Koç Cağ Kebap - Cağ kebabının mucidi Ankaralı oldu

Erzurum cağ kebabını deneyenler lezzetiyle, henüz tadına bakamayanlar ise duydukları övgülerle hatırlar. En temel haliyle, “dik dönerin, yan yatırılmış hali” şeklinde tanımlansa da aralarındaki fark bununla sınırlı değil. Cağ kebabının hazırlık sürecinde, süt kuzusunun but etleri önce özel bir karışımla terbiye ediliyor. Bu sürecin ardından odun kömürü ile pişirilen kebap, “cağ” adı verilen şişlere geçirilerek kesiliyor. Şiş üzerinde servis edilen kebabın lezzetini tanımlayabilmek zor. Doğu Anadolu’nun keskin soğuğu ile tanınan kenti Erzurum, 80’li yıllardan bu yana ünlü lezzetiyle Türkiye’ye nam saldı. Cağ kebabın adını yöresel bir ürün olmaktan çıkarıp, ülke geneline yayan Kemal Koç, kendisi için “Cağ kebabın mucidi” ifadesini kullanıyor. Yolu Erzurum’a düşenler, Kemal ustanın Koç Cağ Kebap adlı mekanını bilir. 

Adanalı Hüseyin Usta'nın Yeri - Ormana komşu yöresel mutfak

Sürekli griliğinden şikayet edilen Ankara’da manzaralı mekanların sayısı çok fazla değil. Bozkır kentinde, lezzetli bir yemeğe eşlik etmesi arzu edilenlerin başında “manzara” geliyor. Mogan Gölü çevresi ve kentin yüksek kesimleri dışında keyifli bir yemeğe fon oluşturan en iyi görüntü, karşı binanın duvarları ya da park halindeki otomobiller oluyor. İnternet’te yapılan aramaların sayı ve sıklığına göz atınca Başkentliler için manzaralı mekanların keyiften öte bir ihtiyaç haline geldiğini söylemek yanlış olmaz. Ankara’da deniz alternatifi doğrudan elendiğinde geriye; göl, orman ve ışıklı kent manzaraları kalıyor. Şehir merkezindeki son yeşillik parçası ODTÜ ormanı, korunabilmesi için halkın kullanımına açık değil. Fakat bahar aylarında yeşilin harika tonlarını içinde barındıran bu güzelliği karşıdan izlememize herhangi bir engel yok.

Flavor House Ankara - Her saate butik lezzet

Son yıllarda yaşamımızda farklı anlamı ile yer edinmeye başlayan “butik” kavramının Ankara’daki yansımaları çoğalıyor. Maalesef, lezzetli mekanlar, büyümeleriyle eş zamanlı olarak en önemli özelliklerini yitiriyor. Hal böyle olunca lezzet tutkunlarının tercihi butik mekanlara yöneliyor. Tunalı Hilmi Caddesi Bülten Sokak’ta bulunan Flavor House, Başkent’teki butik pastane ve restoran anlayışına yeni bir soluk getirdi. Mekanda, her sabah fırından çıkan pasta, cookie, cupcake, sandviç, poğaça gibi ürünler dumanı üzerinde servis ediliyor.

52 Ciğer - Yıllar geçiyor lezzet kalıyor


Damak tadı, kalitesi, sunumu, personeli ve birçok özelliği ile aynı kentte varlığını yıllarca sürdürebilen mekanların sayısı çok fazla değil. Aslında Ankara bu konuda şanslı şehirlerden biri... Namını korumak için yıllardır prensiplerinden ödün vermeyen, nesiller değişmesine karşın Başkentlilere aynı lezzeti sunmayı görev edinen mekanları sıralamak istesek, hatrı sayılır bir liste oluşturulabilir. Kentin çekirdek semtlerinde cadde üzerleri yerine ara sokaklara konuşlanan, göz alıcı mimari ayrıntılardan daha çok mütevazı dekorasyonu ile lezzete odaklanan mekanları hatırlayın. Muhakkak aklınıza birkaç tanesi gelecektir.