Sarnıç Gurme - Beyti kebap güvece girdi

Nasıl hazırlanıp, servis edilmesi gerektiği konusunda tartışmaların henüz son bulmadığı kebap türlerinden biridir beyti... Bildiğim kadarıyla yapacağım sınıflamaya da itiraz edenler çıkacaktır ama genel hatlarıyla, kuzu etininin zırhla çekilmesi sonucu oluşan kıymanın, fıstık eklenerek, şişe dizilmesi ile ateşin karşısına çıkmaya hazır hale gelir. Beyti karışımına sarımsak katılıp, katılmayacağı da ayrı bir tartışma konusudur. Sarımsaklısının daha lezzetli olduğunun belirtmek gerekir. Beytinin sunumu konusunda da mutabakat sağlamak zordur. Günümüzde lavaşın içine sarılıp, kesilerek üzerine salçalı sos dökülen kebap aslında “sarma beyti” olanıdır. Ancak bu soslu çeşidin menülerde sadece “beyti” adıyla anılması, kebabın orjinal halinin bilinirliğini azaltıyor. Has “beyti”, Adana kebap gibi lavaşa sarılmadan, üzerine sos dökülmeden, şişten alındığı haliyle servis edilir. “Sarma beyti” adıyla anılan sunum biçiminde ise lavaşa sarılan kebaplar kesilir. Üzerine tereyağ katkılı salçalı sos dökülerek, yoğurt ve bulgur pilavı ile sunulur. Bu hafta ziyaret ettiğim mekanda ise beyti kebabı daha önce karşılaşmadığım bir sunum ile deneme fırsatı buldum.



HER BİRİNE SÜZME YOĞURT
“Lokma kebap” adı verilen yemek ve menüdeki diğer lezzetleri ile Başkent mekanları arasına birkaç ay önce katılan Sarnıç Gurme, Etlik’teki Gazze Caddesi’nde hizmet veriyor. Açık mutfağı ve geniş iç mekanı ile dikkat çeken mekanda yemek; acılı ezme, yoğurtlu semizotu ve balon lavaş ikramı ile başlıyor. Atıştırmalıklar ile açlığınızı bastırırken menüden yemek seçiminizi yapabilirsiniz. Mekandaki ilk önerim beytiyi farklı bir sunuma kavuşturan lokma kebap olacak. Zırhta çekildikten sonra şişe dizilen etler, önce ateşle buluşuyor. Kebap, kömür üzerinde dumanlanırken, mutfak ekibi de bir yandan kebabın altlığını hazırlıyor. Toprak güvecin içine serilen domates, biber ve kaşar peyniri köz üzerinde eritiliyor. Yenilebilecek kıvama gelen beyti kebap lavaşa sarılıp, lokmalar halinde kesiliyor. Tekrar şişe dizilen parçalar, ateş üzerinde bırakılarak sıcak kalmaları sağlanıyor. Güveçteki karışım tamamen eriyince, kebap lokmaları güvecin üzerine diziliyor. Her bir lokmaya süzme yoğurt eklendiğinde sunuma hazır hale gelen kebap, lezzetli bir deneyim vaadediyor.

İNCE HAMUR LEZZETLERİ
Mekanın menüsünde “özel beyti” adıyla anılan yemekte ise şişte pişirilen etler, kaşar ile birlikte ince pide hamurunun arasına ekleniyor. Odun fırında pişen hamurlar kebaplı pide halinde üzerine Antep fıstığı serpilerek, servise sunuluyor. Kebap ve pide ikilisini aynı sunumda tatmak isteyenler, özel beytiyi tercih edebilir. Dana etinden yapılan dönerin, ince hamura saklanması ile hazırlanan kapalı dönerli pide de odun ateşinde pişen bir başka lezzet oluyor. Üzerine tereyağı sürülen pideler, dilimli halde servis ediliyor. Soğutmadan tüketmek gerektiğini hatırlatmak gerekiyor.


BAZLAMADA BURGER
Sarnıç Gurme, el yapımı köfte ve küçük bazlamalar ile hamburgeri yerelleştiriyor. Marul, domates ve kornişon turşu ile birlikte iki küçük bazlama parçasının arasında sunulan Sarnıç burger, başarılı bir lokalleştirme örneği sayılabilir. Geniş bir tabakta servis edilen burgera, baharatlı patates kızartması, karışık yeşillikler ve coleslaw eşlik ediyor. Karbonhidrattan uzak durmak isteyenlere Sarnıç Gurme’nin dana antrikotunu tavsiye ediyorum. Marinasyonun ardından ateşle buluşan antrikot, üzerine cafe de Paris sos eklenerek servis ediliyor. Antrikota; kabak, karnıbahar, havuç ve brokoliden oluşan sebze garnitürü ile soğan ve maydonozlu patates kavurma eşlik ediyor.

LEBLEBİ KURABİYESİ

Bir bölümüyle patisserie olarak hizmet veren Sarnıç Gurme’de tatlı kapanış için çok sayıda seçenek bulabilmek mümkün. Cevizli baklava ya da fıstık sarması tadına bakılabilecek şerbetli alternatifler oluyor. Tercihinizi yaş pastadan yana kullanmak isterseniz; içinde frambuaz, muz ve draje fıstıklar barındıran “Sarnıç gizemli” adlı tatlı kapanış seçeneğini deneyebilirsiniz. Yemek üstüne çay keyfi yapmayı sevenlere, leblebi unlu kurabiyenin tadına mutlaka bakmalarını öneriyorum. Ağızda dağılan minik kurabiyeler, tatlı kapanışı keyiflendiriyor.

MENÜDE NE VAR
- Lokma kebap    20 TL
- Özel beyti    20 TL
- Dönerli pide    15 TL
- Sarnıç burger    14 TL
- Dana antrikot    30 TL
- Sarnıç gizemli    9 TL

Sarnıç Gurme adres ve telefon:
Etlik Ayvalı Mah. Gazze Caddesi Kuzu Tower (Turgut Özal Üni. Karşısı) Keçiören/Ankara
0312 325 1666