Ankara Yelken Kulübü'nde dağ manzaralı ‘sahil’ keyfi

“Denizden babam çıksa yerim” sözü, Akdenizlilerin beslenme tarzını yansıtır. Bu iddialı deyiş, kıyı insanları ile karasal bölgelerde yaşayanlar arasında her daim laf dalaşına sebep olabilir. Deniz mahsullerine karşı mesafeli duran bozkır sakini, hazırlama ve yemesi zahmetli olan balığa karşı doğuştan edindiği önyargıyı kolay kolay kıramaz. Ankara ve Ankaralılar, bu bahsettiğim duruşu büyük oranda geride bırakmış İç Anadolu şehirlerinin başında geliyor. Başkent’te deniz mahsullerinin tüketimi; köşe başı balıkçılarından, lüks balık restonlarına kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor. Çeşitliliğin sınırlarını çizebilmek çok zor... Protein deposu deniz ürünleri, mutfaktaki şefin hayal gücünü zorlayabildiği oranda keyifli bir öğüne dönüşüyor. Bu hafta Ankaralıların, bozkırın orta yerinde sahil havası alabilmelerine olanak tanıyan Başkent’in balık mekanlarından birini ziyaret ettim.

Sancak Mahallesi, 525. Sokak’ta hizmet veren Ankara Yelken Kulübü (AYK) Restaurant, dışarıdan bakılınca sadece kulüp üyelerine tahsisli bir alan gibi görünse de herkesin kullanımına açık. Mekanın balkon bölümü, Mühye ve çevresindeki dağ sıralarına panoramik bir bakış sunuyor. Şu günlerde Başkent’te kar manzarası izlenebilecek adreslerden biri olduğunu hatırlatmakta fayda var.

NAR TANELİ LEVREK

Mekana ulaşıp masanızı seçtiğinizde, kekikli pul biberli zeytin ve restoranın kendi mutfağında üretilen ekmeklerle karşılanıyorsunuz. Siz açlığınızı bastırırken meze tepsisi masanıza ulaşıyor. İlginç mezeler denemek istiyorsanız, servis görevlilerinin önerdiklerine kulak verebilirsiniz. Tadına baktığım başlangıç üyelerinden ilki, narlı levrek oldu. Tuz ve limonda bekletilen levrek flitoları, nar şurubu ve taze sıkılmış narla marine ediliyor. Bordo rengini alan balık eti, nar taneleri ile birlikte servis ediliyor. Kesinlikle denemenizi öneriyorum. Üçü bir arada adlı mezede ise ahtapot, carides ve Kaliforniya biber parçaları levrekle sarılı bir rulo haline getiriliyor. Buharda pişirilen yengeç parçaları ve kapari tanelerinin yaprağa sarılması ile oluşturulan pazı yaprağında yengeç sarma da lezzetli bir alternatif oluyor. Izgara ve tavası ile popüler olan kalamarın içi; ıspanak, zeytin, kalamar bacağı ve Kaliforniya biber ile dolduruluyor. Sebzeli kalamar dolma adıyla anılan meze, lezzetli seçeneklerden biri... Protein değerinin yüksekliği ile bilinen mavi yengeç, AYK’nın başlangıç menüsündeki yerini alıyor. Yeşil elmalı mavi yengeç farklı bir deneyim. Haşlanmış mavi yengeç parçaları, yeşil elma, iceberg, karabiber ve tuzla harmanlanıyor. Böylece ortaya hafif bir meze çıkıyor.

HAMUR ÜSTÜNDE KARİDES

AYK’da meze faslını kararında tutup ara sıcaklara de yer bırakmak gerekiyor. İlk önereceğim ürün karidesli pide olacak. İnce hamur üzerine serilen domates sos, bir miktar sucuk ile çeşnilendiriliyor. Bu karışımın üzerine karides parçaları serilerek fırına sürülen pide ilginç bir deneyim vaadediyor. Muazzam bir protein kaynağı olduğu bilinen deniz tarağı da mekanın ara sıcak menüsündeki yerini alıyor. Mantar, sarımsak, muskat ve karabiberden oluşturulan harca, haşlanmış karides ekleniyor. Deniz tarağının içine serilen bu karışım, üzerine kaşar peyniri eklenerek fırına veriliyor. Deniz tarağında karides adlı bu ara sıcağın soğutmadan tüketilmesi gerekiyor. Bacağı koparılan mantarların kase gibi kullanılması ile elde edilen karidesli ıspanaklı mantar dolma da lezzetli bir ara sıcak seçeneği oluyor. Dolmanın üzerinde eritilmiş kaşar peyniri bulunuyor. Menüde çıtır ahtapot adıyla anılan ürün için haşlanmış patates, mantar ve baharatlardan bir harç hazırlanıyor. Ahtapot parçaları ile harmanlanan harç, top haline getirilerek paneleniyor. Yağda kızaran ahtapot topu, ekşi tatlı sos ile birlikte sunuluyor. 

OSMANLI BALIĞI

Mezeler ve ara sıcakların ardından balık için yeriniz kalırsa Osmanlı geleneği ile hazırlanan muhteşem levrek adı verilen balığı denemenizi öneririm. Kuru kayısı, incir ve üzüm ile sotelenen levrek parçaları, haşhaşlı yufkaya sarılıyor. Üzerine damla sakızlı krema döküldükten sonra Kaliforniya biber ve yeşilliklerle birlikte servis ediliyor. Tatlı ve tuzluyu bünyesinde barındıran ilginç bir lezzet...

GÜVECİN İÇİNDE YALI ÇAPKINI

Ankara Yelken Kulübü Restaurant’ta tatlı kapanış için ilk önerim yalı çapkını adlı tatlı olacak. İsminin mekan tarafından verildiğini öğrendiğim tatlıyı ilk kez denedim. Yalı çapkını için Hatay’dan gelen yaprak kesim çıtır hatay kabakları toprak güvece seriliyor. Üzerine tahin ve dövülmüş ceviz eklenen kabaklar fırına veriliyor. Tahin katkısı ile fırınlandıktan sonra çıtırlığı bir kat daha artan kabaklar dondurma ile birlikte servis ediliyor. Yalı çapkını, sonuna kadar yenilebilen hoş bir tatlı kapanış seçeneği oluyor. Ayrıca mekanda kapanışı mokamat pie ile de yapabilmek mümkün.

MENÜDE NE VAR
Sebzeli mezeler 10-15 TL
Kalamarlı mezeler 20 TL
Karidesli mezeler 25 TL
Deniz tarağında karides 20 TL
Çıtır ahtapot 10 TL
Kabak çiçeği 10 TL
Mantarlı karides 10 TL
Yalı çapkını 10 TL

Ankara Yelken Kulübü Restaurant adres ve telefon:
Sancak Mah. 525. Sk. No:1/8 Çankaya/Ankara
0312 439 2180