Tüm bitkilerin zeytinyağı ile bir araya geldiğinde bir yemeğe dönüşebileceğini kanıtlayan Akdeniz mutfağı, türlü mezeleriyle sofralarda ferahlatan bir lezzet esintisine yol açar. Kuzey Afrika’dan başlayıp, Güney Avrupa’ya dek mutfaklara hakim
olan anlayışın vazgeçilmez unsurlarından biri de deniz ürünleridir. Fas’tan
İspanya’ya uzanan bu kültür Türkiye’ye, Yunanistan ve Ege kıyılarından yansır.
Benzer karakterdeki doğa koşullarının sunduğu nimetler, yine benzer yöntemlerle
işlenerek sofralara ulaşır. Ege kıyılarında esen yumuşak imbat rüzgarlarını
mutfak üzerinden masanıza ulaştıran meze ve deniz ürünlerini vazgeçilmez kılan
özelliklerden biri de hafiflikleridir. Mideyi yormadan keyfi çıkarılabilen bu
lezzetleri Ankara’da bulabilmenin güç olduğunu düşünenlerdenseniz, yazının geri
kalanını dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.
GİRİT LEZZETLERİ
Bu hafta imbat rüzgarlarını Başkent’e ulaştıran bir mekanı ziyaret
ettim. Çankaya Galip Dede Sokak’taki Akdeniz Akdeniz, Başkent’e Ege ve Akdeniz
mutfağını sunmak için yıllar önce kurulmuş. Konuklarını Ege’nin kıyı
kasabalarına taşıyan mavi ve beyaz dekoru ile Ege-Yunan konseptini Ankara’da
uygulayan ilk mekanlardan biri. Mekan, Ege lezzet sırlarının menüye kazandırdığı
orijinal tatlar ile dikkat çekiyor. Hafta içi günlerde alakart, cuma ve
cumartesi geceleri fiks menü ile hizmet veren mekanda masanıza ilk ulaşan
başlangıçlar oluyor.
Ayvalık bölgesinden özel olarak getirildiğini öğrendiğim zeytinyağının her birine ayrı lezzet kattığı mezelerin tadına bakarken ana yemek için kararınızı verebilirsiniz. Mezelerden Girit peyniri, tahinli patlıcan, deniz börülcesi, fava, pazı, levrek marin ve mezgit turşusunun tadına bakabildim. Hepsi çok keyifli ve özellikle Girit peynirinin yeri apayrı... Koyun peyniri, zeytinyağı, taze fesleğen ve kırmızı biber ile yapılıyor.
Ayvalık bölgesinden özel olarak getirildiğini öğrendiğim zeytinyağının her birine ayrı lezzet kattığı mezelerin tadına bakarken ana yemek için kararınızı verebilirsiniz. Mezelerden Girit peyniri, tahinli patlıcan, deniz börülcesi, fava, pazı, levrek marin ve mezgit turşusunun tadına bakabildim. Hepsi çok keyifli ve özellikle Girit peynirinin yeri apayrı... Koyun peyniri, zeytinyağı, taze fesleğen ve kırmızı biber ile yapılıyor.
MÜDAVİMLERİN SOĞAN TERCİHİ
Kurutulmuş iç bakladan yapılan fava da favorilerimden... Mekanın
müdavimlerinden edindiğim bilgiye göre favayı soğanlı hali ile tercih ediyorlar.
İsterseniz soğansız da sipariş verebilirsiniz. Lahana sarması ve mekanın kendi
hazırladığı midye dolmasını ya da sezonuna göre iri taneli barbunya ve bombay
fasulyesinden yapılan pilakileri deneyebilirsiniz. Bahar aylarında da
Antakya’dan toplanan “zahter” ile yapılan salatanın tadına bakabileceğinizi
hatırlatmak isterim.
BALIK KOKOREÇ ARASI
Mezelerin çeşit çeşit ve lezzetli olduğu mekanlarda, ana yemeğe
geçemeden doyma tehlikesini akılda tutmak gerekiyor. Hepsini denemek yerine, bir
kısmını sonraki ziyaretinize saklayabilirsiniz. Keza Akdeniz Akdeniz’de tadına
bakılacak başka lezzetler de var. Ara sıcakta denemenizi tavsiye edeceğim ürün
kalamar tava olacak. Yumuşaklığı ve üzerindeki mısır unu ile sağladığı uyum,
kalamar tavayı keyifli bir ara atıştırmaya dönüştürüyor. Bunun dışında tereyağda
karides, ahtapot söğüş, ahtapot tandır ve balık kokoreç mekanda tercih
edilebilecek ara sıcaklar arasında bulunuyor.
ÇUPRANIN KANADI HAVADA
Mekanda tadına bakabileceğiniz özel ana yemek beğendili deniz
mahsulleri... Közlenmiş patlıcan, un, süt ve kaşar peyniri ile hazırlanan
beğendiye deniz mahsulleri eşlik ediyor. Akdeniz Akdeniz’de lezzetli bir
salatayla barbun, levrek, tekir, çupra, hamsi, dil şiş ve somon ızgara
deneyebilirsiniz. Tadına baktığım çupra, mekan ne kadar yoğun olursa olsun
özenli bir şekilde servis ediliyor. Sunumda, balığın kanadının dikilmesi ise hoş
bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Somon ızgaranın görüntüsü ise lezzetiyle
bütünleşerek iştah açıyor. Restoranda; cuma ve cumartesi fiks menüden
yararlanabilir, diğer günler ise alakart usulü istediğiniz ürünün siparişini
verebilirsiniz. Haftasonları kalabalık olan mekana gitmeden önce rezervasyon
yaptırmanızı öneririm.
HAFTA SONUNDA ELLER HAVAYA
Ege-Yunan tavernası konseptiyle hizmet veren bir mekanda müzik
olmaması mümkün değil. Aynı zamanda mekanın ortaklarından olan hekim Sim
Karaman, cumartesi geceleri grubu Simminor ile Akdeniz Akdeniz’de sahne alıyor.
Akdeniz ve Ege esintileri ile hareketlenen gecede; Fransızca, İtalyanca,
İspanyolca, Yunanca, Arapça ve Türkçe parçalarla hareketli saatler yaşanıyor.
Cuma günleri de yine canlı müzik var. Ayrıca grup rezervasyonunda da canlı müzik
sağlanıyor. Ara sokaklarda yaşanan park sorununa çözüm getirilmiş. Mekanın hemen
yanı başında, “Aracımı nereye park edeceğim” kaygısına düşmeden
kullanılabileceğiniz bir otopark ve vale hizmeti var.
HELVANIN İÇİNDE DONDURMA SAKLI
Tereyağı ile kavrulan irmikten yapılan tatlıyı bir çok mekanda
görmeye alışkınız. Fakat Akdeniz Akdeniz’de içine dil peyniri karıştırılan
helvanın nasıl farklı bir tada kavuştuğunu denemeniz gerekiyor. Ortasına
vanilyalı dondurma gizlenen tereyağlı, dil peynirli ve dondurmalı irmik helvası
mekanda servis edilen tek şekerli ürün olma özelliğini taşıyor. Tatlı, yemekten
mutlu kalkmanıza neden olacak.
MENÜDE NE VAR
- Girit peyniri 8 TL
- Fava 8 TL
- Tahinli patlıcan 8 TL
- Mezgit Marin 10 TL
- Çupra 17 TL
- Levrek 17 TL
- Deniz levrek (kg) 70 TL
- İrmik helvası 10 TL
Akdeniz Akdeniz adres ve telefon
Galipdede Sokak 5/D Çankaya/ANKARA
0312 468 13 31 - 0312 468 51 65 - 0312 467 52 24
- Fava 8 TL
- Tahinli patlıcan 8 TL
- Mezgit Marin 10 TL
- Çupra 17 TL
- Levrek 17 TL
- Deniz levrek (kg) 70 TL
- İrmik helvası 10 TL
Akdeniz Akdeniz adres ve telefon
Galipdede Sokak 5/D Çankaya/ANKARA
0312 468 13 31 - 0312 468 51 65 - 0312 467 52 24
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map