Yengeç-çi'de deniz mahsullerine özel reçeteler

Üç bir yanı denizlerle çevrili olan Türkiye, mavi yengeçlerin üreyebildiği alanlara sahip. Protein yönünden zengin, lezzetli eti ile keyif veren kıskaçlı deniz canlıları, yemesi zahmetli olsa da sağlıklı yaşam için önemli bir besin kaynağı. Amerikanlar, mavi yengeçlerin dişi ve erkeklerini ayırt edebilmek için ilginç bir yöntem kullanıyor. Yengecin göğüs kısmındaki kabuğa baktığınızda Amerika Birleşik Devletleri’nin Parlamento Binası olan Capitol’ün kubbe biçimindeki çatısına benzeyen bir görüntüyle karşılaşıyorsanız, bu dişi olduğuna işaret ediyor. Erkek yengeçlerin aynı bölgesinde ise D.C.’nin simge yapılarından biri olan Washington Anıtı’na benzer bir şekle rastlıyorsunuz. Sıcaktan hoşlanmayan mavi yengeçler, içinde yaşadıkları su soğudukça etleniyor. Pişme sürecinde ise kaynar suda haşlamak yerine, daha yavaş ilerleyen buharlı yöntemi tercih etmek gerekiyor. Canlıyken tehlikeli olabilen fakat masanıza ulaştığında hayli lezzetli bir yemeğe dönüşen yengeçler hakkındaki bilgilerin ardından bu haftaki mekanımıza gelelim.


ZEYTİNYAĞINDA KALAMAR DOLMA

Reşit Galip Caddesi’nde yaklaşık 1 yıldır hizmet veren Yengeç-çi, deniz ürünleri ile ilgili geniş bilgi dağırcığına sahip olanların keyif alarak vakit geçirebilecekleri bir mekan. Butik işletme, konuya meraklı olup, kendini geliştirmek isteyenler için de faydalı olabilir. Yengeç başta olmak üzere farklı deniz canlıları, orjinal reçetelerle lezzetli yemeklere dönüşüyor. Bu noktada mekanın, ızgara ve tava balık sunan bir restoran olmadığını hatırlatmakta fayda var. Yengeç-çi’de yemeğe mezeler ile başlıyorsunuz. Mekanda servis edilen Girit ezmesi, içine eklenen pesto sosu ile muadillerinden ayrılıyor. Ezine peyniri, salça, domates, sarımsak ve zeytinyağı ile yapılan paşa ezmesi ise farklı bir deneyim vaadediyor. Dil sarma, yapım süreci ile dikkat çekiyor. Kuşkonmaz parçaları ve hardal dil filetoya sarıldıktan sonra fırınlanıyor. Soğuyan sarmalar, Ayvalık’tan gelen zeytinyağında bekletiliyor. Ispanak, havuç, karides, sarımsak ve zeytinyağı ile oluşturulan ıspanaklı karides ya da hardal soslu levrek de denenebilir. Mekanın kendi fümelediği somonlar ile yapılan somon füme salatada enginar kalbi, bebek mısır ya da kuşkonmaz kullanılıyor. Kapari ve zeytinyağı eklenen mezenin tadına bakılmalı. Meze tezgahıhdaki en ilginç ürün ise kalamar dolma oluyor. Karışık deniz mahsulleri ile doldurulan kalamarlar zeytinyağında bekliyor. Bebek kalamar bacaklarının içinden sarktığı dolmalar, Yengeç-çi’nin en ilginç mezelerinden biri... 

ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİRİN

Mekandaki final yemeğiniz mavi yengecin et oranı “tadımlık” olduğu için karın doyurma faslı, ara sıcaklarla gerçekleşiyor. Kalamar, karides ve sübye çeşitleri ile şekillenen ara sıcaklar, orjinal reçetelere sahip. Tadına baktığım pesto soslu kalamar, bol zeytinyağı ve taze nane yaprakları ile servis ediliyor. Klasik karides güvece müthiş bir alternatif olan parmesanlı karidesin tadına bakmanız gerekiyor. Alışkanlıklarınızı değiştirme potansiyeline sahip. Sıcak servis edilen kremalı portakallı sübye ise masada kavga çıkarabilir. Lagos filetonun arasına yerleştirilen levrek ve ceviz parçalarının güveçte pişirilmesi ile servise hazır hale gelen lagos lokum lezzetli bir alternatif. Kebap alışkanlığına sahip bünyelerin mekanı yadırgamaması için oluşturulan deniz mahsullü içli köfte, başarılı bir uyarlama olmuş. Bunların haricinde cheddar peynirli orkinos sarma ve köri soslu levrek mekanda tadına bakıp, memnun kaldığım ara sıcaklar olarak öne çıkıyor.

YENGEÇ İÇİN PENSE, TOKMAK VE ÇATAL

Meze ve ara sıcakların ardından midemizde boş kalan ufak bölgeyi mavi yengeçle dolduruyoruz. Çanakkale bölgesinin soğuk sularında kabuklarının içini etle dolduran yengeçler, temizliği yapıldıktan sonra buharda pişiriliyor. Ahşap bir platformun üzerine yerleştirilen metal kovada sunulan iki mavi yengece patates kızartması, sweet chili ve mayonezli bir sos eşlik ediyor. Yazının başında belirttiğim gibi yengeci yemek zahmetli bir süreci gerektiriyor. Ahşap platformun üzerine dizilen, yengeç pensesi, tokmağı ve çatalı işinizi kolaylaştırıyor. Önce bacak ve kolları, gövdeden ayırıp, pense ile uçlarını kırdıktan sonra ince çatalla içindeki etleri çıkarabilirsiniz. Ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin. Ayrıca mekandaki servis görevlileri, yengecin etli bölgelerine ulaşmanız için ihtiyaç duyacağınız yardımı sunuyor.

MENÜDE NE VAR

- Mezeler 8-15 TL
- Pesto soslu kalamar 8 TL/adet
- Parmesanlı karides 25 TL
- Portakallı sübye 25 TL
- Lagos lokum 8 TL/adet
- Mavi yengeç 40 TL


Yengeç-çi adres ve telefon:
Reşit Galip Cad No:16 Çankaya/Ankara
0312 460 1100