Yemeğe başlamadan önce bitişteki tatlıyı düşünmeye başlayanlardansanız, “hafif” bir önerim var. Önce, üzerinde sert bir karamel tabakası oluşturulan, tatlı “creme brulee”nin geçmişine uzanalım. İlk creme brulee tarifine, 1691’de François Massialot tarafından
Paris’te yayınlanan yemek kitabında rastlanıyor. 1800’lerde İngilizce’ye “yanmış
krema” şeklinde çevrilen tatlı aynı dönemde Britanya topraklarında “Trinity
Cream” ve “Cambridge burnt cream” isimleriyle boy gösteriyor. Katalanlar’ın
“crema catalana” ismini verdiği başka bir tür ise Hristiyanların dini bayram
ikramıyken günümüzde her daim tüketilen bir tatlıya dönüşüyor. Creme brulee
adıyla tanıdığımız yaklaşık 3 asırlık lezzetin Fransız mı, İngiliz mi, yoksa
Katalan mı olduğu hala tartışmalı bir konu.
Şeflerin creme brulee üzerindeki
karamel tabakayı oluşturma süreçleri de birbirinden farklılık gösteriyor.
Bilinen geleneksel yöntemde, kasedeki kremanın üzerine eklenen esmer şeker,
dağlama demiri ile eritiliyor. Krema soğutulup, üzerindeki şekerle birlikte
fırına atılabiliyor. Günümüz koşullarında şekerin gaz tabancası ile kremanın
üstünde eritilmesi bir başka karamel tabaka oluşturma yöntemi olarak karşımıza
çıkıyor. En makbulünün geneleksel yöntem olduğunu hatırlatmakta fayda var. Creme
brulee hakkındaki bilgiler ardından, Çatkapı’nın bu haftaki ziyaret ettiği
mekana gelelim.
Ümitköy’de birkaç ay önce hizmet vermeye başlayan Perocchi,
Mutlukent Mahallesi, 1950. Sokak’ta bulunuyor. Menünün pizza ve makarna
çeşitleriyle oluşturulduğu mekan; sakin, gürültüden uzak, yeşillikler arasında
bir bahçeye sahip. Mütevazı görüntüsünün ardında lezzetli yiyeceklerle
karşılaşıyorsunuz. Mekanda yemeğe minestrone çorba ile başladım. Havuç, taze
fasulye, California biberler, patates ve makarna içeren çorba, dağ kekiği ve
rosemary ile çeşnilendiriliyor. Bir dilim limon eklenerek servis edilen çorbanın
tadına bakmanızı öneriyorum. Başlangıç için marul, çeri domates, havuç, hardal
ve balzamik karışımlı bir sos ile servis edilen mozarella stickleri
deneyebilirsiniz. Kalabalık bir masaya sipariş edeceğiniz salata ortamı
renklendirebilir. Roka, kuru domates parçaları ve parmesan üçlüsü ile
oluşturulan roka salata, üzerine eklenen balzamik katkılı sos ile damak dolduran
bir lezzet.
TÜRK DAMAK TADINA KAVURMALI
PİZZA
Menünün ana unsurları arasından ilk denemem ıspanak dolgulu
tortellini oldu. Pesto sosla karıştırılan makarna, üzerine toz parmesan
eklenerek, kuru fesleğen ile birlikte derin bir kasede servis ediliyor. Dolgulu
makarna sevenler tercih edebilir. Menülerde genellikle tereyağ ya da kremalı
versiyonu ile karşılaşılan fettuccineyi Perocchi’de bolonez sos ile birlikte
deneyebilirsiniz. İtalyan tarzında taze üretilen makarnalar için menüde farklı
seçenekler bulunuyor. Pizza seçenekleri arasından Türk damak tadına uygun bir
lezzet denemek isterseniz, önerim közlenmiş patlıcan ve kavurmalı olacak. Orta
kalınlıktaki hamurun üzerine pizza sosu serildikten sonra, mozarella peyniri,
közlenmiş patlıcan, kavurma ve biber parçaları eklenerek fırına veriliyor.
Menüde, et tüketmeyenler için vejeteryan pizza seçeneği bulunuyor. Mozarella
üzerine serilen enginar, brokoli yeşil ve kırmızı biber parçaları ile
oluşturulan vejeteryanı pizzayı acı biber yağı ile çeşnilendirebilirsiniz.
Mekanda pizzalarınızı 22 ve 32 santimetre olmak üzere iki farklı boyutta sipariş
edebiliyorsunuz.
FİNCANDA CREME BRULEE
Perocchi’de tatlı kapanış için ilk önerim creme brulee olacak.
Yazının başlangıcından tarihi ve tekniğinden söz ettiğimiz tatlı, mekanda üç
farklı aroma seçeneği ile sunuluyor. Vanilya, kahve ve portakal aromalı creme
bruleenin tadına bakabilirsiniz. Küçük fincanlar içerisinde hazırlanan
tatlıların, üç seçeneği de aynı sunumda masanıza ulaşıyor. Yoğun tatlılardan
hoşlananlara önerim ise sufle olacak. Dondurma ile birlikte servis edilen sufle
çikolata severleri mutlu edebilir.
MENÜDE NE VAR
- Mozarella stick 6 TL
- Patlıcan kavurmalı pizza 22 TL
- Vejeteryan pizza 14,25 TL
- Roka salata 10,50 TL
- Patlıcan kavurmalı pizza 22 TL
- Vejeteryan pizza 14,25 TL
- Roka salata 10,50 TL
Perocchi adres ve telefon:
Mutlukent Villaları 2. Cad. 1950. Sokak Ümitköy/Ankara
0312 235 9800
0312 235 9800