Alze Gar Lokantası - Akdeniz’in zeytinyağı Anadolu tenceresinde

Afrika ve Avrupa arasındaki “lezzet köprüsü” olarak adlandırabileceğimiz Akdeniz mutfağının otlar, deniz mahsulleri ve zeytinyağının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan mezeleri; bir kez denendiğinde vazgeçilmez hale gelebilir. Bu deneyime bir de taze balık eklenirse, bir anda kendinizi ziyaret ettiğiniz mekanın müdavimleri arasında bulabilirsiniz. Bu hafta mezeleri ve taze deniz ürünleri ile Akdeniz’i, kuzu çevirme geleneği ve tencere yemekleri ile Anadolu’yu kendi mutfağında harmanlayan bir mekanı ziyaret ettim. 

Filistin Caddesi’nde bulunan Alze Gar Lokantası, Manavgat sızma zeytinyağı, Ayvalık otları, Kars keçi peyniri, Hekimhan kuru domatesi gibi Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya ulaşan lezzetleri buluşturuyor. 

MEZE YOLCULUĞU

Şık dekorasyonu, nazik servis görevlileri ile hizmet veren mekanda; masanızla ilgilenen garson başlangıç seçiminizi yapmak için sizi meze barına davet ediyor. 20’nin üzerinde mezenin servise sunulduğu mekanda Akdeniz mutfağı konusundaki duyarlılığın üst düzeyde olduğunu ilk tadımın ardından fark edebilirsiniz. Denediğim Girit ezmesi, deniz fasülyesi, domates kurusu, muammara ve levrek marine tam not aldı. Mezeler ile birlikte masanıza ulaşan mısır ekmeği yemeğinizin başlangıcına ayrı bir tat katıyor. Mekanda Antalya Manavgat’tan geldiğini öğrendim sızma zeytinyağı kullanılıyor. Zeytinyağından bir miktar sipariş edip, ekmeğinizi banarak tadına bakmanızı öneriyorum. Ezine koyun peyniri, antep fıstığı, fındık ve ceviz ile hazırlanan girit ezmesi yoğun bir lezzet sunuyor. İstiridye sos ve nar ekşisi ile hazırlanan domates kurusu Malatya Hekimhan’dan geliyor. Levrek marine ise bir gün tuz ve limonda bekletilen balık filetolarının zeytinyağa yatırılması ile hazırlanıyor.

ÖĞLEN TENCERE AKŞAM IZGARA

Mekanda lezzetli mezelerle karşılaşınca haliyle ara sıcak ya da ana yemeğe geçiş süreci yavaşlıyor. Ara sıcakta tadına baktığım tereyağlı karidesi denemenizi öneriyorum. Bunun dışında bademli ahtapotun mekanın özel tatları arasında olduğunu öğrendim. Ziyaret saatinize göre tencere yemekleri ya da ızgara çeşitlerini seçebilirsiniz. Mekana akşam saatlerinde uğradığım için öğlenin favorileri olan Ankara tava, kuzu tandır, ayvalı kebap gibi tencere yemeklerini kaçırdım. Fakat mekanın deneyimli şefi Hasan beyin önerisi ile mantar soslu bonfile ve levrek ızgaranın tadına baktım. Mantar ve soya soslu krema ile servis edilen bonfile,
porsiyonu ile göz doyuruyor. Lezzetli kırmızı ete; patates kızartması, domates ve salata eşlik ediyor. Bir süre sosta bekletilen deniz levreğinin kömür ateşinde pişmesi ile ortaya çıkan lezzet ise roka, brokoli, havuç ve patates ile birlikte sunuluyor.

KUZU ÇEVİRME GECELERİ

Gar Lokantası’nda yemeğinize eşlik edecek salata çeşitlerinden de söz etmek istiyorum. Tadına baktığım Gar salata, yeşilliklerin üzerinde sunulan köz kırmızı biber, ezine koyun peyniri ve cevizden oluşuyor. Sızma zeytinyağı ile lezzetini artıran Gar salatayı deneyebilirsiniz. Cuma ve cumartesi geceleri canlı fasıl müziği sunulan mekanda, perşembe günleri Ankara döneri servise sunuluyor. Deneme şansım olmadı fakat edindiğim bilgiye göre, döner; pide üzerinde közlenmiş biber ve domates ile klasik biçimde sunuluyor. Ayrıca mekanda Ankara gecelerinin ısınması ile birlikte kuzu çevirme ve çiğ köfte akşamlarının başlayacağını öğrendim. Mutfağı, mekanı ve servisi ile özenli bir işletme olan Alze Gar Lokantası, Ankara’da öğle ya da akşam saatlerinde lezzetli yemekleri eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz bir mekan.

Menüde ne var

- Tereyağlı karides 22 TL
- Bademli ahtapot 24 TL
- Mantar soslu bonfile 38 TL
- Gar salata 16 TL
- Zeytinyağlı mezeler 7-12 TL

Alze Gar Lokantası adres ve telefon
Filistin Sokak No:35 Gaziosmanpaşa/Ankara
0312 447 29 96


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map