“Un, süt ve yumurtanın çırpılması ile oluşturulan karışımı, sıcak sac üzerine yayarak döktüğünüzde ortaya ne çıkar?” diye sorsam, İstanbul kökenliler “krep”, İç Anadolulular “cızlak”, Trakyalılar ise “akıtma” yanıtını verir. Özellikle günün ilk öğününe keyif katan bu yiyecek, dünya
açılımını Fransa üzerinden yaptığı için büyük oranda “krep” ismiyle tanınıyor.
İç Anadolu ise akışkan hamurun sıcak sacla temas ettiği anda çıkardığı sesi esas
alarak, krebi, “cızlak” adı ile anıyor. Kahvaltının başlangıç ve kapanış
safhalarına kolaylıkla eşlik edebilen krep, içine peynir eklediğinizde açlık
bastırıyor, fındık kreması sürüldüğünde ise ağız tatlandırıyor. Nötr bir tada
sahip olan krebi hangi içerikle zenginleştireceğiniz, damak tadı ve hayal
gücünüze kalıyor. Krebin dünyaya açılımını sağlayan Fransızlar, bu yiyeceği
sadece sabahları tüketmiyor. Paris sokaklarında bolca rastalanılabilen krep
dükkanları, günün her saatinde hizmet veriyor. Yunanlar ise krepçilere, yoğun
içecek tükettikleri gecelerin sonunda uğruyor. Türkiye’da ise dünya lezzetlerini
sunan birçok restoran menüsünde krebe yer veriyor. Fakat Fransa’daki gibi
menünün krepten ibaret olduğu mekanlar yeni yeni ortaya çıkmaya başladı.
TATLI VE TUZLU BİR ARADA
Yaklaşık iki hafta önce Tunalı Hilmi Caddesi’nde, Kuğulu Park’ın
yanı başında hizmete giren Cızlak’ta menünün yüzde 90’ı kreplerden oluşuyor.
Küçük ve sevimli bir alan olarak dizayn edilen mekanda, kapalı mutfak ortamı
olmadığı için krep üretimi gözünüzün önünde gerçekleşiyor. Mideye indireceğiniz
her şeyin hazırlık sürecini yakından izleyebiliyorsunuz. Menüde yer alan
“cızlak” seçenekleri tuzlu ve tatlı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ankara için
daha önce fazla karşılaşılmayan bir konsept olduğundan servis şekillerine
ilişkin de bilgi vermenin yararlı olacağını düşünüyorum. Cızlak krepleri; tabak,
rulo ve külah şeklinde servis ediyor. Mekanda vakit geçirmek isteyenler, tabağı
tercih edebilir. Sunum; kağıt tabakta, plastik çatal ve bıçakla
gerçekleştiriliyor. Rulo istediğinizde, krebiniz dürüm halini alıyor. Külah ise
yemeğini gezinirken yemek isteyenler için krebin paket halinde sunulmasını
sağlıyor.
Mekana aç geldiğinizde haliyle açılışı tuzlu kreplerden
yapıyorsunuz. Menüde ilk tadına baktığım seçenek “Safinaz” oldu. Saç üzerinde
göz göz pişen krebin arasına ıspanak ve beyaz peynir ekleniyor. Safinaz isminin,
90’lı yılların popüler çizgi filmi Temel Reis’ten geldiğini tahmin ediyorum.
Keza mekanın ortamı, 80 ve 90’lı yıllarda çocuk olanların yüzünü güldürecek çok
sayıda objeye sahip. Bir duvar boyunca yayılan ışıklı vitrin içinde, sürpriz
çikolatadan çıkan oyuncaklardan oluşturulmuş yaklaşık 2 bin parçalık bir
koleksiyon var. Sipariş beklerken oyuncakları incelemek, can sıkıntısına çare
oluyor. Menünün tuzlu üyeleri arasından denediğim ikinci seçenek, tavuklu krep
oldu. Tavuk, mantar ve beşamel sos üçlüsünün hamurun arasına girdiği krep
çeşidi, beyaz et sevenleri mutlu ediyor. Cızlak’ın tuzlular arasındaki favori
krebimi üçüncü denemede buldum. Dana jambon, krem peynir, roka ve çeri domatesli
içeriğe sahip olan krep, menünün tuzlu üyeleri arasında en lezzetlisi oldu.
“Dana jambonlu” adıyla anılan krep, tüm öğünlerde tercih edilebilir.
Tuzlunun ardından tatlısız yapamayanlar için Cızlak’ta şekerli
krep seçenekleri de bulunuyor. Bal ve kaymak karışımı ile ceviz parçalarını
hamurun içerisinde buluştan balkız, yöresel Türk kahvaltılarının tatlı
kapanışını hatırlatıyor. Frutella adlı krepin içerisinde; fındık kreması, muz,
çilek ve file badem bulunuyor. Tatlılar arasındaki favorim ise fıstık reçel adlı
krep oldu. Krebin içerisine sürülen fıstık ezmesine seçetiğiniz bir reçel eşlik
ediyor. Benim tercihim frambuazdan yana oldu. Fıstık reçelde ikili karışıma,
mısır gevreklerinin de eşlik ettiğini hatırlatmakta fayda var. Cızlak’ta tatlı
krepler haricinde profiterol, portakallı muhallebi, muffin ve kurabiye gibi
seçenekler de bulunabiliyor.
MENÜDE NE VAR
- Safinaz 8.50 TL
- Tavuklu 8.50 TL
- Dana jambonlu 11.75 TL
- Balkız 12.25 TL
- Fıstık reçel 8.75 TL
- Frutella 11.25 TL
Cızlak adres ve telefon:
Tunalı Hilmi Caddesi No: 114/22 Çankaya/Ankara
0312 426 2686
MENÜDE NE VAR
- Safinaz 8.50 TL
- Tavuklu 8.50 TL
- Dana jambonlu 11.75 TL
- Balkız 12.25 TL
- Fıstık reçel 8.75 TL
- Frutella 11.25 TL
Cızlak adres ve telefon:
Tunalı Hilmi Caddesi No: 114/22 Çankaya/Ankara
0312 426 2686