Akdeniz Akdeniz - Kıyı tadında ezgi ve lezzet mekanı

Tüm bitkilerin zeytinyağı ile bir araya geldiğinde bir yemeğe dönüşebileceğini kanıtlayan Akdeniz mutfağı, türlü mezeleriyle sofralarda ferahlatan bir lezzet esintisine yol açar. Kuzey Afrika’dan başlayıp, Güney Avrupa’ya dek mutfaklara hakim olan anlayışın vazgeçilmez unsurlarından biri de deniz ürünleridir. Fas’tan İspanya’ya uzanan bu kültür Türkiye’ye, Yunanistan ve Ege kıyılarından yansır. Benzer karakterdeki doğa koşullarının sunduğu nimetler, yine benzer yöntemlerle işlenerek sofralara ulaşır. Ege kıyılarında esen yumuşak imbat rüzgarlarını mutfak üzerinden masanıza ulaştıran meze ve deniz ürünlerini vazgeçilmez kılan özelliklerden biri de hafiflikleridir. Mideyi yormadan keyfi çıkarılabilen bu lezzetleri Ankara’da bulabilmenin güç olduğunu düşünenlerdenseniz, yazının geri kalanını dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

GİRİT LEZZETLERİ

Bu hafta imbat rüzgarlarını Başkent’e ulaştıran bir mekanı ziyaret ettim. Çankaya Galip Dede Sokak’taki Akdeniz Akdeniz, Başkent’e Ege ve Akdeniz mutfağını sunmak için yıllar önce kurulmuş. Konuklarını Ege’nin kıyı kasabalarına taşıyan mavi ve beyaz dekoru ile Ege-Yunan konseptini Ankara’da uygulayan ilk mekanlardan biri. Mekan, Ege lezzet sırlarının menüye kazandırdığı orijinal tatlar ile dikkat çekiyor. Hafta içi günlerde alakart, cuma ve cumartesi geceleri fiks menü ile hizmet veren mekanda masanıza ilk ulaşan başlangıçlar oluyor.
Ayvalık bölgesinden özel olarak getirildiğini öğrendiğim zeytinyağının her birine ayrı lezzet kattığı mezelerin tadına bakarken ana yemek için kararınızı verebilirsiniz. Mezelerden Girit peyniri, tahinli patlıcan, deniz börülcesi, fava, pazı, levrek marin ve mezgit turşusunun tadına bakabildim. Hepsi çok keyifli ve özellikle Girit peynirinin yeri apayrı... Koyun peyniri, zeytinyağı, taze fesleğen ve kırmızı biber ile yapılıyor.

MÜDAVİMLERİN SOĞAN TERCİHİ

Kurutulmuş iç bakladan yapılan fava da favorilerimden... Mekanın müdavimlerinden edindiğim bilgiye göre favayı soğanlı hali ile tercih ediyorlar. İsterseniz soğansız da sipariş verebilirsiniz. Lahana sarması ve mekanın kendi hazırladığı midye dolmasını ya da sezonuna göre iri taneli barbunya ve bombay fasulyesinden yapılan pilakileri deneyebilirsiniz. Bahar aylarında da Antakya’dan toplanan “zahter” ile yapılan salatanın tadına bakabileceğinizi hatırlatmak isterim. 

BALIK KOKOREÇ ARASI

Mezelerin çeşit çeşit ve lezzetli olduğu mekanlarda, ana yemeğe geçemeden doyma tehlikesini akılda tutmak gerekiyor. Hepsini denemek yerine, bir kısmını sonraki ziyaretinize saklayabilirsiniz. Keza Akdeniz Akdeniz’de tadına bakılacak başka lezzetler de var. Ara sıcakta denemenizi tavsiye edeceğim ürün kalamar tava olacak. Yumuşaklığı ve üzerindeki mısır unu ile sağladığı uyum, kalamar tavayı keyifli bir ara atıştırmaya dönüştürüyor. Bunun dışında tereyağda karides, ahtapot söğüş, ahtapot tandır ve balık kokoreç mekanda tercih edilebilecek ara sıcaklar arasında bulunuyor.

ÇUPRANIN KANADI HAVADA

 Mekanda tadına bakabileceğiniz özel ana yemek beğendili deniz mahsulleri... Közlenmiş patlıcan, un, süt ve kaşar peyniri ile hazırlanan beğendiye deniz mahsulleri eşlik ediyor. Akdeniz Akdeniz’de lezzetli bir salatayla barbun, levrek, tekir, çupra, hamsi, dil şiş ve somon ızgara deneyebilirsiniz. Tadına baktığım çupra, mekan ne kadar yoğun olursa olsun özenli bir şekilde servis ediliyor. Sunumda, balığın kanadının dikilmesi ise hoş bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Somon ızgaranın görüntüsü ise lezzetiyle bütünleşerek iştah açıyor. Restoranda; cuma ve cumartesi fiks menüden yararlanabilir, diğer günler ise alakart usulü istediğiniz ürünün siparişini verebilirsiniz. Haftasonları kalabalık olan mekana gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririm.

HAFTA SONUNDA ELLER HAVAYA

 Ege-Yunan tavernası konseptiyle hizmet veren bir mekanda müzik olmaması mümkün değil. Aynı zamanda mekanın ortaklarından olan hekim Sim Karaman, cumartesi geceleri grubu Simminor ile Akdeniz Akdeniz’de sahne alıyor. Akdeniz ve Ege esintileri ile hareketlenen gecede; Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca, Arapça ve Türkçe parçalarla hareketli saatler yaşanıyor. Cuma günleri de yine canlı müzik var. Ayrıca grup rezervasyonunda da canlı müzik sağlanıyor. Ara sokaklarda yaşanan park sorununa çözüm getirilmiş. Mekanın hemen yanı başında, “Aracımı nereye park edeceğim” kaygısına düşmeden kullanılabileceğiniz bir otopark ve vale hizmeti var. 

HELVANIN İÇİNDE DONDURMA SAKLI

Tereyağı ile kavrulan irmikten yapılan tatlıyı bir çok mekanda görmeye alışkınız. Fakat Akdeniz Akdeniz’de içine dil peyniri karıştırılan helvanın nasıl farklı bir tada kavuştuğunu denemeniz gerekiyor. Ortasına vanilyalı dondurma gizlenen tereyağlı, dil peynirli ve dondurmalı irmik helvası mekanda servis edilen tek şekerli ürün olma özelliğini taşıyor. Tatlı, yemekten mutlu kalkmanıza neden olacak.

MENÜDE NE VAR
- Girit peyniri 8 TL
- Fava 8 TL
- Tahinli patlıcan 8 TL
- Mezgit Marin 10 TL
- Çupra 17 TL
- Levrek 17 TL
- Deniz levrek (kg) 70 TL
- İrmik helvası 10 TL

Akdeniz Akdeniz adres ve telefon
Galipdede Sokak 5/D Çankaya/ANKARA
0312 468 13 31 - 0312 468 51 65 - 0312 467 52 24


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map