Afrika ve Avrupa arasındaki “lezzet köprüsü” olarak adlandırabileceğimiz Akdeniz mutfağının otlar, deniz mahsulleri ve zeytinyağının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan mezeleri; bir kez denendiğinde vazgeçilmez hale gelebilir. Bu deneyime bir de taze balık eklenirse, bir anda kendinizi
ziyaret ettiğiniz mekanın müdavimleri arasında bulabilirsiniz. Bu hafta mezeleri
ve taze deniz ürünleri ile Akdeniz’i, kuzu çevirme geleneği ve tencere yemekleri
ile Anadolu’yu kendi mutfağında harmanlayan bir mekanı ziyaret ettim.
Filistin
Caddesi’nde bulunan Alze Gar Lokantası, Manavgat sızma zeytinyağı, Ayvalık
otları, Kars keçi peyniri, Hekimhan kuru domatesi gibi Türkiye’nin dört bir
yanından Ankara’ya ulaşan lezzetleri buluşturuyor.
MEZE YOLCULUĞU
Şık dekorasyonu, nazik servis görevlileri ile hizmet veren
mekanda; masanızla ilgilenen garson başlangıç seçiminizi yapmak için sizi meze
barına davet ediyor. 20’nin üzerinde mezenin servise sunulduğu mekanda Akdeniz
mutfağı konusundaki duyarlılığın üst düzeyde olduğunu ilk tadımın ardından fark
edebilirsiniz. Denediğim Girit ezmesi, deniz fasülyesi, domates kurusu, muammara
ve levrek marine tam not aldı. Mezeler ile birlikte masanıza ulaşan mısır ekmeği
yemeğinizin başlangıcına ayrı bir tat katıyor. Mekanda Antalya Manavgat’tan
geldiğini öğrendim sızma zeytinyağı kullanılıyor. Zeytinyağından bir miktar
sipariş edip, ekmeğinizi banarak tadına bakmanızı öneriyorum. Ezine koyun
peyniri, antep fıstığı, fındık ve ceviz ile hazırlanan girit ezmesi yoğun bir
lezzet sunuyor. İstiridye sos ve nar ekşisi ile hazırlanan domates kurusu
Malatya Hekimhan’dan geliyor. Levrek marine ise bir gün tuz ve limonda
bekletilen balık filetolarının zeytinyağa yatırılması ile hazırlanıyor.
ÖĞLEN TENCERE AKŞAM IZGARA
Mekanda lezzetli mezelerle karşılaşınca haliyle ara sıcak ya da
ana yemeğe geçiş süreci yavaşlıyor. Ara sıcakta tadına baktığım tereyağlı
karidesi denemenizi öneriyorum. Bunun dışında bademli ahtapotun mekanın özel
tatları arasında olduğunu öğrendim. Ziyaret saatinize göre tencere yemekleri ya
da ızgara çeşitlerini seçebilirsiniz. Mekana akşam saatlerinde uğradığım için
öğlenin favorileri olan Ankara tava, kuzu tandır, ayvalı kebap gibi tencere
yemeklerini kaçırdım. Fakat mekanın deneyimli şefi Hasan beyin önerisi ile
mantar soslu bonfile ve levrek ızgaranın tadına baktım. Mantar ve soya soslu
krema ile servis edilen bonfile,
porsiyonu ile göz doyuruyor. Lezzetli kırmızı
ete; patates kızartması, domates ve salata eşlik ediyor. Bir süre sosta
bekletilen deniz levreğinin kömür ateşinde pişmesi ile ortaya çıkan lezzet ise
roka, brokoli, havuç ve patates ile birlikte sunuluyor.
KUZU ÇEVİRME GECELERİ
Gar Lokantası’nda yemeğinize eşlik edecek salata çeşitlerinden de
söz etmek istiyorum. Tadına baktığım Gar salata, yeşilliklerin üzerinde sunulan
köz kırmızı biber, ezine koyun peyniri ve cevizden oluşuyor. Sızma zeytinyağı
ile lezzetini artıran Gar salatayı deneyebilirsiniz. Cuma ve cumartesi geceleri
canlı fasıl müziği sunulan mekanda, perşembe günleri Ankara döneri servise
sunuluyor. Deneme şansım olmadı fakat edindiğim bilgiye göre, döner; pide
üzerinde közlenmiş biber ve domates ile klasik biçimde sunuluyor. Ayrıca mekanda
Ankara gecelerinin ısınması ile birlikte kuzu çevirme ve çiğ köfte akşamlarının
başlayacağını öğrendim. Mutfağı, mekanı ve servisi ile özenli bir işletme olan
Alze Gar Lokantası, Ankara’da öğle ya da akşam saatlerinde lezzetli yemekleri
eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz bir mekan.
Menüde
ne var
- Tereyağlı karides 22 TL
- Bademli ahtapot 24 TL
- Mantar soslu bonfile 38 TL
- Gar salata 16 TL
- Zeytinyağlı mezeler 7-12 TL
- Bademli ahtapot 24 TL
- Mantar soslu bonfile 38 TL
- Gar salata 16 TL
- Zeytinyağlı mezeler 7-12 TL
Alze Gar Lokantası adres ve telefon
Filistin Sokak No:35 Gaziosmanpaşa/Ankara
0312 447 29 96
0312 447 29 96