Karaca Kardeşler Balık Evi - Fındık yağında tava balığı

Bilim insanlarının Latince isimler ile andıkları deniz ürünleri, halk ağzında az bilinen adlara sahip olabiliyor. Örneğin istavritin; derin sularda yaşayan, iri kafalı, büyük gözlü türüne “yandaroz” deniyor. Bu bilgiyi Google’da arattığınızda sadece “1” sonuç çıkıyor. Aynı balık türündeki birkaç santimetrelik farklar dahi isim değişikliğine neden olabiliyor. Kare bulmacaların popüler yanıtlarından biri olan “kıraça” sözcüğü, 10 santimetreden küçük istavritleri tanımlamak için kullanılıyor. Mezgitin iri hali olarak bilinen kılçıksız, filetosunun tadı ile tavuk etini andıran balığa ise “bakalorya” deniyor. Balık tezgahlarında “bako” şeklinde kısaltılıyor. Türk sularında nesli hızla tükenen iri lüfere verilen isim ise “kofana” oluyor. Bozkır olmasına karşın, tüm denizlerin orta noktasındaki Ankara, balık için birçok alternatife sahip. Bu hafta, yemeğin meze boyutundan uzak kalıp, sadece balık tüketmek isteyenleri mutlu edecek bir mekanı ziyaret ettim.
LAGOS VE MAZAKLI ÇORBA

Yenimahalle metro ve teleferik istasyonu ile birkaç aydır komşuluk eden Karaca Kardeşler Balık Evi’nde tezgahtan seçtiğiniz ürünleri istediğiniz şekilde pişirtebiliyorsunuz. Tezgahla uğraşmak istemeyenler ise servis görevlilerinden yardım alabilir. Izgara ya da tava siparişiniz hazırlanırken, biber turşusu ve havuçlu haydari masanıza ulaşıyor. Mekanın küver setinde yer alan salata, Amasra’daki ünlü muadillerini aratmıyor. Nar katkılı suyuna ekmeğinizi banabilirsiniz. Başlangıçlarla karnınızı doyurmadan önce lagos ve mazaktan yapılan lezzetli çorbanın tadına bakmanızı öneriyorum. Üzerinde dereotu ile birlikte servis edilen çorbanın içinde iri balık parçaları bulunuyor. Bol sarımsak ve tereyağ eklenerek toprak çömlekte pişirilen karides güveci de araya sıkıştırabilirsiniz.

PERŞEMBE’NİN MISIR UNU

Ana yemek faslında hamsi, istavrit ve mezgitten oluşan karışık bir tava tabağının tadına baktım. Ordu Perşembe’den geldiğini öğrendiğim mısır ununa bulanan balıklar, fındık yağında kızartılıyor. Mısır unu ve fındık yağının tavaya giren balığın lezzetine yaptığı önemli katkıyı anlatabilmek güç, denemeniz gerekiyor. Kilo sorunu yaşayıp, kızartmadan uzak kalmak isteyenler ızgara seçeneklerini tercih edebilir. ‘Balık sever’ olarak, deniz ürünleri tüketmeyen biriyle yemeğe çıkmanın ne kadar zor olduğunu bilenlerdenim. Siz balıkları lüpletirken, karşınızdakinin sadece ekmek ve salataya talim etmesi yemeğin keyfini kaçırıyor. Bu sorunu Karaca Kardeşler ile çözebilirsiniz. Menüde balık tüketmeyenleri de mutlu edebilecek seçenekler var. Çamlıdere yaylalarından gelen etle hazırlanan Akçaabat köfte ve kavurma, mekanın diğer lezzetli alternatifleri oluyor. Karaca Kardeşler’de tatlı kapanış, portakal rendeli sıcak irmik helvası ile yapılıyor. Dondurma ile birlikte servis edilen helva, mekanın yoğun anlarında tükenmiş olabiliyor.

MENÜDE NE VAR

- Akçabat köfte 15 TL
- Kavurma 18 TL
- Balıklar kg fiyatı
- Pişirme 5 TL
- Küver 5 TL


Karaca Kardeşler Balık Evi adres ve telefon:
Aşık Çelebi Sokak (Yenimahalle metro istasyonu karşısı) Yenimahalle/Ankara