Yaz aylarında piknik alanlarından yükselen dumanlar kısa sürede
kaybolup, gitse de mangal süreci ciddi uğraş ve meziyet gerektirir. Ustası
tarafından kolayca köz haline getirilebilen mangal kömürü, amatörü bir anda
“dalga” konusu yapabilir. Mangalı ateşleme görevini üstlenen “şanslı” kişi, ilk
andan itibaren aç bekleyen piknik ekibinden gelen psikolojik baskıyı hissetmeye
başlar. Ahalinin oturduğu yerden yapmaya başladığı yorumlar, “Ya yakamazsam”
stresini körükler. Çıra ve kömürlerin titizlikle dizilmesinin ardından ateşe
verilen mangalı oturup, izlemek olmaz. Alevlerin devamlılığını sağlamak için
hava akımına ihtiyaç vardır. Kimi olayı seyyar bir baca ile çözmeye çalışırken,
kimi de sert bir cisimle yelleme derdine düşer. Ellerin su toplaması işten bile
değildir.
İşin kolayına kaçanlar, ortamda elektrik bulabilirlerse saç kurutma
makinası işe bir miktar teknoloji karıştırabilir. Tehlikeli denemeler yapmayı
seven bünyeler ise mangalı otomobil eksozuna yanaştırıp, “ara gaz” ile ateşi
harlamayı dener. Stresi, emeği, lezzeti... Mangal, her yönüyle keyifli bir yeme
içme aktivitesidir.
MAŞANIN KONTROLÜ SİZDE
Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez ritüellerinden biri olan
mangalı, kışın soğuğunda yapabilmek ise ayrı bir zahmetlidir. Yukarıda
bahsettiğim süreçlere girmeden, köz köz kömürleri hazır bir mangalın başına
oturmak ne kadar kolay olurdu değil mi? Hele hava sıcaklığının düşük seyrettiği
kış günlerinde bu mangal kapalı bir mekana kurulsaydı, keyfine doyum olmazdı.
Mangal konusunda, gönüllü bir arkadaşınızın sırtına binmeden “Armut piş, ağzıma
düş” yapabilmek çok da zor değil. Bu hafta kapalı bölümündeki masalarının
ortasına kurduğu mangallar ile keyfin hazır halini sevenleri mutlu edecek bir
mekanı ziyaret ettim. İncek Bulvarı üzerinde yaklaşık 19 yıldır hizmet veren
İncek Sofrası, ocakbaşı formatını masalara taşıyor. Sınırlı sayıda da olsa,
mekandaki bazı masaların ortasına kurulan mangallarda maşanın kontrolü tamamen
sizde oluyor.
KÖZLERLE ISINAN ORTAM
Mangallı masanıza yerleşmenizin ardından öncelikle köz haline
getirilmiş kömürler ızgaranın altına diziliyor. Siz de ortam ısınmaya başlarken
menüdeki klasik mezeler arasından seçiminizi yapıyorsunuz. İncek Sofrası’nda
tahinli patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, acılı ezme, kuru domates, közlenmiş
patlıcan, peynir dolgulu biber ve atomun tadına baktım. Fırından yeni çıkan
balon lavaş ile birlikte servis edilen mezelere makul seviyede yüklenmenizi
tavsiye ediyorum. Keza pişirme sürecini yöneteceğiniz etlere yer bırakmak
gerekiyor. Mekana çok aç geldiyseniz, mangala dizeceğiniz et ürünlerini sipariş
ermekte gecikmeyin. Kilogram hesabıyla alacağınız etler, çiğ halde masanıza
ulaşıyor.
ETLERİ KURUTMAYIN
Kırmızı et ürünlerinin, kuzu ağırlıklı olduğunu hatırlatmakta
fayda var. Mangalın üzerinde en güzel görüntüyü veren pirzoladan başlayalım.
Kuzunun kaburga kısmından elde edilen etler, üzerindeki yağı ile birlikte
işlenmiş halde geliyor. “İyi pişireyim” derken, kurutmamaya özen göstermek
gerekiyor. Ahşap çubuklara dizilen kuzu parçaları da kömürün üzerinde hassasça
ilgilenilmesi gereken bir başka et ürünü oluyor. Mekandaki kaburga katkılı
köftenin lezzeti tam puan alıyor. Beyaz et severler ise soslu tavuk kanatlarını
ya da kalça etinden yapılan bifteği ateşle buluşturabilir. Yaklaşık 8 kişilik
grupların etrafında toplanabildiği mangallı masaların keyifli bir deneyim
olduğunun altını çizmek gerekiyor. Yemeğin üzerine tatlı kapanış künefe ile
yapılabilir. İncek Sofrası’nda mangallı masa bulabilmek için hafta içi günleri
ya da erken rezervasyon yöntemini kullanmak gerektiğini hatırlatmak
gerekiyor.
MENÜDE NE VAR
- Mezeler 7 TL
- Kırmızı etler 75 TL/kg
- Köfte 55 TL/kg
- Beyaz etler 45 TL/kg
- Künefe 10 TL
- Kırmızı etler 75 TL/kg
- Köfte 55 TL/kg
- Beyaz etler 45 TL/kg
- Künefe 10 TL
İncek Sofrası adres ve telefon:
İncek Mh. Turgut Özal Bulv. No:3 Gölbaşı/Ankara
0312 460 1147
0312 460 1147