Trabzon şehir merkezinde vakit geçirmek için en keyifli bölgelerden biridir Ganita... Kalabalık ve gürültüden uzakta kalmak isteyenler için kentin göbeğinde sakin bir vahadır. Rumca’da “güzel mekan” anlamına gelen “Kanita” sözcüğü zaman
içerisinde “Ganita”ya dönüşüp, bölgeyi isimlendirir. Ganita’yı sık ziyaret
edenlerden, bu bölgedeki mekanlarda yaşanan ilginç Karadeniz öykülerini
dinleyebilirsiniz. Örneğin çayınızın yanında gelen çift şekerin birine ihtiyaç
duymadığınızı söylediğinizde garson size “Hangisini alayım?” sorusunu
yöneltebilir. Trabzon’a gidildiğinde, hırçın dalgaların kayaları dövdüğü huzur
dolu Ganita’da, Karadeniz’in mizahi yönünü deneyimleyip, tebessüm edebilmek
mümkündür. Bir dönem yurdun dört bir yanını saran kolbastı fırtınasına
yakalananlar, Ganita’yı bu parçanın sözlerinden de hatırlayacaktır.
Bir kaç ay
önce hizmet vermeye başlayan Ankara mekanlarından biri de Ganita Bahçe adını
alarak Karadeniz mutfağının bazı unsurlarını Başkent’e taşımaya başladı.
BAKIR TAS VE TAHTA KAŞIK
Anıttepe Sporpark Sokağı’nda açılan Ganita Bahçe, Şanlıurfa ve
Trabzonlu olduklarını öğrendiğim iki işletmecisi ile ilginç bir menüye imza
atıyor. Karadeniz kıyısından Harran Ovası’na uzanan farklı mutfak anlayışlarını
aynı çatı altında buluşturan mekanda, Güneydoğu ve Karadeniz arasında “boğaz”
turuna çıkabilirsiniz. Siz menüden yöre seçiminizi yapmaya çalışırken masanıza
ikramlar ulaşıyor. Ahşap bir platformun üzerine serilen roka, yeşil soğan ve
maydanozlara; acılı ezme, zeytin salatası, közlenmiş soğan, karışık turşu ve
yoğurtlu kırmızı biber eşlik ediyor. Sıcak pidenin de gelişiyle açlığınızı
bastırmaya başlıyorsunuz.
TRABZON'DAN KUYMAK
Yemeğe çorba ile başlamak isteyenlere, geleneksel
sunuma sahip mercimek çorbasını tavsiye ediyorum. Süt ve tahin katkılı çorba,
üzerine tereyağı eklendikten sonra bakır kasede sunuluyor. Tahta kaşıkla
içeceğiniz çorbanın lezzeti yerinde... Karadeniz yöresinin kahvaltı
klasiklerinden biri olan kuymak, Ganita Bahçe’de her saat servis ediliyor.
Trabzon’dan gelen peynir, tereyağı ve mısır unu üçlüsünü bakır sahanda
buluşturan kuymağı, soğutmadan tüketmeniz gerekiyor.
İRİ PARÇALI, TERBİYELİ ŞİŞ
Ana yemek tercihinizi Karadeniz yöresinden yapmak isterseniz
tavsiyem, Akçaabat köfteden yana olacak. Sarımsak katkılı yumuşak köfteleri,
Ankara şartlarında başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Şayet ana yemekte yöre
değiştirme fikrindeyseniz mekanın ciğer şişini deneyebilirsiniz. Yağlı pideler
üzerinde sumaklı, soğan, közlenmiş biber ve domates eşliğinde servis edilen
ciğer parçalarını bol kimyon eşliğinde lavaşa satabilirsiniz. Mekanın ızgara
çeşitlerinden bir diğeri olan kuzu şiş, kırmızı et sevenleri mutlu edebilir. İri
Parçalar halinde şişe dizilen terbiyeli kuzu etleri, kurutulmadan pişiriliyor.
Lezzetli et arayanlar için başarılı bir seçenek... Kilo sorunu olmayanlar, taş
fırında pişen pideleri deneyebilir. Kıymalı, kaşarlı ve kuşbaşılı çeşitleri,
aynı hamur üzerinde buluşturan karışık pideyi denedim. Ahşap platformda sunulan
çıtır hamur ve bol içli pideler, başlı başına doyurucu bir öğün vaadediyor.
KOD ADI BÖREK
Tatlı kapanışta adıyla “sağ gösterip, sol vuran”, folklorik
yiyecek laz böreğini deneyebilirsiniz. İlk defa tadına bakacak olanların “Yok,
yemeğin üzerine börek yiyemem” diyerek itiraz ettikleri tatlı, her daim ilginç
diyaloglara sebep olabiliyor. Kat kat hamurların arasına serilen muhallebi ile
yapılan laz böreği, ya sevilen ya da ısrarla uzak durulan, orta yolu bulunmayan
bir tatlı olma özelliğini taşıyor. Doğu Karadeniz’in kod adı “börek” olan
yöresel tatlısı, Ganita Bahçe’de denenebilir. Bunun dışında taş fırında
pişirilerek, şerbetlenen künefe, bir başka tatlı kapanış seçeneği olabilir.
MENÜDE NE VAR
- Kuymak 7 TL
- Akçaabat köfte 14 TL
- Ciğer şiş 15 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Karışık pide 17,50 TL
- Laz böreği 6 TL
- Akçaabat köfte 14 TL
- Ciğer şiş 15 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Karışık pide 17,50 TL
- Laz böreği 6 TL