ot ağırlıklı ezmede; maydanoz, dere otu,
nane, taze soğan, salça ve irmik gibi malzemelerin bir araya geldiğini öğrendim.
Tarifi güç, hoş bir tada sahip. Tuzda pişen somon pastırma, hafif çemenli, kalın
dilimler halinde servis ediliyor. Börülceli enginar, zeytinyağlı sevenleri
fazlasıyla mutlu edebilir. Meze serisinde farklılıkları ile dikkat çeken son iki
çeşit ise erik dolması ve zeytinyağlı çağla oluyor. Çekirdeği çıkarılan
eriklerin içine lezzetli bir iç pilav eklendikten sonra pişiriliyor. Üzerine
taze nane yaprakları eklenerek servis edilen dolma, üretimi zahmetli, tüketimi
keyifli bir meze oluyor. Zeytinyağında bekleyerek yumuşayan yeşil çağla
taneleri, nötr bir tada sahip. Üzerine eklenen süzme yoğurt ve dere otu ile
birlikte tadıldığında farklı bir deneyime dönüşüyor. Meze serisi ve
içeceklerinize eşlik etmesi için roka salatası sipariş edebilirsiniz. Yeşil
yapraklara; dilim domates ve küp Ezine peynirleri eşlik ediyor. Çeşme zeytinyağı
ile müthiş bir uyum yakalıyor.
TEKİR BALIĞI MANTIYA DÖNÜŞTÜ
Mekanda ara sıcak ve ana yemek türleri bir arada
değerlendiriliyor. Levrek filetonun yeşil yaprak arasına gizlendiği pazı sarma,
yumuşaklığı ile dikkat çekiyor. Üzerine sıcak krema eklenerek servis edilen
sarmayı denemenizi öneririm. Enfes ama tadımlık bir ara sıcak arayanlara
tavsiyem enginar kalbi olacak. Un ile kaplanarak kızartılan enginar kalbi,
parmesan ve dere otu ile birlikte sunuluyor. Soğutmadan tüketmenizde fayda var.
Görüntüsüyle karnıyarağı hatırlatan somonlu patlıcanın tadına bakabilirsiniz.
Kızartılmış patlıcan, kayık gibi açılarak içine kaşar peyniri ve somon pastırma
parçaları ekleniyor. Sıcak tatlar arasında en ilginç seçenek, balık mantı
oluyor. Kızartılmış çıtır tekir balıkları üzerine süzme yoğurt ve tereyağı
ekleniyor. İstiridye kabuğu içinde servis edilen balık mantı, denenmeye değer.
Mekanda tatlı kapanışı, sıcak tahin helvası ile yapabilirsiniz. Rendelenen yeşil
elma, kıyılmış tahin helvası ile birlikte fırınlanıyor. Üzerine tarçın ve taze
nane yaprağı eklenen tatlı, yemeğin ardından ortaya çıkan şekerli bir şeyler
tüketme ihtiyacını baskın biçimde karşılıyor.
MENÜDE NE VAR
- Mezeler 10-15 TL
- Pazı sarma (adet) 10 TL
- Enginar kalbi 15 TL
- Patlıcanlı somon 15 TL
- Balık mantı 30-35 TL
- Helva 15 TL
- Pazı sarma (adet) 10 TL
- Enginar kalbi 15 TL
- Patlıcanlı somon 15 TL
- Balık mantı 30-35 TL
- Helva 15 TL
Zozo Meze Balık adres ve telefon:
Hilal Mahallesi, Tagore Caddesi, No:73 Yıldız Çankaya/Ankara
0312 441 3980
0312 441 3980