Zamanı dar olanlara fayda sağlasa da “hızlı tüket” kültürü, maalesef “lezzet” beklentilerini karşılayamıyor. Bu durumda birbirinin kopyası mekanların yan yana dizildiği semtler, keyif için değil sadece zorunluluktan gidilen adreslere dönüşüyor. Bir dönem simit ve çiğköfte dürümün hüküm sürdüğü, Ankara’nın
hareketli muhiti Kızılay ve çevresi bu duruma örnek teşkil ediyordu. Fakat son
zamanlarda ardı ardına açılan mekanlar, semtin kaderini değiştireceğe benziyor.
Bölgede oluşturulan şık alternatifler, Kızılay’ın eski ihtişamlı günlerine göz
kırpıyor. Bu hafta Kızılay’dan Tunalı’ya uzanan güzergahta, dışarıdan
bakıldığında kolayca keşfedilemeyecek bir mekanı ziyaret ettim.
AVOKADO VE FÜME SOMON
Tunus Caddesi’nin girişinde bulunan Holiday Inn Otel’e gizlenen
Monde Restaurant’ın gözlerden uzak bir lezzet durağı olmayı başardığını
belirtmem gerekiyor. Mutfak ve servis, her daim hareket ve trafiğin hakim olduğu
Tunus Caddesi’nden kilometrelerce uzaktaymış gibi hissettiriyor. Otelin giriş
bölümüne konuşlanan mekanda yemeğe, avokado ve füme somon ile başladım. Elips
formlu bir tabakta servis edilen başlangıçta, önce salatalık dilimleri zemine
seriliyor. Avokado parçaları incecik füme somona sarıldıktan sonra ufak
silindirler halinde zeminin üzerindeki yerini alıyor. Hardal sos, yeşillik,
kapari ve çıtır yufka parçaları lezzetli silindirlere eşlik ediyor. Hafif bir
başlangıç yapmak isteyenler deneyebilir. Öğün atlatırken kaloriyi düşük tutma
telaşında olanlara önerim ise mozarella ve kuşkonmaz salatası olacak. Görüntüsü
ile merak uyandıran salatada, ortadan ikiye bölünen domatesler ızgarada
piştikten sonra üzerlerine mozarella peyniri oturtuluyor. Bu yapının üzerine
çıkılan kuşkonmaz katı, lezzet üçlüsünü tamamlıyor. Salatanın orta bölümünde yer
alan yeşilliklere ballı hardal sosu ekleniyor.
YOĞUN ROKFOR SOS
Menüde yer alan ana seçenekler arasından kırmızı et severleri
mutlu edecek iki yemek denedim. Bunlardan ilki, Monde usulü dana bonfile oldu.
Zeytinyağı, sarımsak, tane karabiber ve deniz tuzu ile marine edilen bonfile,
orta kıvama gelene dek ızgaranın üzerinde kalıyor. Ispanak sote üzerinde
tabaktaki yerini alan bonfileye rokfor sos, fırın patates ve çıtır soğan eşlik
ediyor. Etin yumuşaklığı ve rokfor sosun yoğunluğu ile iz bırakan bir lezzet...
Yabancı konuklara “Turkish kebab” adıyla sunulan yaprak kebabı ise tadına
baktığım ikinci ana yemek oldu. Yaprak, dananın evde pişirilmesi riskli olan
kontrfile bölümünden elde edilen etlerle hazırlanıyor. Yağsız olması nedeniyle,
doğru koşullarda pişirilmediğinde sert kalma ihtimali bulunan kontrfile hassas
bir çalışma ile ince ince dilimleniyor. Kritik pişme süreci tamamlandıktan sonra
patlıcanlı süzme yoğurt ve kibrit patates katmanları üzerine yerleştiriliyor.
Domates sos ve tereyağı ile çeşnilendirilen yemek, karşı konulması güç bir
lezzete dönüşüyor. Et, yoğurt ve domates sos üçlüsünü içinde barındırdığı için
Türk damak tadına yüzde yüz hitap edebilen yemek, hafızaya yerleşiyor.
FRANSIZ MUTFAĞINA BURSA DOKUNUŞU
Monde’de tatlı kapanışı Fransız mutfağına Bursa dokunuşu
yapılarak hazırlanan kestaneli ve bademli parfe ile gerçekleştirdim. Görüntüsü
ile dikkat çeken tatlının yoğun bölümüne, kestane ve badem parçacıkları
ekleniyor. Altına ince bir dilim kek serilen tatlı, üzerindeki kestane şekeri ve
kanat şeklindeki gofret ile uçmaya hazırmış gibi görünüyor. Monde’nin mutfağı,
25 yıllık deneyimini birçok ödül ile taçlandıran şef Mehmet Ali Menemen
tarafından yönetiliyor. Şef Menemen’in doğma büyüme Bolu Mengenli olduğunu da
hatırlatmakta yarar var.
MENÜDE NE VAR
- Avokado ve füme somon 20 TL
- Kuşkonmaz salatası 19 TL
- Dana bonfile 40 TL
- Yaprak kebabı 29 TL
- Kestaneli parfe 16 TL
- Kuşkonmaz salatası 19 TL
- Dana bonfile 40 TL
- Yaprak kebabı 29 TL
- Kestaneli parfe 16 TL
Monde Restaurant adres ve telefon:
Tunus Caddesi No:7 Kavaklıdere/Ankara
0312 424 4000
Tunus Caddesi No:7 Kavaklıdere/Ankara
0312 424 4000
View Çatkapı - Ankara Lezzetleri in a larger map