Erzincan sokaklarında herhangi birine, “Bu şehirde ne yenilir?” sorusunu yöneltenlere verilen yanıtlar arasında “döner” mutlaka bulunur. Ankara ile de anılan meşhur yemeklerin arasında yer alsa da döneri
özel kılan şey, yapımında kullanılan et oluyor. Erzincan yaylalarında kekik
yiyerek beslenen hayvanlardan elde edilen et, şişe takıldığında ortaya bambaşka
bir lezzet çıkıyor. Uzun yıllar, ayaküstü mekanlarda “karışımlı” döner yemek
zorunda kalan Ankaralılar, son dönemde “iddialı” mekanların sayısının artması
ile birlikte dönerden fazlasına kavuştu. Dönerin, ekmeğin arasından pidenin ya
da pilavın üstünden başka bir platforma taşınmaması da seçenekleri azaltıyordu.
Bu hafta Başkentlilerin döner alışkanlıklarını değiştireceğini düşündüğüm bir
mekanı ziyaret ettim.
1979’DA BAŞLAYAN LEZZET ÖYKÜSÜ
1979’dan bugüne Erzincan’da döneri ve farklı sunum çeşitleri ile
isim yapan Evin Döner’in Ankara’ya açtığı, üçüncü şubesi Çukurambar Muhsin
Yazıcıoğlu Caddesi üzerinde bulunuyor. İç dekorasyonu ile dikkat çeken mekanda
sırayla denenmesi gereken çok sayıda lezzet var. Dönerin lezzeti kesinlikle üst
seviyede. Siz menüden farklı sunumlar eşliğinde servis edilen dönerlerden birini
seçmeye çalışırken yöresel başlangıçlar masanıza ulaşıyor. Cevizli Erzincan
tulum peyniri, havuç tarator, acılı ezme, yeşillikler ile yaptığınız açılışın
ardından fındık lahmacun servis ediliyor. Dönerin sıradışı sunum çeşitlerine
karşı muhafazakar davranma eğilimindeyseniz, klasik bir sipariş verebilirsiniz.
Sadece döner istediğinizde; közlenmiş domates, biber ve kızarmış yağlı ekmek
eşliğinde hazırlanan Erzincan döneri lavaş arasında servis ediliyor. Bu arada
lavaş ekmeğinin de Erzincan’dan getirildiğini hatırlatmakta fayda var.
SUNUMLA ZENGİNLEŞEN DÖNER
Klasiği geride bıraktıktan tadına baktığım mekana özel döner
çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Sunumu ile mekanın en çekici ürünü olduğunu
düşündüğüm cızbız döner, tahta ayaklı bir ızgara üzerinde servis ediliyor.
Altında yanan gaz ocağı, sıcaklığını korumasına yardımcı oluyor. Gümüşhane
Kelkit’ten gelen tereyağında sotelenen sebzeler, döner ile harmanlanıyor ve
ızgaranın üstündeki yerini alıyor. Cızbız döner, önereceğim ilk seçenek. Bir
diğer alternatifte patlıcanlı beğendinin üzerinde servis edilen dönere,
közlenmiş domates ve biberler eşlik ediyor. Döner beğendiyi, yoğun et tadını
farklı bir lezzetle yumuşatmak isteyenler tercih edebilir.
TEK SEÇENEKLE YETİNMEYİN
Orjinal sunumlardan önereceğim diğer seçeneğin adı ise “evince”
olacak. Evince, metal bir kaptaki lezzet katmanlarından oluşuyor. En alt bölümde
patates kızartmaları, ardından haşlanmış buğdayla karıştırılmış süzme yoğurt,
döner bulunuyor. En üstte ise domates sos, son lezzet katını çıkıyor. Mekanda
dönerin her türlüsünü deneyebilirsiniz. İki veya daha fazla kişi gidenler için
önerim, herkesin farklı bir ürünü sipariş etmesi. Böylelikle farklı tatları
deneyebilir, bir öğünden aldığınız keyfi birkaç katına çıkarabilirsiniz.
BONFİLENİN LOKUM HALİ
Mekanın menüdeki özel ürünü bonfile lokumdan da bahsetmek
gerekiyor. Erzincan yöresinde kekikle lezzetlenen etlerden yapılan bonfile
lokum, yumuşaklığı ile hafızada yer ediniyor. Bonfilede kullanılan etin, 12-15
aylık dişi büyükbaş hayvandan elde edildiğini öğrendim. Ahşap üzerinde kaya
tuzu, taze kekik dalları ve mantar sote ile birlikte servis edilen bonfile
lokum, bir porsiyonla yetinilmeyecek kadar leziz. Siparişiniz sırasında orta
pişmiş isteğinizi belirtirseniz, en iyi kıvamı yakalayabilirsiniz. Çok pişmiş et
sevenler, bonfile lokumdan aynı tadı alamayabilir. Yemeğinizin yanında mezelere
devam etmek isterseniz, Erzincan Eğin (bugünkü adı Kemaliye) yöresine özgü
piyazı deneyebilirsiniz. Eğin piyazı; domates, salatalık, biber, soğan ve
maydanoz gibi salata malzemelerine eklenen kuru dut, çökelek ve reyhan ile
hazırlanıyor.
TEREYAĞDA KAVRULAN CEVİZLİ
KAYISILAR
Evin Döner’de tatlı kapanış için de yöresel seçenekler bulunuyor.
Farklı tatlardan uzak durmayı tercih edenlerdenseniz, sütlacı tercih
edebilirsiniz. Toprak kapta sunulan sütlacın üzerinde kuş üzümü ve antep fıstığı
bulunuyor. Pirinç yoğunluğunun az olduğu sütlacın yanında fındık parçacıkları ve
harnup pekmezi isteyebilirsiniz. Fıstıklı ve dondurmalı katmer de mekandaki bir
diğer tatlı. Bunların dışında yöresel bir tatlıyla tanışmak isteyenlere “kasefe”
adlı Erzincan lezzetini öneriyorum. Kasefe, tereyağda kavrulan Erzincan
kayısısına eklenen cevizler ile metal bir kapta sıcak servis ediliyor. Sizin
için ağır ama lezzetli bir deneyim olabilir. Mekanda yemeğin ardından biraz
vakit geçirip, keyif yapmak isterseniz; bakır cezvede sıcak kum üzerinde
pişirilen dibek kahvesini yudumlayabilirsiniz. Yanında gelen limonlu naneli su,
yemeği fazla kaçıranlara iyi gelecektir. Ayrıca mekanda servis edilen Erzincan
sodası, olası hazım sorunu için birebir...
MENÜDE NE VAR
- Döner 16 TL
- Döner beğendi 25 TL
- Cızbız döner 30 TL
- Evince 25 TL
- Bonfile lokum 35 TL
- Eğin piyazı 7,50 TL
- Sütlaç 10 TL
- Kasefe 10 TL
Evin Döner adres ve telefon
Muhsin Yazıcıoğlu Cd. No: 17/13 Çukurambar/Ankara
0312 210 1979
- Döner beğendi 25 TL
- Cızbız döner 30 TL
- Evince 25 TL
- Bonfile lokum 35 TL
- Eğin piyazı 7,50 TL
- Sütlaç 10 TL
- Kasefe 10 TL
Evin Döner adres ve telefon
Muhsin Yazıcıoğlu Cd. No: 17/13 Çukurambar/Ankara
0312 210 1979
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map