Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Mersin’de tadına bakılan ciğer şişlerin arasında hangisinin en iyisi olduğuna karar vermek güçtür. Yörenin eti, baharatı ve kebap konusundaki birikimi, ciğer şişi
muhteşem bir ziyafete dönüştürür. Tazelik konusunda hassas bünyeler ciğerin
tüketim saatine de dikkat eder. Sabahın erken saatlerinde şişlere dizilmeye
başlanan taze ciğer, müdavimlere hitap eder. Kuzu ciğeri ve yağların sıra sıra
dizildiği şişler, mangalda dumanlanması, ziyafetin ilk işaretidir. Türkiye’nin
güney illerinde sabahın ilk saatlerinde başlayıp, gece yarısına dek süren ciğer
ritüelinin Ankara’daki ilk servisi öğle saatlerinde başlıyor. Bu hafta Mersin’in
ciğer geleneğini yıllar önce Ankara’ya taşıyan bir mekanı ziyaret ettim.
Maltepe
Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde yaklaşık 10 yıldır hizmet veren Ciğerci
Aydın, zengin meze ikramları, şiş kebapları ve Konya pideleri ile dikkat
çekiyor. Siz menüyü incelerken, masanıza mezeler ulaşıyor. Yeşil salata,
fırınlanmış baharatlı soğan, acılı ezme, sumaklı soğan, maydonoz, biber turşusu,
közlenmiş domates ve biberden oluşan seri ile açlığınızı dindirmeye
başlıyorsunuz. Yağlı baharatlı lavaşlar ise şişlerden kısa bir süre önce servis
ediliyor.
AZ PİŞMİŞİ MAKBUL
Mekanda öncelikle denemenizi önereceğim şiş türü ciğer olacak.
Mutfakta hizmet veren Mersinli kasap ve ocakçıların elinden çıkan şişlerde,
Balıkesir kıvırcık kuzusunun ciğeri kullanılıyor. Yağ ile birlikte şişe dizilen
ciğer, baharatlandıktan sonra kısa süre mangalda kalıyor. Talebinize göre çok
pişirilebilir ancak ciğerin az pişmişinin makbul olduğunu hatırlatmakta fayda
var. 10 şişten oluşan porsiyonlar, sıcak tüketim için 5’erli iki grup halinde
servis ediliyor. Ciğerci Aydın’da bir diğer şiş seçeneği ise kuzu şiş oluyor.
Sakatat sevmeyenler kuzu şişi tercih edebilir. İkisini birden denemek isteyenler
de yarım ciğer, yarım kuzu opsiyonu ile çifte tadım yapabilir. Şiş faslına
doyamayanlar için bir diğer önerim Adana kebap olacak. Makineye girmeden zırhta
çekilen kuzu eti ile yapılan Adana kebap; sumaklı soğan, közlenmiş biber ve
domatesin yanı sıra yağlı pide eşliğinde servis ediliyor.
ODUN ATEŞİNDE İNCE HAMUR
Ciğerci Aydın’ın, biri Mersin biri de Konya’dan olmak üzere iki
işletmecisi bulunuyor. Hal böyle olunca Mersin’in kebap çeşitlerine, Konya’nın
pideleri eşlik ediyor. Üç farklı unun karışımı ile hazırlanan pide hamuru, taş
fırında odun ateşinde pişiyor. İçinde dana etinden yapılan kıymaya tulum ve
kaşar peynirinin eşlik ettiği Mevlana pide Konya klasiklerinden biri... Dana
bonfile, domates ve biberden yapılan bıçak arası; dana kaburga, soğan, domates,
biber ve maydonoz içeren etli ekmek ise diğer pide seçenekleri oluyor. Zırhta
çekildikleri için suyunu kaybetmeyen etler, ince ve çıtır hamurlu pidelere ayrı
bir lezzet katıyor. Mekanda tatlı kapanış, malzemeleri Hatay’dan gelen bol
dolgulu künefe ile yapılabiliyor.
MENÜDE NE VAR
- Ciğer şiş 20 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Adana kebap 15 TL
- Etli ekmek 12 TL
- Mevlana 13 TL
- Bıçak arası 15 TL
- Künefe 8 TL
- Kuzu şiş 22 TL
- Adana kebap 15 TL
- Etli ekmek 12 TL
- Mevlana 13 TL
- Bıçak arası 15 TL
- Künefe 8 TL
Ciğerci Aydın adres ve telefon:
Eti Mh. Gazi Mustafa Kemal Bulv. No: 122 Maltepe/Ankara
0312 230 2511
0312 230 2511