Yaz döneminde yeşil fonlu açık hava mekanlara kaçan Ankaralılar için sezonun sonu gelmeye başladı. Lezzet avcıları, yağmurlu günlerle beraber kent içindeki korunaklı
aynı zamanda manzaralı adreslere yöneliyor. Şehir merkezinde bir yanında Ankara
panoraması diğer yanında tatil köyü görünümü sunan, mutfağında ise yöresel
lezzetlerle dünya mutfağını adapte etmeyi başarabilmiş bir mekan hayal edin.
Sözünü ettiğim kombinasyonun Başkent için “imkansız” olduğunu düşünebilirsiniz.
Sevinerek belirtmeliyim ki değil...
MİTOLOJİK İSİM
Mekan adını, mitolojide avukatlığın ilk temsilcileri kabul edilen
litailerden alıyor. Geniş terasta yemeğinize eşlik edecek iki farklı manzara
seçeneği bulunuyor. Cadde tarafını tercih ederseniz akşam ışıkları ile renklenen
keyifli bir Çankaya panoraması sizi bekliyor. Eğer iç tarafta kalmak isterseniz
ışıklandırılan yüzme havuzunu izliyorsunuz. Yaz döneminde Ankara dışına
çıkamayanlardansanız, kendinizi Akdeniz bölgesindeki bir tatil köyünün
restoranındaymış gibi hissedebilirsiniz. Fiziksel özelliklerin ardından sıra
Litai’nin mutfak ve sunumuna geliyor.
AKDENİZ TABAKLARI
Mekanda soğuk bir başlangıç yapmak için önereceğim iki seçenek
var. Akdeniz meze ya da zeytinyağlı tabağını tercih ederseniz yemeğinizin
keyifli başlayacağını söyleyebilirim. Akdeniz meze tabağının ilk üyesi taze
fesleğenli ezine peynirinin eşlik ettiği roast beef oluyor. Az pişmiş etten
korkup, yurt dışı deneyimlerinde siparişini tabağında bırakanlara bir hatırlatma
yapmak gerekiyor. Litai’de roast beef en pişmiş haliyle geliyor. Mekan bu konuda
Türkiye’nin genel alışkanlığına ayak uyduruyor. Tabağın diğer unsurları ise
vişneli yaprak sarma, közlenmiş patlıcan üzerinde enginar kalbi oluyor. Meze
serisine Hatay’dan katılan humus ve babagannuşu unutmamak gerekiyor. Litai’de
zeytinyağlı tabağını tercih etmeniz durumunda; imam bayıldı, enginar, yaprak
sarma ve şakşuka bulunuyor. Tabaktaki bir üyenin altını çizmek gerekiyor.
Şakşukanın üretim sürecinde yapılan şekerli bir işlem ile patlıcanın acısı
alınıyor. Bu işlemin şakşukaya verdiği tadı denemeniz gerekiyor. Meze tabağının
tüm unsurları başarılı fakat şakşukanın yeri başka...
TENCEREDE SUNUM
Litai’de başlangıçta ısınmak isteyenlere hitap edecek lezzet,
tenceresi ile servis edilen minestrone çorba oluyor. Et suyunda pişen havuç,
kabak, renkli biber ve yıldız şehriyeler ile lezzetli olmasının yanı sıra
besleyici bir seçenek. Ahşap platformun üzerine yerleştirilen minik kırmızı
tencerelerde servis edilen minestrone çorbaya sunumda baharatlı yufka parçaları
ekleniyor. Yaklaşan sonbaharın serin akşamlarında içinizi ısıtabilir. Süt
ürünlerini sevenlere Litai’nin menüsünde bulunan peynir tabağını öneriyorum.
Ahşap platform üzerinde sunulan çeşit çeşit peynire mevsim meyveleri eşlik
ediyor. Şık sunumda rokfor, çizgi filmleri hatırlatan İtalyan gravyeri, isli
Çerkes, taze kaşar ve Ezine koyun peynirleri sıralanıyor. Papaz eriği, granny
smith elma, siyah üzüm, şeftali ve ceviz ise tabağa eşlik eden diğer unsurlar
oluyor.
BU SARMA BİR BAŞKA
Ara sıcakta önerim sakatattan yana olacak. Trakya bölgesinin en
meşhur yemeklerinden biri olan Edirne yaprak ciğeri Litai’de farklı bir formatta
hazırlanıyor. Kalın yapraklar halinde kesilen kuzu ciğeri, kaynar yağda
kızartılıyor. Kekik, pul biber, tane karabiber ve tereyağı ile sotelendikten
sonra soğan, çeri domates, dere otu eşliğinde servise sunuluyor. Ana yemekte
tercih edebileceğiniz ilk seçenek sarma kebap olmalı. Dövülerek bir hayli
inceltilen kuzu kaburga etleri, bonfile parçalarının üzerine sarılıyor. Şık
baharatlar ile marine edilen kebap, ateşle buluştuğunda ortaya farklı bir kebap
çıkıyor. Sarma kebaba sunumda; soğan piyazı, közlenmiş mantar, tereyağlı pilav
ve elma dilimli patatesler eşlik ediyor. Eğer kalabalık masada sadece bir kişi
sarma sipariş ettiyse, kebabını diğerleri ile paylaşmak zorunda kalabilir.
GÜVEÇTE FENER LEZZETİ
Kırmızı etten uzak duranlar için Litai’de deniz mahsullü
seçenekler de bulunuyor. Tadına baktığım fener kavurma, balık severleri mutlu
edebilecek bir seçenek. Görüntüsü ile tadı arasında büyük tezat teşkil eden
fener balığı, mekanda özenli bir şekilde hazırlanıyor. Tüm çirkinliğine karşın
lezzetli eti ile bilinen balıktan elde edilen parçalar tereyağında soteleniyor.
Karides parçacıkları, mantar, arpacık, soğan ve domates eklendikten sonra
lezzetini kaybetmemesi için piştiği tava içerisinde servis ediliyor.
Yeşillikler, domates ve soğan; balığın sunum arkadaşları oluyor. Litai’nin
mutfağı, meslek yaşamına “Atatürk’ün lokantası” olarak bilinen, geçtiğimiz
yıllarda kapatılan Çiftlik Merkez Lokantası’nda başlayan şef Murat Akbaş
tarafından yönetiliyor.
SUNUMUYLA FARKLI
Litai’de tatlı kapanış için damla sakızlı muhallebi, portakallı
krem brule ve incirli hurma gibi seçenekler bulabilmek mümkün. Fakat tatlı
konusunda hassas biri olarak cheesecake önereceğim. Lezzeti ve sunumu ile
başarılı bulduğum cheesecake; papaz eriği, granny smith elma ve şeftali ile
birlikte servis ediliyor. Yemeğin sonunda hiç yeriniz kalmamış olsa bile
sunumuyla iştahınızı yeniden açabilir. Araçlarıyla gelen konuklar için otoparkı
bulunan mekandaki artık yemeklerin çöp yerine hayvan barınaklarına
gönderildiğini hatırlatmakta fayda var.
MENÜDE NE VAR
- Zeytinyağlı tabağı 9 TL
- Meze tabağı 25 TL
- Peynir tabağı 15 TL
- Minestrone çorba 4 TL
- Yaprak ciğer 24 TL
- Sarma kebap 31 TL
- Fener kavurma 22 TL
- Cheesecake 7 TL
- Meze tabağı 25 TL
- Peynir tabağı 15 TL
- Minestrone çorba 4 TL
- Yaprak ciğer 24 TL
- Sarma kebap 31 TL
- Fener kavurma 22 TL
- Cheesecake 7 TL
Litai Restoran adres ve telefon:
Oğuzlar Mh. İlhami Soysal Sk. No:3 Balgat/Ankara
0312 287 8790
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map