Çeşitlerinin sınırı hayal gücü ile çizilebilen unlu gıda pide; iç malzemesinin karışımı, kalitesi ve oranı ile ya iştahı artırır ya da yemekten soğutur. Maliyeti düşük pidenin hamuru cömert, iç malzemesi cimridir. Yerken bu orana dikkat etmek gerekir. Türkiye’nin dört bir yanında türlü türlü tarza sahip olan pidenin içinde kırmızı et, süt ürünleri, otlar aklınıza gelebilecek her şek kullanılabilir. Açığı, kapalısı, yuvarlağı, uzunu, kısası ve yumurtalısıyla pide Karadeniz’den Güneydoğu’ya farklı çeşitleriyle sofraları süsler. Düğün yemeklerinde mutluluğa, cenaze yemeklerinde kedere ortak olur. Gazlı içecekle tüketenler olsa da onun en iyi arkadaşı ayrandır. Soğumaması için üretim noktasına yakın bir yerde tüketilmelidir. Fazla hareketli mekanlarda seri imalat nedeniyle lezzeti azalabilir. Bu hafta Ankara’da sunum ve lezzetiyle standart pidecilerden ayrılan bir mekanı ziyaret ettim.
ÖZEL ÇORBA VE PİDE
Ankara ve çevre iller için “Siteler” dendiğinde akla ilk gelen şey mobilyadır. Açıkçası benim için de bir öğle yemeği saatini Siteler’de geçirene kadar durum aynıydı. Mobilya üretici ve satıcılarının konuşlandığı Siteler bölgesindeki kargaşanın arasında bulduğum Budur Pide, sırrı korunan özel çorbası ve isim verilemeyen “melez” pidesi ile uğranması gereken bir lezzet durağı. Mütevazı atmosferini iddialı çorba ve pidesi ile renklendiren mekanda kalabalık bir başlangıç serisi bulunmuyor. Siteler Yağız Sokak’ta yer alan Budur Pide’de Siz menü ile ilgilenirken mevsim yeşilliklerinden oluşan salata ve közlenmiş biberler masanıza ulaşıyor. Dilerseniz yemek öncesi çiğköfte siparişi de verebilirsiniz.
BAKIR KASE VE ŞİMŞİR KAŞIK
Mekanın iki özel yemeği arasında yer alan çorbayı mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Süt ve krema karışımı ile yapıldığını öğrendiğim kırmızı mercimek çorbası bakır kaselerde servis ediliyor. İçindeki tüm karışım “sır” olarak saklanan özel çorbayı “şimşir” adı verilen tahta kaşıklarla içiyorsunuz. Ankara havaları oynayan usta dansçılar tarafından da kullanılan tahta kaşık, çorbanın geleneksel sunumuna ayrı bir keyif katıyor. Üzerinde kırmızı biberli yağ ile servis edilen çorbayı başlangıçta denemeniz gerekiyor. Özel çorbaya eşlik eden sıcak gobit ekmekleri de unutmamak gerekiyor.
PEYNİR, KIYMA, KUŞBAŞI VE ISPANAK AYNI HAMURDA
Çorbanızı bitirmeden ana yemek siparişinizi vermenizi öneririm. Tümü “Budur” şeklinde isimlendirilen pide çeşitleri arasında favorim “Karışık Budur” oldu. Dört ayrı lezzeti aynı hamur üzerinde bir araya getiren pide, meşe odununun ateşinde pişiriliyor. Peynirli, kıymalı, kuşbaşılı ve ıspanaklı pidenin tadına aynı anda bakabiliyorsunuz. Pidenin peynirli bölümünde üç farklı peynirin karışımı kullanılıyor. Kaburga etinden elde edilen kıyma ise peynirlere komşu oluyor. Sırt eti de kuşbaşılı bölüme lezzet veriyor. Pidenin etli parçalarına kıyılmış maydanozlar serpiliyor. Ispanaklı son bölüm, peynir katkısı ile lezzetten ödün vermiyor. Uzun bir hamur üzerine konumlanan dört ayrı malzeme, birleşim noktalarından kesilerek, tahta bir platform üzerinde sunuluyor. Kayseri cıvıklısı ile Konya Mevlanası’nın karışımı olan pide mekanda tadına bakılması gerekenler arasında yer alıyor.
TADIM TURUNU GEÇ SAATE BIRAKMAYIN
Farklı lezzetleri karıştırmaktan hoşlanmıyorsanız, Budur’da peynirli, kıymalı, kuşbaşılı ya da ıspanaklı pideleri aynı porsiyon büyüklüğünde sipariş edebilirsiniz. Pide dışında mekanın menüsünde adan kebap ve şişte mangal yapılan beyaz et ürünlerini bulabilmek mümkün. Tatlı kapanış yapmak isteyenlere künefe ve sütlü tatlı servisi de yapılıyor. Hafta içi öğle saatlerinde yoğun olan mekan, 19.00’da kapanıyor. Budur’da çorba ve pide tadımınızı akşam saatlerine bırakmamanız gerekiyor.
MENÜDE NE VAR?
- Özel mercimek çorba 5 TL
- Karışık pide 10 TL
- Peynirli pide 9 TL
- Ispanaklı pide 8 TL
- Kıymalı pide 9 TL
- Kuşbaşılı pide 10 TL
- Künefe 5 TL
Budur Pide adres ve telefon
Ulubey Mahallesi Yağız Sokak. No: 6 Siteler/Ankara
0312 350 0006
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map