Sancak Mahallesi,
525. Sokak’ta hizmet veren Ankara Yelken Kulübü (AYK) Restaurant, dışarıdan
bakılınca sadece kulüp üyelerine tahsisli bir alan gibi görünse de herkesin
kullanımına açık. Mekanın balkon bölümü, Mühye ve çevresindeki dağ sıralarına
panoramik bir bakış sunuyor. Şu günlerde Başkent’te kar manzarası izlenebilecek
adreslerden biri olduğunu hatırlatmakta fayda var.
NAR TANELİ LEVREK
Mekana ulaşıp masanızı seçtiğinizde, kekikli pul biberli zeytin
ve restoranın kendi mutfağında üretilen ekmeklerle karşılanıyorsunuz. Siz
açlığınızı bastırırken meze tepsisi masanıza ulaşıyor. İlginç mezeler denemek
istiyorsanız, servis görevlilerinin önerdiklerine kulak verebilirsiniz. Tadına
baktığım başlangıç üyelerinden ilki, narlı levrek oldu. Tuz ve limonda
bekletilen levrek flitoları, nar şurubu ve taze sıkılmış narla marine ediliyor.
Bordo rengini alan balık eti, nar taneleri ile birlikte servis ediliyor.
Kesinlikle denemenizi öneriyorum. Üçü bir arada adlı mezede ise ahtapot, carides
ve Kaliforniya biber parçaları levrekle sarılı bir rulo haline getiriliyor.
Buharda pişirilen yengeç parçaları ve kapari tanelerinin yaprağa sarılması ile
oluşturulan pazı yaprağında yengeç sarma da lezzetli bir alternatif oluyor.
Izgara ve tavası ile popüler olan kalamarın içi; ıspanak, zeytin, kalamar bacağı
ve Kaliforniya biber ile dolduruluyor. Sebzeli kalamar dolma adıyla anılan meze,
lezzetli seçeneklerden biri... Protein değerinin yüksekliği ile bilinen mavi
yengeç, AYK’nın başlangıç menüsündeki yerini alıyor. Yeşil elmalı mavi yengeç
farklı bir deneyim. Haşlanmış mavi yengeç parçaları, yeşil elma, iceberg,
karabiber ve tuzla harmanlanıyor. Böylece ortaya hafif bir meze çıkıyor.
HAMUR ÜSTÜNDE KARİDES
AYK’da meze faslını kararında tutup ara sıcaklara de yer bırakmak
gerekiyor. İlk önereceğim ürün karidesli pide olacak. İnce hamur üzerine serilen
domates sos, bir miktar sucuk ile çeşnilendiriliyor. Bu karışımın üzerine
karides parçaları serilerek fırına sürülen pide ilginç bir deneyim vaadediyor.
Muazzam bir protein kaynağı olduğu bilinen deniz tarağı da mekanın ara sıcak
menüsündeki yerini alıyor. Mantar, sarımsak, muskat ve karabiberden oluşturulan
harca, haşlanmış karides ekleniyor. Deniz tarağının içine serilen bu karışım,
üzerine kaşar peyniri eklenerek fırına veriliyor. Deniz tarağında karides adlı
bu ara sıcağın soğutmadan tüketilmesi gerekiyor. Bacağı koparılan mantarların
kase gibi kullanılması ile elde edilen karidesli ıspanaklı mantar dolma da
lezzetli bir ara sıcak seçeneği oluyor. Dolmanın üzerinde eritilmiş kaşar
peyniri bulunuyor. Menüde çıtır ahtapot adıyla anılan ürün için haşlanmış
patates, mantar ve baharatlardan bir harç hazırlanıyor. Ahtapot parçaları ile
harmanlanan harç, top haline getirilerek paneleniyor. Yağda kızaran ahtapot
topu, ekşi tatlı sos ile birlikte sunuluyor.
OSMANLI BALIĞI
Mezeler ve ara sıcakların ardından balık için yeriniz kalırsa
Osmanlı geleneği ile hazırlanan muhteşem levrek adı verilen balığı denemenizi
öneririm. Kuru kayısı, incir ve üzüm ile sotelenen levrek parçaları, haşhaşlı
yufkaya sarılıyor. Üzerine damla sakızlı krema döküldükten sonra Kaliforniya
biber ve yeşilliklerle birlikte servis ediliyor. Tatlı ve tuzluyu bünyesinde
barındıran ilginç bir lezzet...
GÜVECİN İÇİNDE YALI ÇAPKINI
Ankara Yelken Kulübü Restaurant’ta tatlı kapanış için ilk önerim
yalı çapkını adlı tatlı olacak. İsminin mekan tarafından verildiğini öğrendiğim
tatlıyı ilk kez denedim. Yalı çapkını için Hatay’dan gelen yaprak kesim çıtır
hatay kabakları toprak güvece seriliyor. Üzerine tahin ve dövülmüş ceviz eklenen
kabaklar fırına veriliyor. Tahin katkısı ile fırınlandıktan sonra çıtırlığı bir
kat daha artan kabaklar dondurma ile birlikte servis ediliyor. Yalı çapkını,
sonuna kadar yenilebilen hoş bir tatlı kapanış seçeneği oluyor. Ayrıca mekanda
kapanışı mokamat pie ile de yapabilmek mümkün.
MENÜDE NE VAR
Sebzeli mezeler 10-15 TL
Kalamarlı mezeler 20 TL
Karidesli mezeler 25 TL
Deniz tarağında karides 20 TL
Çıtır ahtapot 10 TL
Kabak çiçeği 10 TL
Mantarlı karides 10 TL
Yalı çapkını 10 TL
Kalamarlı mezeler 20 TL
Karidesli mezeler 25 TL
Deniz tarağında karides 20 TL
Çıtır ahtapot 10 TL
Kabak çiçeği 10 TL
Mantarlı karides 10 TL
Yalı çapkını 10 TL
Ankara Yelken Kulübü Restaurant adres ve telefon:
Sancak Mah. 525. Sk. No:1/8 Çankaya/Ankara
0312 439 2180