Dışarıda buluşup, bir şeyler içmek isteyen dostlar, aktivitelerine lezzet katmak istediklerinde genellikle meze mekanlarını tercih eder. Yoğurtlu, zeytinyağlı, sebzeli ve deniz mahsullü küçük tabaklarla
kaplanan masa, muhabbete renk katar. Hele bir de gidilen mekan; ahşap
sandalyaler, duvarlardaki tarihi objeler, loş ışık ve düşük sesli nostaljik
müziğe sahipse dost buluşması, hiç bitmemesi istenen bir geceye dönüşebilir.
Böyle etkinliklerde tercihim, samimiyetin kaybolmaması için küçük mekanlarda,
köşe masalardan yana olur. Bu hafta, yukarıda bahsettiğim özellikleri büyük
ölçüde karşılayan, ana yemeksiz menüsü ile mezele ve ara sıcaklara odaklanan bir
mekanı ziyaret ettim.
DOMATES YERİNE KAPYA BİBER
Nene Hatun Caddesi’nde yaklaşık 1,5 yıldır hizmet veren Miso,
sanki yarım asırdır aynı yerdeymiş havası yaratan bir atmosfere sahip. Mekanda
sizi; loş ışık, ahşap sandalyeler, hafiften işittiğiniz nostaljik müzik, ve
duvarları süsleyen eski objeler karşılıyor. Konuklara, Atatürk’ün mezesi beyaz
leblebi ve Çubuk turşusu ile “Hoşgeldiniz” deniliyor. Ardından mezelerinizi
seçmeye başlıyorsunuz. Menüde ana yemek olmadığını bir kez daha hatırlatmak
gerekiyor. Çok açsanız, meze çeşitliliğini zengin tutmanız gerekiyor. Son
dokunuşları da ara sıcaklarla yapabilirsiniz. Miso’da tadına baktığım meze
serisinin ilk üyesi kapya biber ezmesi oldu. Kış aylarında nitelikli domates
bulunamadığı için kapya biber ile yapılan ezmede nar ekşisi ve damak dolduran
bir baharat karışımı kullanılıyor. Ezme severler için farklı bir deneyim...
Tercihini yoğurtlu mezelerden yana kullananların ilgisini çekebilecek üç farklı
seçenek denedim. Yoğurtlu atomun üzerini Arnavut biberler ve onların rengini
alan yağ süslüyor. Altyapıda kullanılan ise süzme yoğurt oluyor.
AYVALIK’TAN KABAK VE CEVİZ
MEZESİ
İlk kez denediğim ve Ayvalık yöresine ait olduğunu öğrendiğim
cevizli yoğurtlu kabak, hoş bir seçenek. Bol sarımsaklı bir meze olduğunu
hatırlatmakta fayda var. Kabak ve cevizler çok küçük parçalara ayrıldığı için
ilk tadına bakıldığında tam olarak ne yediğinizi anlamayabilirsiniz. Masanızda
bulunması gereken bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. Mekanda; pazı
yapraklarının haşlanmış buğday ile bir araya gelip, süzme yoğurtla buluştuğu bir
başka alternatifi deneyebilirsiniz.Bu mezeyi, yoğurtlu yarmalı pazı ismiyle
sipariş edebilirsiniz. Kuru iç bakladan yapılan fava, pürüzsüz yapısı ile tam
not aldı. Dereotu ve soğanla çeşnilendirilen mezeyi damak üzerinde dağıtmayı
denemenizi öneririm. Tadını daha iyi alacaksınız. Bombay fasülyeden yapılan
pilaki, sap kereviz katılarak sebze suyu ile üretiliyor. Bu yöntemin pilakinin
lezzetine yaptığı kaykıyı fark edebilirsiniz. Pilaki, üzerinde kıyılmış
maydanozlarla servis ediliyor. Şu aralar mevsimi yaşanan enginar da Miso’da
tadına bakılması gereken mezelerden biri oluyor. Deniz ürünsüz yapamayanlar
mekanın lakerdasını deneyebilir. Torikten yapılan lakerda, bir süre suda
bekletildikten sonra servis ediliyor. Bu haliyle damağınızı yakmayacak bir forma
kavuşuyor. Sakatat sevenler sebze suyu ile haşlanan beyin salatayı, masalarının
bir kenarına iliştirebilir.
TEREYAĞDA YAPRAK CİĞER
Mezelerle doyma eşğine yaklaşsanız dahi mekanda denenmesini
önereceğim üç farklı ara sıcak var. Bunlardan ilki, üzerinde kekik, pul biber,
kimyon, kırmızı ve karabiber ile servis edilen tereyağlı yaprak ciğer olacak.
Sumaklı soğan eşliğinde servis edilen ciğeri, hiç bekletmeden mideye indirmek
gerekiyor. Soğuduğunda aynı keyfi vermeyebilir. Kalabalık masalarda paylaşım
kavgası yaşatabilecek bir yiyecek olduğunu hatırlatmakta fayda var. Şişe
geçirilen küp şeklindeki hellim peyniri ile kabak ve pastırma dilimlerinin
zeytinyağda pişirilmesi ile hazırlanan şişte hellim, ara sıcaklar arasındaki
keyifli seçeneklerden biri oluyor. Sebze suyunda pişen etli pazı sarma,
annenizin mutfağını hatırlatabilir. Amasya danası ve Balıkesir kuzusunun
karışımından elde edilen etin kullanıldığı öğrendiğim sarma, küçük bir tavada,
domates sosunun içinde üzerine yoğurt ilavesiyle servis ediliyor.
YÖREYE ÖZGÜ MEZE GÜNLERİ
Mekana şu aralar uğramanız durumunda farklı bir meze menüsü ile
karşılaşmanız olası.. Keza Miso’nun, 1,5 ay boyunca yöresel meze günleri
yapacağını öğrendim. Konuklara; mart ayının ilk yarısında Ankara mezeleri,
ikinci yarısında ise Gaziantep mezeleri sunulacak. Nisan ayının ilk yarısı ise
Yunan mezelerine ayrılacak.
MODERN KÜNEFE
Miso’da tatlı kapanışta deneyebileceğiniz iki alternatif var.
Tatlı ile seviyeli bir ilişkiniz varsa, ikisinin de tadına bakmanızı öneriyorum.
Mevsimi olması itibariyle önceliği ayva tatlısına verebilirsiniz. Keza yakın
zamanda bulunamaz hale gelecek. Nar sosu ile hazırlanan ayva, üst bölümü yumuşak
alt bölümü ise hafif sert bir formada sunuluyor. Lezzetinin yanı sıra yemesi de
kolaylaşıyor. Mekanda “modern kadayıf” adı verilen ilginç tatlıyı da
deneyibilirsiniz. Hataydan gelen künefe peyniri silindir bir forma
kavuşturulduktan sonra üzerine kadayıf kaplanıyor. Sıcak halde şerbetlenen
silindir künefe makul oranda şerbetlenerek servise hazır hale geliyor. Tatlıda
farklılık arayanların mutlaka denemesi gereken bir seçenek olduğunu hatırlatmak
gerekiyor.
MENÜDE NE VAR
- Mezeler 5-12 TL
- Pazı sarma 9 TL
- Yaprak ciğer 18 TL
- Hellim şiş 12 TL
- Ayva tatlısı 10 TL
- Künefe 12 TL
- Pazı sarma 9 TL
- Yaprak ciğer 18 TL
- Hellim şiş 12 TL
- Ayva tatlısı 10 TL
- Künefe 12 TL
Miso Meyhane adres ve telefon:
Nene Hatun Cad. No: 73 Çankaya/Ankara