 Dışarıda buluşup, bir şeyler içmek isteyen dostlar, aktivitelerine lezzet katmak istediklerinde genellikle meze mekanlarını tercih eder. Yoğurtlu, zeytinyağlı, sebzeli ve deniz mahsullü küçük tabaklarla 
kaplanan masa, muhabbete renk katar. Hele bir de gidilen mekan; ahşap 
sandalyaler, duvarlardaki tarihi objeler, loş ışık ve düşük sesli nostaljik 
müziğe sahipse dost buluşması, hiç bitmemesi istenen bir geceye dönüşebilir. 
Böyle etkinliklerde tercihim, samimiyetin kaybolmaması için küçük mekanlarda, 
köşe masalardan yana olur. Bu hafta, yukarıda bahsettiğim özellikleri büyük 
ölçüde karşılayan, ana yemeksiz menüsü ile mezele ve ara sıcaklara odaklanan bir 
mekanı ziyaret ettim.
Dışarıda buluşup, bir şeyler içmek isteyen dostlar, aktivitelerine lezzet katmak istediklerinde genellikle meze mekanlarını tercih eder. Yoğurtlu, zeytinyağlı, sebzeli ve deniz mahsullü küçük tabaklarla 
kaplanan masa, muhabbete renk katar. Hele bir de gidilen mekan; ahşap 
sandalyaler, duvarlardaki tarihi objeler, loş ışık ve düşük sesli nostaljik 
müziğe sahipse dost buluşması, hiç bitmemesi istenen bir geceye dönüşebilir. 
Böyle etkinliklerde tercihim, samimiyetin kaybolmaması için küçük mekanlarda, 
köşe masalardan yana olur. Bu hafta, yukarıda bahsettiğim özellikleri büyük 
ölçüde karşılayan, ana yemeksiz menüsü ile mezele ve ara sıcaklara odaklanan bir 
mekanı ziyaret ettim.
DOMATES YERİNE KAPYA BİBER
Nene Hatun Caddesi’nde yaklaşık 1,5 yıldır hizmet veren Miso, 
sanki yarım asırdır aynı yerdeymiş havası yaratan bir atmosfere sahip. Mekanda 
sizi; loş ışık, ahşap sandalyeler, hafiften işittiğiniz nostaljik müzik, ve 
duvarları süsleyen eski objeler karşılıyor. Konuklara, Atatürk’ün mezesi beyaz 
leblebi ve Çubuk turşusu ile “Hoşgeldiniz” deniliyor. Ardından mezelerinizi 
seçmeye başlıyorsunuz. Menüde ana yemek olmadığını bir kez daha hatırlatmak 
gerekiyor. Çok açsanız, meze çeşitliliğini zengin tutmanız gerekiyor. Son 
dokunuşları da ara sıcaklarla yapabilirsiniz. Miso’da tadına baktığım meze 
serisinin ilk üyesi kapya biber ezmesi oldu. Kış aylarında nitelikli domates 
bulunamadığı için kapya biber ile yapılan ezmede nar ekşisi ve damak dolduran 
bir baharat karışımı kullanılıyor. Ezme severler için farklı bir deneyim... 
Tercihini yoğurtlu mezelerden yana kullananların ilgisini çekebilecek üç farklı 
seçenek denedim. Yoğurtlu atomun üzerini Arnavut biberler ve onların rengini 
alan yağ süslüyor. Altyapıda kullanılan ise süzme yoğurt oluyor. 
AYVALIK’TAN KABAK VE CEVİZ 
MEZESİ
İlk kez denediğim ve Ayvalık yöresine ait olduğunu öğrendiğim 
cevizli yoğurtlu kabak, hoş bir seçenek. Bol sarımsaklı bir meze olduğunu 
hatırlatmakta fayda var. Kabak ve cevizler çok küçük parçalara ayrıldığı için 
ilk tadına bakıldığında tam olarak ne yediğinizi anlamayabilirsiniz. Masanızda 
bulunması gereken bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. Mekanda; pazı 
yapraklarının haşlanmış buğday ile bir araya gelip, süzme yoğurtla buluştuğu bir 
başka alternatifi deneyebilirsiniz.Bu mezeyi, yoğurtlu yarmalı pazı ismiyle 
sipariş edebilirsiniz. Kuru iç bakladan yapılan fava, pürüzsüz yapısı ile tam 
not aldı. Dereotu ve soğanla çeşnilendirilen mezeyi damak üzerinde dağıtmayı 
denemenizi öneririm. Tadını daha iyi alacaksınız. Bombay fasülyeden yapılan 
pilaki, sap kereviz katılarak sebze suyu ile üretiliyor. Bu yöntemin pilakinin 
lezzetine yaptığı kaykıyı fark edebilirsiniz. Pilaki, üzerinde kıyılmış 
maydanozlarla servis ediliyor. Şu aralar mevsimi yaşanan enginar da Miso’da 
tadına bakılması gereken mezelerden biri oluyor. Deniz ürünsüz yapamayanlar 
mekanın lakerdasını deneyebilir. Torikten yapılan lakerda, bir süre suda 
bekletildikten sonra servis ediliyor. Bu haliyle damağınızı yakmayacak bir forma 
kavuşuyor. Sakatat sevenler sebze suyu ile haşlanan beyin salatayı, masalarının 
bir kenarına iliştirebilir. 
TEREYAĞDA YAPRAK CİĞER
Mezelerle doyma eşğine yaklaşsanız dahi mekanda denenmesini 
önereceğim üç farklı ara sıcak var. Bunlardan ilki, üzerinde kekik, pul biber, 
kimyon, kırmızı ve karabiber ile servis edilen tereyağlı yaprak ciğer olacak. 
Sumaklı soğan eşliğinde servis edilen ciğeri, hiç bekletmeden mideye indirmek 
gerekiyor. Soğuduğunda aynı keyfi vermeyebilir. Kalabalık masalarda paylaşım 
kavgası yaşatabilecek bir yiyecek olduğunu hatırlatmakta fayda var. Şişe 
geçirilen küp şeklindeki hellim peyniri ile kabak ve pastırma dilimlerinin 
zeytinyağda pişirilmesi ile hazırlanan şişte hellim, ara sıcaklar arasındaki 
keyifli seçeneklerden biri oluyor. Sebze suyunda pişen etli pazı sarma, 
annenizin mutfağını hatırlatabilir. Amasya danası ve Balıkesir kuzusunun 
karışımından elde edilen etin kullanıldığı öğrendiğim sarma, küçük bir tavada, 
domates sosunun içinde üzerine yoğurt ilavesiyle servis ediliyor. 
YÖREYE ÖZGÜ MEZE GÜNLERİ
Mekana şu aralar uğramanız durumunda farklı bir meze menüsü ile 
karşılaşmanız olası.. Keza Miso’nun, 1,5 ay boyunca yöresel meze günleri 
yapacağını öğrendim. Konuklara; mart ayının ilk yarısında Ankara mezeleri, 
ikinci yarısında ise Gaziantep mezeleri sunulacak. Nisan ayının ilk yarısı ise 
Yunan mezelerine ayrılacak.
MODERN KÜNEFE
Miso’da tatlı kapanışta deneyebileceğiniz iki alternatif var. 
Tatlı ile seviyeli bir ilişkiniz varsa, ikisinin de tadına bakmanızı öneriyorum. 
Mevsimi olması itibariyle önceliği ayva tatlısına verebilirsiniz. Keza yakın 
zamanda bulunamaz hale gelecek. Nar sosu ile hazırlanan ayva, üst bölümü yumuşak 
alt bölümü ise hafif sert bir formada sunuluyor. Lezzetinin yanı sıra yemesi de 
kolaylaşıyor. Mekanda “modern kadayıf” adı verilen ilginç tatlıyı da 
deneyibilirsiniz. Hataydan gelen künefe peyniri silindir bir forma 
kavuşturulduktan sonra üzerine kadayıf kaplanıyor. Sıcak halde şerbetlenen 
silindir künefe makul oranda şerbetlenerek servise hazır hale geliyor. Tatlıda 
farklılık arayanların mutlaka denemesi gereken bir seçenek olduğunu hatırlatmak 
gerekiyor.
MENÜDE NE VAR
- Mezeler 5-12 TL
- Pazı sarma 9 TL
- Yaprak ciğer 18 TL
- Hellim şiş 12 TL
- Ayva tatlısı 10 TL
- Künefe 12 TL
- Pazı sarma 9 TL
- Yaprak ciğer 18 TL
- Hellim şiş 12 TL
- Ayva tatlısı 10 TL
- Künefe 12 TL
Miso Meyhane adres ve telefon:
Nene Hatun Cad. No: 73 Çankaya/Ankara
 

