Trabzon şehir merkezinde vakit geçirmek için en keyifli bölgelerden biridir Ganita... Kalabalık ve gürültüden uzakta kalmak isteyenler için kentin göbeğinde sakin bir vahadır. Rumca’da “güzel mekan” anlamına gelen “Kanita” sözcüğü zaman 
içerisinde “Ganita”ya dönüşüp, bölgeyi isimlendirir. Ganita’yı sık ziyaret 
edenlerden, bu bölgedeki mekanlarda yaşanan ilginç Karadeniz öykülerini 
dinleyebilirsiniz. Örneğin çayınızın yanında gelen çift şekerin birine ihtiyaç 
duymadığınızı söylediğinizde garson size “Hangisini alayım?” sorusunu 
yöneltebilir. Trabzon’a gidildiğinde, hırçın dalgaların kayaları dövdüğü huzur 
dolu Ganita’da, Karadeniz’in mizahi yönünü deneyimleyip, tebessüm edebilmek 
mümkündür. Bir dönem yurdun dört bir yanını saran kolbastı fırtınasına 
yakalananlar, Ganita’yı bu parçanın sözlerinden de hatırlayacaktır. 
Bir kaç ay 
önce hizmet vermeye başlayan Ankara mekanlarından biri de Ganita Bahçe adını 
alarak Karadeniz mutfağının bazı unsurlarını Başkent’e taşımaya başladı.
BAKIR TAS VE TAHTA KAŞIK
Anıttepe Sporpark Sokağı’nda açılan Ganita Bahçe, Şanlıurfa ve 
Trabzonlu olduklarını öğrendiğim iki işletmecisi ile ilginç bir menüye imza 
atıyor. Karadeniz kıyısından Harran Ovası’na uzanan farklı mutfak anlayışlarını 
aynı çatı altında buluşturan mekanda, Güneydoğu ve Karadeniz arasında “boğaz” 
turuna çıkabilirsiniz. Siz menüden yöre seçiminizi yapmaya çalışırken masanıza 
ikramlar ulaşıyor. Ahşap bir platformun üzerine serilen roka, yeşil soğan ve 
maydanozlara; acılı ezme, zeytin salatası, közlenmiş soğan, karışık turşu ve 
yoğurtlu kırmızı biber eşlik ediyor. Sıcak pidenin de gelişiyle açlığınızı 
bastırmaya başlıyorsunuz. 
TRABZON'DAN KUYMAK 
Yemeğe çorba ile başlamak isteyenlere, geleneksel 
sunuma sahip mercimek çorbasını tavsiye ediyorum. Süt ve tahin katkılı çorba, 
üzerine tereyağı eklendikten sonra bakır kasede sunuluyor. Tahta kaşıkla 
içeceğiniz çorbanın lezzeti yerinde... Karadeniz yöresinin kahvaltı 
klasiklerinden biri olan kuymak, Ganita Bahçe’de her saat servis ediliyor. 
Trabzon’dan gelen peynir, tereyağı ve mısır unu üçlüsünü bakır sahanda 
buluşturan kuymağı, soğutmadan tüketmeniz gerekiyor.
İRİ PARÇALI, TERBİYELİ ŞİŞ
Ana yemek tercihinizi Karadeniz yöresinden yapmak isterseniz 
tavsiyem, Akçaabat köfteden yana olacak. Sarımsak katkılı yumuşak köfteleri, 
Ankara şartlarında başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Şayet ana yemekte yöre 
değiştirme fikrindeyseniz mekanın ciğer şişini deneyebilirsiniz. Yağlı pideler 
üzerinde sumaklı, soğan, közlenmiş biber ve domates eşliğinde servis edilen 
ciğer parçalarını bol kimyon eşliğinde lavaşa satabilirsiniz. Mekanın ızgara 
çeşitlerinden bir diğeri olan kuzu şiş, kırmızı et sevenleri mutlu edebilir. İri 
Parçalar halinde şişe dizilen terbiyeli kuzu etleri, kurutulmadan pişiriliyor. 
Lezzetli et arayanlar için başarılı bir seçenek... Kilo sorunu olmayanlar, taş 
fırında pişen pideleri deneyebilir. Kıymalı, kaşarlı ve kuşbaşılı çeşitleri, 
aynı hamur üzerinde buluşturan karışık pideyi denedim. Ahşap platformda sunulan 
çıtır hamur ve bol içli pideler, başlı başına doyurucu bir öğün vaadediyor.
KOD ADI BÖREK
Tatlı kapanışta adıyla “sağ gösterip, sol vuran”, folklorik 
yiyecek laz böreğini deneyebilirsiniz. İlk defa tadına bakacak olanların “Yok, 
yemeğin üzerine börek yiyemem” diyerek itiraz ettikleri tatlı, her daim ilginç 
diyaloglara sebep olabiliyor. Kat kat hamurların arasına serilen muhallebi ile 
yapılan laz böreği, ya sevilen ya da ısrarla uzak durulan, orta yolu bulunmayan 
bir tatlı olma özelliğini taşıyor. Doğu Karadeniz’in kod adı “börek” olan 
yöresel tatlısı, Ganita Bahçe’de denenebilir. Bunun dışında taş fırında 
pişirilerek, şerbetlenen künefe, bir başka tatlı kapanış seçeneği olabilir.
MENÜDE NE VAR
- Kuymak 7 TL
- Akçaabat köfte 14 TL
- Ciğer şiş 15 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Karışık pide 17,50 TL
- Laz böreği 6 TL
- Akçaabat köfte 14 TL
- Ciğer şiş 15 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Karışık pide 17,50 TL
- Laz böreği 6 TL
 
