Miso Meyhane'de meze muhabbeti

Dışarıda buluşup, bir şeyler içmek isteyen dostlar, aktivitelerine lezzet katmak istediklerinde genellikle meze mekanlarını tercih eder. Yoğurtlu, zeytinyağlı, sebzeli ve deniz mahsullü küçük tabaklarla kaplanan masa, muhabbete renk katar. Hele bir de gidilen mekan; ahşap sandalyaler, duvarlardaki tarihi objeler, loş ışık ve düşük sesli nostaljik müziğe sahipse dost buluşması, hiç bitmemesi istenen bir geceye dönüşebilir. Böyle etkinliklerde tercihim, samimiyetin kaybolmaması için küçük mekanlarda, köşe masalardan yana olur. Bu hafta, yukarıda bahsettiğim özellikleri büyük ölçüde karşılayan, ana yemeksiz menüsü ile mezele ve ara sıcaklara odaklanan bir mekanı ziyaret ettim.

DOMATES YERİNE KAPYA BİBER

Nene Hatun Caddesi’nde yaklaşık 1,5 yıldır hizmet veren Miso, sanki yarım asırdır aynı yerdeymiş havası yaratan bir atmosfere sahip. Mekanda sizi; loş ışık, ahşap sandalyeler, hafiften işittiğiniz nostaljik müzik, ve duvarları süsleyen eski objeler karşılıyor. Konuklara, Atatürk’ün mezesi beyaz leblebi ve Çubuk turşusu ile “Hoşgeldiniz” deniliyor. Ardından mezelerinizi seçmeye başlıyorsunuz. Menüde ana yemek olmadığını bir kez daha hatırlatmak gerekiyor. Çok açsanız, meze çeşitliliğini zengin tutmanız gerekiyor. Son dokunuşları da ara sıcaklarla yapabilirsiniz. Miso’da tadına baktığım meze serisinin ilk üyesi kapya biber ezmesi oldu. Kış aylarında nitelikli domates bulunamadığı için kapya biber ile yapılan ezmede nar ekşisi ve damak dolduran bir baharat karışımı kullanılıyor. Ezme severler için farklı bir deneyim... Tercihini yoğurtlu mezelerden yana kullananların ilgisini çekebilecek üç farklı seçenek denedim. Yoğurtlu atomun üzerini Arnavut biberler ve onların rengini alan yağ süslüyor. Altyapıda kullanılan ise süzme yoğurt oluyor.

AYVALIK’TAN KABAK VE CEVİZ MEZESİ

İlk kez denediğim ve Ayvalık yöresine ait olduğunu öğrendiğim cevizli yoğurtlu kabak, hoş bir seçenek. Bol sarımsaklı bir meze olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kabak ve cevizler çok küçük parçalara ayrıldığı için ilk tadına bakıldığında tam olarak ne yediğinizi anlamayabilirsiniz. Masanızda bulunması gereken bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. Mekanda; pazı yapraklarının haşlanmış buğday ile bir araya gelip, süzme yoğurtla buluştuğu bir başka alternatifi deneyebilirsiniz.Bu mezeyi, yoğurtlu yarmalı pazı ismiyle sipariş edebilirsiniz. Kuru iç bakladan yapılan fava, pürüzsüz yapısı ile tam not aldı. Dereotu ve soğanla çeşnilendirilen mezeyi damak üzerinde dağıtmayı denemenizi öneririm. Tadını daha iyi alacaksınız. Bombay fasülyeden yapılan pilaki, sap kereviz katılarak sebze suyu ile üretiliyor. Bu yöntemin pilakinin lezzetine yaptığı kaykıyı fark edebilirsiniz. Pilaki, üzerinde kıyılmış maydanozlarla servis ediliyor. Şu aralar mevsimi yaşanan enginar da Miso’da tadına bakılması gereken mezelerden biri oluyor. Deniz ürünsüz yapamayanlar mekanın lakerdasını deneyebilir. Torikten yapılan lakerda, bir süre suda bekletildikten sonra servis ediliyor. Bu haliyle damağınızı yakmayacak bir forma kavuşuyor. Sakatat sevenler sebze suyu ile haşlanan beyin salatayı, masalarının bir kenarına iliştirebilir.

TEREYAĞDA YAPRAK CİĞER

Mezelerle doyma eşğine yaklaşsanız dahi mekanda denenmesini önereceğim üç farklı ara sıcak var. Bunlardan ilki, üzerinde kekik, pul biber, kimyon, kırmızı ve karabiber ile servis edilen tereyağlı yaprak ciğer olacak. Sumaklı soğan eşliğinde servis edilen ciğeri, hiç bekletmeden mideye indirmek gerekiyor. Soğuduğunda aynı keyfi vermeyebilir. Kalabalık masalarda paylaşım kavgası yaşatabilecek bir yiyecek olduğunu hatırlatmakta fayda var. Şişe geçirilen küp şeklindeki hellim peyniri ile kabak ve pastırma dilimlerinin zeytinyağda pişirilmesi ile hazırlanan şişte hellim, ara sıcaklar arasındaki keyifli seçeneklerden biri oluyor. Sebze suyunda pişen etli pazı sarma, annenizin mutfağını hatırlatabilir. Amasya danası ve Balıkesir kuzusunun karışımından elde edilen etin kullanıldığı öğrendiğim sarma, küçük bir tavada, domates sosunun içinde üzerine yoğurt ilavesiyle servis ediliyor.

YÖREYE ÖZGÜ MEZE GÜNLERİ

Mekana şu aralar uğramanız durumunda farklı bir meze menüsü ile karşılaşmanız olası.. Keza Miso’nun, 1,5 ay boyunca yöresel meze günleri yapacağını öğrendim. Konuklara; mart ayının ilk yarısında Ankara mezeleri, ikinci yarısında ise Gaziantep mezeleri sunulacak. Nisan ayının ilk yarısı ise Yunan mezelerine ayrılacak.

MODERN KÜNEFE

Miso’da tatlı kapanışta deneyebileceğiniz iki alternatif var. Tatlı ile seviyeli bir ilişkiniz varsa, ikisinin de tadına bakmanızı öneriyorum. Mevsimi olması itibariyle önceliği ayva tatlısına verebilirsiniz. Keza yakın zamanda bulunamaz hale gelecek. Nar sosu ile hazırlanan ayva, üst bölümü yumuşak alt bölümü ise hafif sert bir formada sunuluyor. Lezzetinin yanı sıra yemesi de kolaylaşıyor. Mekanda “modern kadayıf” adı verilen ilginç tatlıyı da deneyibilirsiniz. Hataydan gelen künefe peyniri silindir bir forma kavuşturulduktan sonra üzerine kadayıf kaplanıyor. Sıcak halde şerbetlenen silindir künefe makul oranda şerbetlenerek servise hazır hale geliyor. Tatlıda farklılık arayanların mutlaka denemesi gereken bir seçenek olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

MENÜDE NE VAR
- Mezeler 5-12 TL
- Pazı sarma 9 TL
- Yaprak ciğer 18 TL
- Hellim şiş 12 TL
- Ayva tatlısı 10 TL
- Künefe 12 TL

Miso Meyhane adres ve telefon:
Nene Hatun Cad. No: 73 Çankaya/Ankara
0312 446 2727