Evin Döner'de Erzincan tadıyla dönerden fazlası

Erzincan sokaklarında herhangi birine, “Bu şehirde ne yenilir?” sorusunu yöneltenlere verilen yanıtlar arasında “döner” mutlaka bulunur. Ankara ile de anılan meşhur yemeklerin arasında yer alsa da döneri özel kılan şey, yapımında kullanılan et oluyor. Erzincan yaylalarında kekik yiyerek beslenen hayvanlardan elde edilen et, şişe takıldığında ortaya bambaşka bir lezzet çıkıyor. Uzun yıllar, ayaküstü mekanlarda “karışımlı” döner yemek zorunda kalan Ankaralılar, son dönemde “iddialı” mekanların sayısının artması ile birlikte dönerden fazlasına kavuştu. Dönerin, ekmeğin arasından pidenin ya da pilavın üstünden başka bir platforma taşınmaması da seçenekleri azaltıyordu. Bu hafta Başkentlilerin döner alışkanlıklarını değiştireceğini düşündüğüm bir mekanı ziyaret ettim.


1979’DA BAŞLAYAN LEZZET ÖYKÜSÜ

1979’dan bugüne Erzincan’da döneri ve farklı sunum çeşitleri ile isim yapan Evin Döner’in Ankara’ya açtığı, üçüncü şubesi Çukurambar Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi üzerinde bulunuyor. İç dekorasyonu ile dikkat çeken mekanda sırayla denenmesi gereken çok sayıda lezzet var. Dönerin lezzeti kesinlikle üst seviyede. Siz menüden farklı sunumlar eşliğinde servis edilen dönerlerden birini seçmeye çalışırken yöresel başlangıçlar masanıza ulaşıyor. Cevizli Erzincan tulum peyniri, havuç tarator, acılı ezme, yeşillikler ile yaptığınız açılışın ardından fındık lahmacun servis ediliyor. Dönerin sıradışı sunum çeşitlerine karşı muhafazakar davranma eğilimindeyseniz, klasik bir sipariş verebilirsiniz. Sadece döner istediğinizde; közlenmiş domates, biber ve kızarmış yağlı ekmek eşliğinde hazırlanan Erzincan döneri lavaş arasında servis ediliyor. Bu arada lavaş ekmeğinin de Erzincan’dan getirildiğini hatırlatmakta fayda var.

SUNUMLA ZENGİNLEŞEN DÖNER

Klasiği geride bıraktıktan tadına baktığım mekana özel döner çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Sunumu ile mekanın en çekici ürünü olduğunu düşündüğüm cızbız döner, tahta ayaklı bir ızgara üzerinde servis ediliyor. Altında yanan gaz ocağı, sıcaklığını korumasına yardımcı oluyor. Gümüşhane Kelkit’ten gelen tereyağında sotelenen sebzeler, döner ile harmanlanıyor ve ızgaranın üstündeki yerini alıyor. Cızbız döner, önereceğim ilk seçenek. Bir diğer alternatifte patlıcanlı beğendinin üzerinde servis edilen dönere, közlenmiş domates ve biberler eşlik ediyor. Döner beğendiyi, yoğun et tadını farklı bir lezzetle yumuşatmak isteyenler tercih edebilir. 

TEK SEÇENEKLE YETİNMEYİN

Orjinal sunumlardan önereceğim diğer seçeneğin adı ise “evince” olacak. Evince, metal bir kaptaki lezzet katmanlarından oluşuyor. En alt bölümde patates kızartmaları, ardından haşlanmış buğdayla karıştırılmış süzme yoğurt, döner bulunuyor. En üstte ise domates sos, son lezzet katını çıkıyor. Mekanda dönerin her türlüsünü deneyebilirsiniz. İki veya daha fazla kişi gidenler için önerim, herkesin farklı bir ürünü sipariş etmesi. Böylelikle farklı tatları deneyebilir, bir öğünden aldığınız keyfi birkaç katına çıkarabilirsiniz.

BONFİLENİN LOKUM HALİ

Mekanın menüdeki özel ürünü bonfile lokumdan da bahsetmek gerekiyor. Erzincan yöresinde kekikle lezzetlenen etlerden yapılan bonfile lokum, yumuşaklığı ile hafızada yer ediniyor. Bonfilede kullanılan etin, 12-15 aylık dişi büyükbaş hayvandan elde edildiğini öğrendim. Ahşap üzerinde kaya tuzu, taze kekik dalları ve mantar sote ile birlikte servis edilen bonfile lokum, bir porsiyonla yetinilmeyecek kadar leziz. Siparişiniz sırasında orta pişmiş isteğinizi belirtirseniz, en iyi kıvamı yakalayabilirsiniz. Çok pişmiş et sevenler, bonfile lokumdan aynı tadı alamayabilir. Yemeğinizin yanında mezelere devam etmek isterseniz, Erzincan Eğin (bugünkü adı Kemaliye) yöresine özgü piyazı deneyebilirsiniz. Eğin piyazı; domates, salatalık, biber, soğan ve maydanoz gibi salata malzemelerine eklenen kuru dut, çökelek ve reyhan ile hazırlanıyor. 

TEREYAĞDA KAVRULAN CEVİZLİ KAYISILAR

Evin Döner’de tatlı kapanış için de yöresel seçenekler bulunuyor. Farklı tatlardan uzak durmayı tercih edenlerdenseniz, sütlacı tercih edebilirsiniz. Toprak kapta sunulan sütlacın üzerinde kuş üzümü ve antep fıstığı bulunuyor. Pirinç yoğunluğunun az olduğu sütlacın yanında fındık parçacıkları ve harnup pekmezi isteyebilirsiniz. Fıstıklı ve dondurmalı katmer de mekandaki bir diğer tatlı. Bunların dışında yöresel bir tatlıyla tanışmak isteyenlere “kasefe” adlı Erzincan lezzetini öneriyorum. Kasefe, tereyağda kavrulan Erzincan kayısısına eklenen cevizler ile metal bir kapta sıcak servis ediliyor. Sizin için ağır ama lezzetli bir deneyim olabilir. Mekanda yemeğin ardından biraz vakit geçirip, keyif yapmak isterseniz; bakır cezvede sıcak kum üzerinde pişirilen dibek kahvesini yudumlayabilirsiniz. Yanında gelen limonlu naneli su, yemeği fazla kaçıranlara iyi gelecektir. Ayrıca mekanda servis edilen Erzincan sodası, olası hazım sorunu için birebir...

MENÜDE NE VAR

- Döner 16 TL
- Döner beğendi 25 TL
- Cızbız döner 30 TL
- Evince 25 TL
- Bonfile lokum 35 TL
- Eğin piyazı 7,50 TL
- Sütlaç 10 TL
- Kasefe 10 TL

Evin Döner adres ve telefon
Muhsin Yazıcıoğlu Cd. No: 17/13 Çukurambar/Ankara
0312 210 1979

View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map