EN KEYİFLİ YEMEK SAATİ
Camlarına yağlı boya ile yazılan mekan isimlerini hatırlamak güç olabilir fakat birçoğunun tadı hala damağımda... Ankara’da meslek dağılımının farklılığına bağlı olarak bu mekanların “memur lokantası” adıyla anıldığına da tanık olabilirsiniz. İster esnaf, ister memur olsun; geleneksel lezzetleri ile yemek saatlerini keyifli hale getiren mekanların her zaman özel bir yeri var. Bu hafta 46 yıldır değişmeyen tatları ile adını “Ankara’nın klasikleri” arasına yazdıran bir mekanı ziyaret ettim. Çiçek Lokantası, 1968 yılında Ulus’ta kuruluyor. Merkezini aynı lokasyonda koruyan mekan, geleneksel özelliklerini bozmadan esnaf lokantası anlayışını Söğütözü şubesinde modernize ediyor. Eskişehir Yolu üzerindeki Çiçek Lokantası; dekorasyonu, servis kalitesi ve en önemlisi de lezzetleri ile esnaf lokantacılığını başarılı bir şekilde günümüze taşıyor.
TEZGAHA BAKMADAN GEÇMEYİN
Çiçek’te, her esnaf lokantasında olduğu gibi mekana girdiğiniz
anda geniş bir yemek tezgahı ile karşılaşıyorsunuz. Masanıza geçmeden önce
ritüele uygun biçimde günün yemeklerine göz atmanızı tavsiye ederim. Tadına
bakacağınız yemeği görerek seçmenin, hakkında bilgi almanın ayrı bir keyfi var.
Başlangıç için tavsiyem krema ve un katkısız biçimde hazırlanan sebze çorbası
olacak. Taze fasulye, havuç, kabak, pırasa, kereviz, ıspanak ve patatesten
oluşturulan sebze karmasına yıldız şehriyeler eşlik ediyor. Doğal ve besleyici
çorba iştah açan cinsten... Ana yemeğe geçmeden önce zeytinyağlı tabağını da
denemeniz gerekiyor. Mevsim sebzelerinin kullanıldığı zeytinyağlı yemekler
hafifliği ile et yemeğine hazırlık yapmanıza yardımcı oluyor.
KUZU BÜRYAN YOĞUNLUĞU
Mekan ziyaretinizi çarşamba günü öğle yemeğinin erken saatlerine
denk getirebilirseniz, Çiçek Lokantası’nın kuzu büryanının tadına bakma şansı
bulabilirsiniz. Haftada sadece bir gün servis edilen ve erken saatte tükenen
büryan, Balıkesir süt kuzusunun, yaklaşık 6-7 saat fırınlanması ile ortaya
çıkıyor. Nar gibi kızaran bütün kuzu, tezgahtaki yerini aldıktan sonra kısa süre
içinde son porsiyona erişiliyor. Sunumda, lavaş arasına gizlenen kuzu etinin
üzerine kekik serpiliyor. Yanında ise kuş üzümü, fıstık, soğan ve ciğerle
hazırlanan iç pilava; taze soğan, közlenmiş biber ve domates ile maydanoz eşlik
ediyor. Tadına baktığınızda, Ankara’nın dört bir yanından büryan yemek için
gelenlere siz de hak vereceksiniz.
YÖRESEL LEZZET ANKARA TAVA
Büryanın yanında karışık meyve kompostosu sipariş edenlerin
pişman olmayacağını söyleyebilirim. Muz, çilek, kivi, portakal ve elma ile
hazırlanan kompostonun suyu, rengini nar çiçeğinden alıyor. “Bildiğimiz
komposto” denilip, geçilemeyecek bir tat... Mekanın mutfağında 23 yıl önce çırak
olarak çalışmaya başlayan, bugün Söğütözü’ndeki mutfağı yöneten şef Sami
Sarı’dan aldığım tavsiyelere göre, kuzunun kaburga ve inciğinden yapılan yöresel
lezzet Ankara tavanın tadına bakılması gerekiyor. Çömlekte pişirilen yayla
güveç, safranlı incik ise diğer alternatifler arasında yer alıyor. Öte yandan
Çiçek Lokantası’nda çalışan servis görevlilerinin kıyafetlerinde işlemeli
harflerle gün isimlerini görüyorsunuz. Personelin hergün kıyafet değiştirdiğini
belgeleyen bu uygulama hoş bir ayrıntı olmuş.
SÜTÜN İÇİNDE UYUYAN İNCİR
Yemeğin ardından tatlı kapanışa geçtiğimizde Çiçek Lokantası’nın
en popüler tatlısı sütlü incir uyutmayı denemeniz gerekiyor. Küçük parçalara
bölünen kuru incirler önce ıslatılıyor. Ilık süte şeker katılıp, bir süre
mayanlanması beklendikten sonra, incir ve ceviz parçaları da bu karışıma
ekleniyor. Dondurmalı haliyle lezzetini daha da yukarı taşıyan sütlü incir
uyutmayı mutlaka denemeniz gerekiyor. Tatlı düşkünleri, mekanda servis edilen
karışık tatlı tabağını deneyebilir. Aydın bölgesinden gelen ürünlerle
hazırlanan; kaymaklı ekmek kadayıfı, şekerpare, cevizli incir dolma, yaprak ve
kireçli kabak tatlısını içinde barındıran tabak, zengin bir tatlı kapanış
vadediyor.
MENÜDE NE VAR
- Sebze çorba 7 TL
- Meyve komposto 8 TL
- Zeytinyağlı (tek) 10.50
- Zeytinyağlı (duble) 18 TL
- Ankara tava 23 TL
- Kuzu büryan 22.50 TL
- Sütlü incir uyutma 7.50 TL
- Karışık tatlı tabağı 14 TL
- Meyve komposto 8 TL
- Zeytinyağlı (tek) 10.50
- Zeytinyağlı (duble) 18 TL
- Ankara tava 23 TL
- Kuzu büryan 22.50 TL
- Sütlü incir uyutma 7.50 TL
- Karışık tatlı tabağı 14 TL
Çiçek Lokantası adres ve telefon:
Eskişehir Yolu, 2176. Sk. No 5/45 Söğütözü/Ankara
0312 284 0 888
Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Çatkapı - Ankara Lezzetleri