Hamurun üzerine serilen çeşitli ürünlerle, tüm damak tadlarına
hitap etmeyi başarabilen pizzanın Türkiye’deki popülerleşme süreci, 90’lı
yıllara rastlıyor. O dönemin televizyon karşısından kalkmayan çocukları bugün
orta yaşlara erişti. Bahse konu nesil için pizza, ninja kaplumbağaların kutu
içerisinde tükettiği hızlı bir yemekten ibaretti. Hollywood filmleri de pizzanın
bu imajına ciddi katkıda bulundu. Aynı süreçte birbiri ardına açılan pizza
zincirleri, dondurulmuş hamuru ısıtıp, 30 dakika içinde evlere gönderme yarışına
girince, İtalya’nın lezzetli yiyeceği, Türkler için kısa sürede “tele-yemek”
oluverdi. Pizzaya karşı bakış açınız bahsettiklerime benzer durumdaysa, bunu
değiştirmek için kendinize bir şans vermeniz gerekiyor. Keza pizza; doğru hamur,
içerik ve soslarla hazırlandığında, bugüne dek tadına baktıklarınızın çok
ötesinde bir deneyime dönüşüyor.
Rivayete göre, 1800’lerin İtalya’sında işçi sınıfına hitap eden
pizza, ilginç bir gelişme ile saray sofralarına transfer oluyor. İtalya’nın genç
Kral’ı I. Umberto, eşi Margherita ile birlikte Napoli’deki sarayını ziyarete
geliyor. Kral ve eşi için muhteşem sofralar hazırlanıyor. Fakat Margherita, bir
saray çalışanının yediği ince hamurlu pizzayı görünce meraklanıyor. Kraliçe’nin
isteği üzerine Napoli’nin altını üstüne getiren hizmetkârlar, şehrin en iyi
pizza ustasını saray mutfağına getiriyor. Ustanın; domates, mozarella peyniri ve
fesleğen ile hazırladığı pizza, Kraliçe’yi mest ediyor. Napoli’de kulaktan
kulağa yayılan bu öykü ile domates, mozarella ve fesleğen içerikli pizza,
“Margherita” adını alıyor. Bir başka rivayete göre ise Kraliçe, ustaya pizzanın
ismini soruyor. Heyecanlanan usta, ismi unutuyor ve “Margherita efendim. Bu
pizza, ismini sizden aldı” yanıtını veriyor.
VERONA’DAN ANKARA’YA
Bu kadar pizza sohbetinin ardından bu hafta ziyaret ettiğim
mekana gelelim. Taurus AVM’nin Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi’ne bakan yemek
sokağında yaklaşık 8 ay önce hizmet vermeye başlayan Pepperjam Gourmet Pizza,
konuklarını lezzetli bir İtalya yolculuğuna çıkarıyor. Pizzaların, Romeo ve
Juliet’in şehri Verona’dan Ankara’ya transfer olan Nicola ustanın elinden
çıktığı ön bilgisini vermekte fayda var. Mekanda siz pizza tercihinizi yaparken
atıştırmalıklar masaya ulaşıyor. İtalyanların acı biber reçeli “peper jam”;
kekik, balsamik ve zeytinyağı karışımı ile focaccia ekmeği ikram ediliyor.
Moldena’dan gelen, tatlı ve ekşi arasında, ahşap aromalı balsamik, Ege yöresi
zeytinyağıyla karışıyor. Yemek öncesi focaccia ile lezzetli bir açılış yapmanıza
olanak sağlıyor. Hamuru bol zeytinyağı ile yoğrulan focaccianın üzerinde taze
soğan ve biberiye parçaları bulunuyor. Mekandaki başlangıç ikramlarının, uzun
yıllar İtalya’da yaşayan işletmeci Yeşim hanım tarafından hazırlandığını
öğrendim.
FÜME ET YA DA AHTAPOT CARPACIO
Pepperjam’in menüsünde çok sayıda pizza seçeneği bulunuyor.
Haliyle seçim yapmak güçleşiyor. Tadına baktığım dört ayrı lezzetten söz etmek
istiyorum. İnce ve kenarları çıtır hamurun üzerine önce mozarella peyniri
seriliyor. Birkaç dilim kabak ve bolca füme etin eklenmesi ile hazırlanan pizza,
İtalya’dan getirilen taş fırında pişiyor. Boşnak bir aile tarafından fümelenen
etler, kabak dilimleri ile muazzam bir uyum yakalıyor. Tek bir pizza
deneyecekseniz önceliğiniz füme etli olabilir. Ton balık ve soğanlı pizza,
kırmızı etten uzak duranlar için bir alternatif olabilir. Deniz mahsullü farklı
bir pizza tercih etmek isteyenler, ahtapot carpacioyu denemeli. Çanakkale’den
gelen ahtapot, marine edildikten sonra mozarellanın üzerine seriliyor. Ortasında
sarımsakla sotelenmiş patates dilimleri ve deniz börülcesi bulunan pizzaya, ev
yapımı pesto sos ekleniyor. Ahtapot carpacio pizza, kesinlikle farklı bir
deneyim oluyor.
DENİZ TUZU KATKILI HAMUR
Mekanın pizzalarına alternatif seçenek ise calzone... Yarım ay
şeklinde hazırlanan ince hamurun içine, mozarella peyniri, dana jambon ve mantar
diziliyor. Kenarları sıkıca kapatılan calzone, taş fırında şişerek, balon
kıvamında servis ediliyor. Bu yapısıyla içindeki malzemelerin kurumasına engel
olan calzoneyi de denemelisiniz. Pizzalarda mekanın kendi ürettiği hamur
kullanılıyor. İtalya’da ünlü bir markanın uzmanı tarafından analiz edilen un,
ekşi maya ile hamura dönüştürülüyor. Deniz tuzu katılan hamur birkaç gün
dinlendirildikten sonra pizza yapımı için hazır hale geliyor. Mekanda çarşamba
akşamları 5 farklı pizza çeşidinden sınırsız yenilebiliyor. Ayrıca Facebook
üzerinde gerçekleştirilen etkinlik ile iki kişiye İtalya seyahati hediye
edildiğini de hatırlatmakta fayda var.
TATLI KAPANIŞTA PEYNİR GEÇİDİ
Pepperjam’de tatlı kapanışı bir İtalyan klasiği tiramisu ile
yaptım. Kremanın üzerine kahve serpip, arasına kedi dili bisküvi sıkıştıran,
bunu da size “tiramisu” adıyla servis eden mekanlardan sıkıldıysanız,
Pepperjam’e uğramanız gerekiyor. El yapımı savoiardi bisküvilerinin, mascarpone
peynirli kremayla buluşmasına tanık olduğunuzda İtalyanların tatlı konusunda da
ne kadar başarılı olduklarını düşüneceksiniz. Mekanda deneyebileceğiniz bir
başka tatlı kapanış seçeneği ise cheesecake olabilir. Philadelphia ve ricotta
peynirleri ile hazırlanan cheesecake, ahududu ya da çikolata sosla denenebilir.
Ayrıca Pepperjam’in konuklarına ücretsiz vale hizmeti sunduğunu hatırlatmak
gerekiyor.
MENÜDE NE VAR
- Füme etli pizza 29 TL
- Ton balık ve soğanlı pizza 22 TL
- Ahtapot carpacio pizza 34 TL
- Calzone 28 TL
- Tiramisu 12 TL
- Cheesecake 11 TL
- Ton balık ve soğanlı pizza 22 TL
- Ahtapot carpacio pizza 34 TL
- Calzone 28 TL
- Tiramisu 12 TL
- Cheesecake 11 TL
Pepperjam Gourmet Pizza adres ve telefon:
Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, Taurus AVM Kat:2 No:223 Çankaya/Ankara
0312 284 6611
0312 284 6611