Adanalı Hüseyin Usta'nın Yeri - Ormana komşu yöresel mutfak

Sürekli griliğinden şikayet edilen Ankara’da manzaralı mekanların sayısı çok fazla değil. Bozkır kentinde, lezzetli bir yemeğe eşlik etmesi arzu edilenlerin başında “manzara” geliyor. Mogan Gölü çevresi ve kentin yüksek kesimleri dışında keyifli bir yemeğe fon oluşturan en iyi görüntü, karşı binanın duvarları ya da park halindeki otomobiller oluyor. İnternet’te yapılan aramaların sayı ve sıklığına göz atınca Başkentliler için manzaralı mekanların keyiften öte bir ihtiyaç haline geldiğini söylemek yanlış olmaz. Ankara’da deniz alternatifi doğrudan elendiğinde geriye; göl, orman ve ışıklı kent manzaraları kalıyor. Şehir merkezindeki son yeşillik parçası ODTÜ ormanı, korunabilmesi için halkın kullanımına açık değil. Fakat bahar aylarında yeşilin harika tonlarını içinde barındıran bu güzelliği karşıdan izlememize herhangi bir engel yok.

Hatta oksijeninden de bir miktar faydalanabiliriz. Böyle bir atmosferde lezzetli yemeklerle keyif yapmaya ne dersiniz? Bu hafta, orman manzaralı kebap keyfi yapmak isteyen Ankaralıların hoşuna gideceğini düşündüğüm bir mekanı ziyaret ettim.

YÖRESEL ÜRÜNLERİN BULUŞMASI

ODTÜ ormanının en güzel göründüğü bölgelerden biri olan Dikmen sırtlarındaki teraslı ortamı ile Başkentlilere hizmet veren Adanalı Hüseyin Usta’nın Yeri, yöresel hassasiyetin üst düzeyde olduğu bir mekan. Çukurova’nın leziz kebap geleneği, Dikmen Caddesi No: 578’de manzaralı bir şekilde yaşatılıyor. Kahramanmaraş’tan gelen biber, Osmaniye’den gelen nar ekşisi, Diyarbakır’dan gelen kuzu eti, Adana Ceyhan’dan gelen şalgam suyu, Konya’dan gelen un ve Gaziantep Nizip’ten gelen sumak ile yöresel ürünler Adanalı Hüseyin Usta’nın mutfağında buluşuyor. Dana etinin kullanılmadığı menüde Adana’nın klasik kebap kültürünün en bilindik tatlarını bulabilirsiniz.

KAYIN AĞACI ATEŞİ

Mekana gidip, manzaralı bir masada yerinizi almanızın ardından önce başlangıçlar servis ediliyor. Nar ekşili domates ezmesi, koyu kıvamlı cacık, roka ağırlıklı yeşillik tabağı, közlenmiş soğan ana yemeklere hazırlanmanız için masadaki yerlerini alıyor. Kebabın en iyi arkadaşı, maydanoz ve sumaklı soğan da, kırmızı etlerden önce sofraya servis ediliyor. Başlangıçlardan fırsat bulup, orman manzarasını izlemeye başladığınız anlarda, ara sıcak olarak sunulan fındık lahmacun tabağınıza ulaşıyor. Kayın ağacı ateşinde pişirilen lahmacunun tadına bakmanız gerekiyor. Açlığınızı bastırmanızın ardından Adanalı Hüseyin Usta’nın kebap dörtlüsü ile keyif yapmaya başlıyorsunuz.

KIRMIZI LEZZET DÖRTLÜSÜ

Dörtlünün ilk üyesi, zırhta çekilmiş kuzu etinden yapılan Adana kebap oluyor. Portakal ağacından üretilen mangal kömürü üzerinde pişen Adana kebap, kıyılmış maydanoz ile renklenen yağlı pide üzerinde servis ediliyor. Kebaba; közlenmiş domates, biber ve sarımsaklar eşlik ediyor. Aralara sıkıştırılan yağ parçaları ile mangalı dumanlandıran çöp şiş, mekanın ikinci lezzeti... Tuz ve toz biber ile sotelenen kuzu eti yumuşak kıvamıyla tam puan alıyor. Kemiğe yakın olan etin lezzetini bilenlerin mutlaka denemesi gereken ürün ise kaburga... Eğer siz de yemeği, ritüeli ile birlikte mideye indirmeyi sevenlerdenseniz, ciğer şiş için yer bırakmanız gerekiyor. Şiş üzerinde masanıza getirilen ciğerler, usta tarafından önce sıcak lavaşa çekiliyor. Ardından üzerine kimyon, sumaklı maydanozlu soğan ve taze nane eklenerek minik dürümler halinde servis ediliyor. Mekanda kalabalık bir masa oluşturduysanız, ikinci dürüm sıranızın gelmesi için sabırsızlanıyorsunuz. Adanalı Hüseyin Usta’nın Yeri, kuzu eti ve Çukurova mutfağı konusunda hassas olan Ankaralıların deneyip, değerledirmesi gereken bir mekan.

AÇIK HAVAYI SEÇİN

Konya Yolu’nun karşı tarafından ODTÜ ormanına doğru eşsiz bir seyir alanı sağlayan restoranın bahçesinde şelale ve çocuklar için oyun alanı bulunuyor. Ormandan çevreye yayılan temiz havayı soluyabilmek için mekanın açık bölümünü tercih etmenizi öneririm. Henüz Ankara geceleri tam anlamıyla ısınmamış olsa da, birkaç hafta içinde mekanın terasında yer bulabilmek için rezervasyona ihtiyaç olacağını hatırlatmak gerekiyor. Adanalı Hüseyin Usta’nın Yeri, Dikmen Caddesi üzerinde bulunması sebebiyle otomobiliyle gelecek olanları korkutabilir. Fakat mekanın önünde çok sayıda aracın sığabileceği bir otopark alanı bulunuyor.

TEREYAĞI VE TARÇIN

Adanalı Hüseyin Usta’nın Yeri’nde konuklara iki çeşit tatlı kapanış ikramı sunuluyor. Tereyağlı ve tarçınlı irmik tatlısı, yumuşak kıvamıyla hatırda kalıyor. Ayrıca sıcak servis ediliyor olması, lezzetini artırıyor. Tatlıya çay eşliğinde tüketmenizi öneririm. Mekandaki ikinci ikram ise karışık meyve tabağı oluyor. Orman manzarasından ayrılamayanlar, tatlı kapanış sürecini ağırdan alarak, mekanda geçirdikleri zamanı bu yolla uzatabilir. Keza kebapların soğumaması için gelip giden tabaklarla büyük bir yarışa girmek gerekiyor.

MENÜDE NE VAR

- Adana kebap    15 TL
- Çöp şiş    15 TL
- Kaburga    16 TL
- Ciğer şiş    15 TL
- Mezeler    5 TL

Adanalı Hüseyin Usta'nın Yeri adres ve telefon:
Dikmen Caddesi No: 578 Çankaya/Ankara
0312 490 6626


View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map